Πώς να διατηρήσετε τους δεσμούς με το παιδί σας στην προεφηβική ηλικία.
Δεν θέλει να του κρατάτε το χέρι όταν βγαίνετε έξω και προτιμά να περπατάει πέντε βήματα μπροστά σας όταν πηγαίνετε στα μαγαζιά. Από τη στιγμή που θα μπείτε στο σπίτι, συνήθως θα πάρει ένα γλυκό και θα κλειστεί στο δωμάτιό του μπροστά στον υπολογιστή. Αν δοκιμάσετε να το αγκαλιάσετε, 9 στις 10 φορές θα απομακρυνθεί. Τα παραπάνω είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά ενός παιδιού σε προεφηβική ηλικία, μια συμπεριφορά που είναι φυσιολογική καθώς προσπαθεί να σχηματίσει την προσωπικότητά του και να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά του.
Για να παραμείνετε κοντά στο παιδί σας αυτή την ηλικία ακολουθήστε τους ήδη δοκιμασμένους τρόπους, όπως να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, να επικοινωνείτε ανοιχτά, να ενθαρρύνετε τις συζητήσεις. Ωστόσο θα χρειαστείτε νέες στρατηγικές και σκληρή δουλειά για να παραμείνετε δεμένοι. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας θέλει να έχει κοντά τους γονείς του αλλά θέλει επίσης να έχει και μεγαλύτερο έλεγχο στη σχέση μαζί τους. Πώς θα διατηρήσετε το δεσμό με το παιδί σας; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
Φροντίστε να είστε εκεί. Αν το παιδάκι σας μπει στο σπίτι μετά το σχολείο, πετάξει την τσάντα του και κάτσει σε μια γωνία, αντί να του ζητήσετε να μαζέψει τα πράγματά του, δοκιμάστε να καθίσετε σε μια καρέκλα δίπλα του και να περιμένετε. Έτσι δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για το ότι είναι εκνευρισμένο και ότι περιμένετε να το ακούσετε όταν είναι έτοιμο να σας μιλήσει.
Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις. Προτιμήστε να κάνετε ερωτήσεις που να δίνουν αφορμή για συζήτηση και όχι ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Η ερώτηση «τι κάνατε στο διάλειμμα σήμερα;» είναι προτιμότερη από το «έφαγες το μεσημεριανό σου;». Αφορμή για συζήτηση μπορεί να είναι και ερωτήσεις για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, για παράδειγμα κοντινών του φίλων.
Βρείτε χρόνο για να περάσετε μαζί. Πάρτε μαζί πρωινό το Σαββατοκύριακο ή παρακολουθήστε μαζί μια ταινία στον κινηματογράφο. Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί, ειδικά αν υπάρχουν και άλλα αδέρφια στην οικογένεια. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ένα κοινό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα αν αγαπάτε και οι δύο το τένις/ μπόουλινγκ/ πινγκ πονγκ […], δοκιμάστε να παίζετε μαζί κάποια ημέρα της εβδομάδας.
Σεβαστείτε τον ιδιωτικό του χώρο. Το υπνοδωμάτιο είναι σημαντικός ιδιωτικός χώρος για το παιδί σας σε αυτή την ηλικία και αυτό θα πρέπει να το σεβαστείτε. Χτυπήστε την πόρτα αν θέλετε να μπείτε στο δωμάτιο και ζητήστε την άδεια.
Κρατηθείτε σε επαφή. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά θέλουν την αγκαλιά σας αλλά όταν το επιλέξουν τα ίδια. Μην επιμένετε αν αντισταθεί. Φυσικά και υπάρχουν και άλλοι τρόποι, οι οποίοι μπορεί να μην είναι εμφανείς στους γύρω σας, για να δείξετε τρυφερότητα αλλά και να ενισχύσετε το δέσιμο, όπως το «κόλλα πέντε» ή να κάνετε μια κίνηση που έχετε εφεύρει μεταξύ σας.