Μαθαίνοντας τη διαχείριση των συναισθημάτων

Μαθαίνοντας τη διαχείριση των συναισθημάτων

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του;

Ένα παιδί να αντιδρά με συγκεκριμένο -«ανώριμο» ή «παιδικό»- τρόπο εξαιτίας του ότι μαθαίνει ακόμα τον κόσμο γύρω του, έχει διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές των ενηλίκων και δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό! Το πρόβλημα ξεκινά όταν και οι γονείς αντιδρούν σαν παιδιά. Όταν δηλαδή ούτε εκείνοι μπορούν να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα.   

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να καταστείλει την οργή του, να ξεπεράσει τη ζήλεια ή να διαχειριστεί τον φόβο ότι οι γονείς δεν θα το αγαπούν επειδή δεν είναι καλό παιδί; Καθόλου εύκολο! Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνδρομή των γονιών του στο να κατορθώσει σε βάθος χρόνου να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Ο τρόπος

  • Είναι σημαντικό να μάθετε το παιδί να αναγνωρίζει το πώς νιώθει κάθε φορά. Ξεκινήστε την εκμάθηση απλών συναισθημάτων, όπως είναι η χαρά, η λύπη, η ζήλεια και ο φόβος, και προχωρήστε σε πιο σύνθετα.
  • Κάθε φορά που το παιδί ξεσπά καλό είναι να τονίζετε με λέξεις την αιτία του κακού. «Ξέρω πως όταν φεύγουμε φοβάσαι ότι θα σε εγκαταλείψουμε, αλλά εμείς πάντα θα γυρίζουμε και θα είμαστε εδώ για εσένα».
  • Διδάξτε το απλούς τρόπους να αντιμετωπίζει όσα νιώθει, για παράδειγμα να παίρνει βαθιές ανάσες όταν θυμώνει ή να στρέφεται σε κάποιο αντικείμενο παρηγοριάς –μια κούκλα, μια κουβέρτα- για να μην αισθάνεται άβολα όταν λείπετε.
  • Φυσικά, θα πρέπει να σταθείτε για εκείνο ως πρότυπο και, μάλιστα, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Είναι υποχρέωση σας να αντιδράτε ως ενήλικες, ακόμα και όταν οι πράξεις των παιδιών είναι ικανές να σας βγάλουν εκτός εαυτού. Με αυτόν τον τρόπο αφενός γίνεστε το παράδειγμα αφετέρου τα προστατεύετε από λόγια και πράξεις που θα ήταν ικανές να τα πληγώσουν. Πώς θα το κατορθώσετε αυτό; Κατανοώντας τα συναισθήματά του παιδιού, ώστε να μην αφήσετε τις αντιδράσεις σας να επιδράσουν αρνητικά στη σχέση με το παιδί σας.
  • Ωστόσο, να θυμάστε πως το παραπάνω δεν σημαίνει να καταπνίξετε τον θυμό σας ή να σταματήσετε να αισθάνεστε οργή. Αυτά τα συναισθήματα υπάρχουν, είναι φυσιολογικά και δεν είναι σωστό να δώσετε το μήνυμα ότι πρέπει να τα καταπιέζει. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει συνείδηση του τι συμβαίνει στον εσωτερικό του κόσμο, να διατηρεί την ψυχραιμία του και να εκφράζει το αρνητικό του συναίσθημα με υγιή τρόπο.