Τεχνικές για να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματά του
Η διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός και η απογοήτευση δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για έναν ενήλικα πόσω μάλλον για ένα παιδί. Η δυσκολία αυτή βέβαια δεν καθιστά απαγορευτικό να μάθει κανείς να εκφράζει με υγιείς τρόπους όσα αισθάνεται αλλά και να τα διαχειρίζεται πιο εύκολα με διάφορες τεχνικές. Για να θέσετε τις βάσεις ήδη από την παιδική ηλικία σας αποκαλύπτουμε κάποια μυστικά που θα το βοηθήσουν να αποκτήσει δεξιότητες διαχείρισης του θυμού του. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τα ξεσπάσματα ενώ εκείνο θα κατανοεί καλύτερα τα αισθήματά του και παράλληλα θα θέσετε τις βάσεις για να αναπτύξει την ικανότητα αυτοελέγχου.
Προτείνετε να φτιάξει μια λίστα με όσα το ενοχλούν.Αρχικά το μικρό σας καλό είναι να μάθει ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει θυμό, λύπη ή απογοήτευση. Όταν λοιπόν κάτι το στενοχωρεί ή το θυμώνει προτείνετε να το σχεδιάζει ή να το γράφει σε ένα χαρτί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει χρόνο να κατανοήσει τι του συμβαίνει και τι αισθάνεται κάθε φορά, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι τα συναισθήματά του είναι αποδεκτά.
Εκτόνωση μέσω της φυσικής άσκησης. Ο συσσωρευμένος θυμός ή το άγχος είναι πιθανό να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις, όπως πονοκέφαλο ή στομαχόπονο για αυτό είναι σημαντικό να εξωτερικεύονται. Η άσκηση βοηθάει στην εκτόνωση, επομένως το ελεύθερο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, το τρέξιμο ή το ποδήλατο βοηθούν. Βοηθητικό επίσης μπορεί να είναι να τσαλακώνει ένα χαρτί ή να παίζει με ένα μπαλάκι anti-stress κάθε φορά που αισθάνεται πιεσμένο ή αγχωμένο. Μια ακόμα άσκηση που ενδεχομένως το βοηθήσει είναι να του σχεδιάσετε σε ένα χαρτί το περίγραμμα του σώματός του και να του ζητήσετε να χρωματίσει με κόκκινο χρώμα τα σημεία του στα οποία αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση.
Διδάξτε τεχνικές χαλάρωσης. Για να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις τεχνικές χαλάρωσης όταν τα έντονα συναισθήματα το κατακλύζουν, θα χρειαστεί να έχει εξασκηθεί σε αυτές σε διάφορες φάσεις. Μάθετέ του για παράδειγμα πώς να χαλαρώνει μέσω της αναπνοής, εισπνέοντας βαθιά και εκπνέοντας αργά (μετρώντας κάθε φορά μέχρι το τρία). Τις στιγμές που θα εξασκείται στις αναπνοές, διηγηθείτε του μια ιστορία σε ήρεμο τόνο.
Αντιμετωπίστε το με ενσυναίσθηση. Είναι λογικό να αισθάνεται εκνευρισμένο ή να θυμώνει κάποιες φορές, όπως ισχύει για όλους μας. Και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μάθει να αποδέχεται και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι να το ακούτε χωρίς να το κρίνετε. Ίσως κάποιες φορές δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να μείνετε μαζί του, να του δείξετε την αγάπη σας και απλά να το ακούσετε.
Μιλήστε και για τα δικά σας συναισθήματα.Μην αποφεύγετε να μιλάτε για τα δικά σας συναισθήματα ή να μοιράζεστε δικές σας ιστορίες από το παρελθόν από παρόμοιες καταστάσεις. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να αποκτήσει καλύτερη επαφή με τα συναισθήματά του.