Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

Μια αλλιώτικη σχολή γονέων

Γίνεται κανείς καλός γονιός μόνο και μόνο επειδή έκανε παιδί; Βγαίνοντας από το μαιευτήριο κουβαλά κανείς μαζί με το νεογέννητο και γνώσεις και δεξιότητες για το πώς θα το μεγαλώσει και πώς θα αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις και προβλήματα;

Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης και κάθε γονιός είναι αναμενόμενο να αγωνιά, να προσπαθεί, να κάνει λάθη, να αναρωτιέται για το πώς να μεγαλώσει τα παιδιά του. Η σχολή γονέων «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!» προσεγγίζει παλιές και νέες θεματικές ενότητες, βασισμένη στην επιστήμη της ψυχολογίας και τις πιο σύγχρονες έρευνες, μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες, συζήτηση και δραστηριότητες.

Εισηγήτρια: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.

«Με πόσους μεγαλώνει αυτό το παιδί;»: Οι γονείς και η ανάμειξη τρίτων στην ανατροφή του παιδιού

Μια φράση λέει: «Χρειάζεται ένα χωριό, για να μεγαλώσει ένα παιδί». Η αλήθεια είναι ότι η ανατροφή ενός παιδιού είναι πρωταρχικά υπόθεση των γονιών του. Όμως πολλοί άλλοι αναμειγνύονται στη διαπαιδαγώγησή του, άμεσα ή έμμεσα: παππούδες και γιαγιάδες, θείοι, αδέρφια, εκπαιδευτικοί, μπέιμπι σίτερ, ακόμα και η τηλεόραση. Πώς μπορεί ο γονιός να οριοθετήσει την οικογένειά του, ώστε να περιφρουρεί τις δικές του παιδαγωγικές αρχές, να έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα ανατροφής αλλά παράλληλα να δέχεται και βοήθεια από άλλους, χωρίς αυτό να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα; Σε αυτήν τη συνάντηση θα συζητήσουμε συνηθισμένα προβλήματα (διατροφή, ύπνος, παιχνίδια, δώρα, όρια, κανόνες) και αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας με όσους παίζουν ρόλο στο μεγάλωμα ενός παιδιού.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, 7-9 μ.μ.

 «Γιατί δεν πιστεύει στον εαυτό του;»: Βοηθώντας τα παιδιά να χτίσουν υγιή αυτοεκτίμηση

Ας φανταστούμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση σαν ένα ζιζάνιο που βρίσκει ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος στην παιδική ψυχή. Οικογενειακά, σχολικά και άλλα βιώματα μπορεί να κάνουν ένα παιδί να αναπτύξει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα στον μελλοντικό του ψυχικό βίο. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς και αφήνουν αποτύπωμα στην αυτοεκτίμηση των παιδιών; Ποια είναι η παιδαγωγική στάση που μπορεί να εξοπλίσει τα παιδιά με θάρρος, θετική αυτοεικόνα και υψηλή αυτοπεποίθηση;

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.

 «Τι μας περιμένει σε αυτή την εφηβεία;»: Γονείς, προεφηβεία και εφηβική ηλικία

Φανταστείτε ότι όλα γύρω σας αλλάζουν, ακόμα και το ίδιο σας το σώμα. Όμως σας λένε ότι δεν είστε ούτε παιδιά αλλά ούτε και ενήλικες. Ούτε πλήρως εξαρτημένοι ούτε, όμως, και ανεξάρτητοι. Ούτε μικροί ούτε μεγάλοι. Τι μπέρδεμα! Η εφηβεία κάνει αισθητή την παρουσία της προτού καν έρθει. Τι είναι λοιπόν η προεφηβεία; Πώς μπορεί ο συνειδητοποιημένος γονιός να «αντέξει» αυτήν τη δύσκολη ηλικία των παιδιών του και ταυτόχρονα να τα βοηθήσει αποτελεσματικά στη μεταβατική αυτή φάση της ζωής; Πώς οι δικές του εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο ή σύμμαχο στο πόσο αποτελεσματικός γονιός εφήβου θα γίνει; Σε αυτήν τη συνάντηση, με τρόπο βιωματικό, θα απαντήσουμε σε αυτά και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα για την προεφηβική και την εφηβική ηλικία.

 

*Αντί εισιτηρίου, απαιτείται η αγορά ενός βιβλίου ελάχιστης ονομαστικής αξίας 5 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση, από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Απαραίτητη η προεγγραφή.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σχολή γονέων και ημερομηνία της συνάντησης).

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ψυχολογία της διατροφής: Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο, Γυρίζω σελίδα… στη διατροφή, Γυρίζω σελίδα… στο άγχος, Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει.

ΟΞΥΓΟΝΟ από το Μεταίχμιο

Ολύμπου 81, Θεσ/νίκη

t. 2310 260085

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.oxygono-metaixmio.gr