Μικροί φίλοι για πάντα

Φίλοι

Μικρές συμβουλές για να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει προβλήματα κοινωνικοποίησης

Πιθανόν να αγχώνεστε για τη κοινωνική ζωή του παιδιού σας, για το αν θα κάνει φίλους στο σχολείο, αν τα υπόλοιπα παιδάκια θα το αποδεχθούν, αν θα τα πάει καλά σε μια συνάντηση για παιχνίδι κτλ. Σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά ενδιαφέρονται για θέματα φιλίας από τα 7 και μετά, ωστόσο η ανησυχία των γονέων για τέτοια ζητήματα ξεκινάει νωρίτερα.

Μην αντιδράτε υπερβολικά. Τα παιδιά αλλάζουν συναισθήματα γρήγορα! Συνεπώς, αν το μικρό σας επιστρέψει σπίτι και σας πει ότι σιχαίνεται ένα συμμαθητή του είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να είναι πάλι οι καλύτεροι φίλοι. Συγκρατήστε τις αντιδράσεις σας.


Εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα. Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του μικρού σας όταν είναι με άλλα παιδάκια ή μιλήστε με τον δάσκαλό του. Εκείνος το βλέπει συχνότερα να συναναστρέφεται τους συμμαθητές του και πιθανόν να γνωρίζει καλύτερα αν πρόκειται για κάτι παροδικό ή για πραγματικό πρόβλημα.

Απαντήστε σε μια ερώτηση κλειδί. Το παιδί σας κάθεται μαζί, μιλάει ή τρώει μαζί με άλλο παιδάκι; Αν ναι, τότε είναι λιγότερο πιθανόν να έχει προβλήματα, όπως για παράδειγμα να το πειράζουν άλλα παιδιά στο σχολείο.

Καθοδηγήστε ευγενικά το μικρό σας αν χρειαστεί. Για παράδειγμα αν το μικρό σας είναι πολύ ντροπαλό πιθανόν να δυσκολεύεται να χαιρετήσει άλλα παιδάκια. Αντ’ αυτού ίσως να κοιτάει κάτω και να μουρμουρίζει, μεταφέροντας έτσι εσφαλμένα το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει παρέα μαζί τους. Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να εξασκηθεί ώστε να κοιτάει στα μάτια το συνομιλητή του, να χαμογελάει, να μιλάει δυνατά και να απευθύνεται στον άλλον με το όνομά του. Σημασία έχει να δουλέψετε λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του παιδιού σας και όχι να προσπαθείτε να δημιουργήσετε έναν άλλον άνθρωπο.

Φίλοι

Επικεντρωθείτε στο να ακούτε. Πιθανόν να ανησυχείτε γιατί δεν θα ξέρετε ακριβώς πως να αντιδράσετε σε κάθε κατάσταση, αλλά το σημαντικότερο είναι να επικεντρωθείτε στο να ακούσετε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Το ζήτημα είναι να ενθαρρύνετε το μικρό σας. Μπορείτε να το ρωτήσετε τι δοκίμασε να κάνει για να βοηθήσει στη λύση κάποιου προβλήματος, αν αυτό λειτούργησε και τι σκέφτεται να δοκιμάσει την επόμενη φορά.

Οργανώστε κοινωνικές δραστηριότητες. Οργανώστε ή προτείνετε δραστηριότητες που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και το χαρακτήρα του μικρού σας. Προσπαθήστε να δείτε ποιος τρόπος κοινωνικοποίησης ταιριάζει στο παιδί σας. Άλλα παιδάκια λειτουργούν καλύτερα σε ομαδικές δραστηριότητες και άλλα προτιμούν σύντομες συναντήσεις για παιχνίδι.


Να συμπάσχετε αλλά να είστε αντικειμενικοί. Το μικρό σας πιθανόν θα θέλει να συμπάσχετε όταν έχει κάποια δυσκολία ή έστω προσωρινό πρόβλημα. Ωστόσο προσέξτε να μην συγχέετε τα δικά σας συναισθήματα με αυτά του παιδιού σας.

Δείτε ακόμα: «Οι 5 ιδανικοί φίλοι»