Προστατέψτε το από το άγχος

Προστατέψτε το από το άγχος

Βοηθήστε το να αποβάλλει το άγχος με 9 τρόπους

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει εξαιρετικά ευάλωτους στο άγχος, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται πλέον στους μεγαλύτερους κινδύνους για ένα παιδί. Ας αναλογιστούμε απλά την καθημερινότητά μας, που συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα διαρκές άγχος να τα προλάβουμε όλα: τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, ακόμα και τη βόλτα…

Ένα παιδί ακριβώς επειδή δεν είναι ακόμα ώριμο συναισθηματικά και νοητικά δυσκολεύεται πολύ περισσότερο να διαχειριστεί το άγχος. Και δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά αγχώνονται σήμερα, αλλά ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει και πολλά χρονικά περιθώρια στους γονείς να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηριχτούν σε αυτούς για να τα προστατεύσουν ή να τα κατευθύνουν. Παράλληλα νιώθουν να πιέζονται από παράγοντες που ούτε καν φαντάζεται ένας ενήλικας, όπως π.χ. η απόρριψη από συνομήλικα παιδιά.

Η λύση δεν είναι φυσικά να μετακομίσει κανείς σε μια σπηλιά για να ανακαλύψει τη χαρά και την ηρεμία της ζωής έχοντας απαρνηθεί τα πάντα, αλλά να βρει τη χρυσή τομή στην καθημερινότητα, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά του από την αρνητική επιρροή του άγχους και της έντασης. Συγκεντρώσαμε 9 προτάσεις τέτοιου τύπου και σας τις παρουσιάζουμε.

Ελαττώστε τους ρυθμούς σας. Το άγχος είναι εχθρός της υπομονής, κάνει κακό στην υγεία και υπονομεύει τις προσπάθειες των γονιών να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στα παιδιά τους. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τις μανίες και αυξάνει τις πιθανότητες να εξοργίζεται κάποιος με το παραμικρό. Στην πραγματικότητα η ζωή μας είναι περισσότερο αγχώδης από ό,τι χρειάζεται, απλά γιατί δεν παίρνουμε την απόφαση να ελαττώσουμε τους ρυθμούς μας. Αν θέλετε να βελτιώσετε την σχέση με τα παιδιά σας και εκείνα να συμπεριφέρονται καλύτερα, καταρχάς αποφασίστε να μην «βιάζεστε» τόσο πολύ. Συνειδητοποιήστε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε μια μέρα και γράψτε σε ένα χαρτάκι, όχι όλα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά ένα-δυο δουλειές-στόχους για την κάθε μέρα.

Αποφύγετε να φορτώνετε το πρόγραμμά του. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ηρεμήσουν, για να δημιουργήσουν, να παίξουν με οδηγό τη φαντασία τους και όχι μια καθημερινότητα που από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι γεμάτη προγραμματισμένες δραστηριότητες. Χρειάζεται να μάθουν ότι η ζωή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον κύκλο σχολείο – αγγλικά – κιθάρα – διάβασμα – σχολείο κ.λπ. Φυσικά, και θα πρέπει να λάβει εφόδια αλλά είναι αναγκαίο να χαρεί την παιδική του ηλικία. Φροντίστε, επομένως, να του αφήνετε κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποιες μέρες της εβδομάδες ελεύθερες.

Ενθαρρύνετε το πάθος του για κάτι, χωρίς να το πιέζετε. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με το χόμπι που του αρέσει, να καλλιεργήσει ένα ταλέντο που έχει, να κάνει κάτι που αγαπάει. Όλα αυτά θα το βοηθήσουν να αποφύγει τις κακοτοπιές. Όμως μην το πιέσετε για την πρωτιά ή για την νίκη γιατί έτσι θα μετατρέψετε μια πηγή χαράς σε πηγή άγχους. 

Gelaste

Ακούστε το και βάλτε το γέλιο στη ζωή σας. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θέλουν να μιλούν για όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους για αυτό και χρειάζονται κάποιος να τους ακούει. Επίσης το γέλιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία τους, καθώς έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να ακούσετε ή να περάσετε χρόνο γελώντας και παίζοντας με το παιδί σας, φροντίστε τουλάχιστον να καθιερώσετε μικρά τελετουργικά, όπως π.χ. μια μικρή συζήτηση πριν τον ύπνο για τα καλύτερα και τα χειρότερα γεγονότα της ημέρας.

Διδάξτε υγιείς τρόπους για να αποβάλλει το άγχος. Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας υγιείς τρόπους καταπολέμησης του άγχους, όπως είναι η άθληση και τεχνικές με βαθιές αναπνοές ή διαλογισμού, όπως λόγου χάρη να φαντάζεται μια ήρεμη εικόνα ή να χαλαρώνει με λίγη απαλή μουσική.

Επιλέξτε δραστηριότητες που του κάνουν καλό. Ένα παιδί που μεγαλώνει στην πόλη, χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με τη φύση και να ακολουθεί δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φυσική άσκηση, όπως π.χ. ποδήλατο, εξερεύνηση σε πάρκο κ.λπ. Φυσικά θα επιλέξετε και τον κινηματογράφο ή τον παιδότοπο, χωρίς όμως αυτός ο τρόπος διασκέδασης να γίνει συνήθεια, επειδή είναι η πιο εύκολη λύση.

Αποκρυπτογραφήστε τα μηνύματα των media και μειώστε το χρόνο έκθεσης σε αυτά. Συζητήστε με το παιδί σας για την επίδραση και τον στόχο των διαφημίσεων αλλά και για τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Η τηλεόραση μπορεί να γίνει εξαιρετικά εθιστική αλλά και να προβάλλει εσφαλμένες «αξίες», όπως το χρήμα, η φήμη και η εξωτερική εμφάνιση. Παράλληλα η τηλεθέαση, σύμφωνα με έρυενες, αυξάνει τα επίπεδα άγχους, ενώ τα πρότυπα που προβάλλονται ευθύνονται για την χαμηλή αυτοεκτίμηση πολλών εφήβων. Αποφύγετε επίσης να δείχνετε στο παιδί σας σκληρές εικόνες στις ειδήσεις ή ταινίες που δεν ανταποκρίνονται στην ηλικία του.

Ελέγξτε τη συμπεριφορά σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε το βασικό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας, επομένως προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας. Η ζωή καθορίζεται από επιλογές και είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας τις αξίες σας και το πραγματικό νόημα της ζωής.

Παραμείνετε κοντά του. Η παρουσία σας και η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέση με το παιδί σας θα το βοηθήσει να νιώθει ασφάλεια και να καταπολεμήσει το άγχος. Φροντίστε να βρίσκεστε κοντά του, φυσικά και συναισθηματικά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει, άλλωστε, μεγαλύτερο αγχολυτικό από μια αγκαλιά;