Θετικά μηνύματα για την εικόνα του

Θετικά μηνύματα για την εικόνα του

Μάθετε στην κόρη σας να έχει θετική εικόνα για το σώμα της

Παρόλο που πολύς λόγος γίνεται για τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς που προωθούνται απο τη βιομηχανία μόδας και από τα ΜΜΕ και παρόλο που τελευταία οι διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία συζητούνται ανοιχτά, η εικόνα που έχουν οι περισσότερες γυναίκες για το σώμα τους βάσει συγκεκριμένων προτύπων που σχετίζονται κυρίως με τα κιλά δεν έχει αλλάξει δραματικά.

 Η αυτοεκτίμηση όμως και η αποδοχή του σώματος, ναι μεν επηρεάζεται από τα κυρίαρχα πρότυπα, αλλά διαμορφώνεται κιόλας από τα ερεθίσματα στο στενό περιβάλλον ενός κοριτσιού ήδη από μικρή ηλικία. Μια απλή φράση που επαναλαμβάνεται καλοπροαίρετα (όπως «τι όμορφη που είσαι») και που εστιάζει στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στα στοιχεία του χαρακτήρα του αρκεί για να στείλει το μήνυμα στο κοριτσάκι ότι αυτό που πρέπει να διατηρήσει είναι η ομορφιά του. Για όλα τα υπόλοιπα δεν έχει τόσο σημασία.

Φυσικά δεν εννοούμε να μην λέτε στο μικρό σας ότι είναι όμορφο αλλά να συμπληρώνετε τη φράση εκθειάζοντας και άλλα χαρακτηριστικά που δεν έχουν σχέση με την εξωτερική εμφάνιση, όπως π.χ. μια δεξιότητά του, το χιούμορ, τη φαντασία του, την παρατηρητικότητά του κ.λπ. Πέρα από αυτό δοκιμάστε να του στέλνετε και άλλα θετικά μηνύματα που θα το βοηθήσουν να διαμορφώσει μια θετική εικόνα για το σώμα του και τον εαυτό του.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η διαφορετικότητα μας κάνει να ξεχωρίζουμε.Ήδη από την ηλικία 5 – 8 μπορείτε να εξηγήσετε στο μικρό σας ότι κάθε σώμα έχει διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, ενώ υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ή στο δέρμα. Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία κάνουν κάθε άνθρωπο ξεχωριστό και μοναδικό, χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό να είναι ωραιότερο από το άλλο.

Ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες.Μάθετε στο μικρό σας ήδη από την ηλικία των 5 ετών ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι συνήθειες που θα το βοηθήσουν να είναι υγιές και χαρούμενο.

Μιλήστε του για την ανάπτυξή του.Δείξτε στο μικρό σας πως πρέπει να αγαπάει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, εξηγήστε του ότι όσο μεγαλώνει κάποια πράγματα θα αλλάζουν στο σώμα του και ότι οι υγιείς συνήθειες είναι κομβικές τόσο για την εμφάνιση όσο και για την ψυχολογία του.

Εξηγήστε του ότι οι αλλαγές που βιώνει είναι φυσιολογικές.Στο στάδιο της προεφηβείας το μικρό σας θα αρχίσει να βιώνει αλλαγές στο σώμα του. Εξηγήστε του πως αυτές οι αλλαγές είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ανάπτυξης και φροντίστε να αισθάνεται άνετα με αυτές.

Ενθαρρύνετέ το να αγαπήσει την δική του ομορφιά.Εξηγήστε του πως τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν μέσα στα χρόνια και διαφέρουν σε άλλες κουλτούρες ή γωνιές της γης αλλά και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ταιριάζουν με τα πρότυπα ομορφιάς που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ. Βοηθήστε το έτσι να αγαπήσει το σώμα του και την ιδιαίτερη ομορφιά του χωρίς αυτή να πρέπει να μπει σε συγκεκριμένο καλούπι.

Κάντε του σαφές ότι η ομορφιά δεν είναι το παν.Αν το παιδί σας ανησυχεί για τις αλλαγές στο σώμα του, εξηγήστε του πως η εμφάνιση δεν αντανακλά τις ικανότητες που έχει ή το πόσο υγιές είναι και ότι ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

Ζητήματα γοητείας. Εξηγήστε του πως η ομορφιά δεν είναι ο πιο βασικός παράγοντας που θα το κάνει ελκυστικό. Η προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο όπως φυσικά και η αυτοπεποίθηση.