Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι ο έφηβος χρειάζεται τη βοήθειά σας
Όταν το παιδί σας διαβεί το χρονικό όριο της εφηβείας είναι συχνό φαινόμενο να έχει αλλαγές στη διάθεσή του, να μην σας εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, να είναι πιο απόμακρο ή πιο επιθετικό. Ωστόσο ανάμεσα στις φυσιολογικές αλλαγές που βιώνει και σε ένα πραγματικό πρόβλημα που το απασχολεί υπάρχουν διαφορές τις οποίες μπορείτε να εντοπίσετε για να το βοηθήσετε. Πώς; Εστιάζοντας την προσοχή σας σε εκείνο και παρατηρώντας πέντε σημάδια.
Διάθεση. Οι αλλαγές στη διάθεσή του είναι αναμενόμενες. Ωστόσο, αν παρατηρείτε ότι η διάθεσή του είναι πολύ διαφορετική από άλλες φορές, αν δείχνει εμφανή αδιαφορία για τα πράγματα που συνήθως το ενθουσίαζαν και αν αυτή η αλλαγή στη διάθεση ή η αδιαφορία είναι συνεχής και επιμένει με την πάροδο του χρόνου, ίσως υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.
Κομβικές αλλαγές στις παρέες. Αν κάποιο ζήτημα απασχολεί έντονα τον έφηβο οι παρέες του είναι ενδεικτικό σημάδι. Μπορεί οι παλιοί του φίλοι να απομακρύνονται και οι νέοι να μην έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους.
Επικοινωνία. Ο βαθμός επικοινωνίας με το έφηβο παιδί σας έχει να κάνει με το πόσο έχετε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια την επικοινωνία μαζί του. Ανάλογα με το πόσο συζητούσε ή ανοιγόταν μαζί σας θα καταλάβετε πλέον αν οι αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνεί είναι χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας ή σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα.
Αλκοόλ ή ναρκωτικά. Ο πειραματισμός με ναρκωτικές ουσίες ή με αλκοόλ υποδηλώνει την ύπαρξη ενός συναισθηματικού προβλήματος που ο έφηβος προσπαθεί να διαχειριστεί αναζητώντας εκεί λύσεις γιατί ακριβώς δεν έχει την εμπειρία ή την συναισθηματική ωριμότητα να βρει άλλο τρόπο.
Διαβάστε το άρθρο μας: "Πίνει;"
Αυτοέλεγχος. Πρόκειται για μια δεξιότητα που είναι καλό να αναπτύσσεται ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Αν ο έφηβος δεν έχει αναπτύξει αυτοέλεγχο είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα όρια της ελευθερίας που του δίνονται, τις αλλαγές στη διάθεσή του αλλά και τις νέες εμπειρίες. Και όταν βλέπετε τον αυτοέλεγχο να χάνεται καλό είναι να επέμβετε όχι για να περιορίσετε το παιδί σας αλλά για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τις προκλήσεις.