Πώς θα χτίσετε μια υγιή και ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας
Θέλετε το παιδί σας να σας εμπιστεύεται και να σας αποκαλύπτει τα μυστικά του ακόμα και στην εφηβική ηλικία; Και ποιος γονιός δεν το θέλει! Θα γνωρίζετε όμως πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται ούτε μαγικά ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Εσείς είστε αυτοί που θα θέσετε τις βάσεις και θα χτίσετε σιγά-σιγά μια υγιή και ειλικρινή σχέση με το παιδί σας και μάλιστα από πολύ νωρίς. Δείτε με ποιον τρόπο θα το κατορθώσετε.
Επικοινωνία και από τις δύο πλευρές με σεβασμό. Το πρώτο λιθαράκι μιας υγιούς σχέσης θα μπει από την πρώτη ημέρα καθώς θα μιλάτε στο μωρό σας ρωτώντας το λόγου χάρη αν θέλει να το πάρετε αγκαλιά και παρατηρώντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις του. μην σας ξενίζει το γεγονός ότι θα πρέπει να του μιλάτε με κανονική φωνή για πράγματα που θα λέγατε και σε ένα μεγαλύτερο παιδί. Αυτοί οι πρώτοι ιδιόμορφοι διάλογοι αποτελούν και τα πρώτα βήματα για να χτίσετε μια υγιή σχέση στο μέλλον.
Κατανόηση. Βασική προϋπόθεση για να νιώσει το παιδί σας ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε είναι η κατανόηση. Αν μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματά του και να τα αποδεχτείτε, τότε εκείνο θα αισθάνεται ασφαλές να μοιραστεί και να σας εμπιστευθεί. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέτετε όρια. Από τη μια θα αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού σας αλλά από την άλλη θα ξεκαθαρίζετε ότι υπάρχουν συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές ή ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει αυτό το συναίσθημα δεν είναι αποδεκτό.
Επιπλέον, δώστε προσοχή στην τιμωρία. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να θέσετε όρια και να ελέγξετε μια κατάσταση αλλά δημιουργεί άσχημα συναισθήματα και ντροπή στο παιδί σας. Θεωρεί συνολικά πως είναι κακό – και όχι μόνο η συγκεκριμένη συμπεριφορά – με αποτέλεσμα να κρύβει κάποιες «σκοτεινές» πτυχές του εαυτού του που όλοι έχουμε, πράγμα που δεν ευνοεί την ανοιχτή επικοινωνία στο μέλλον. Αντί, λοιπόν, να το στέλνετε στο δωμάτιό του ή στο «σκαλοπάτι για άτακτους» προτιμήστε τις επιπτώσεις.
Διαβάστε το άρθρο «Επιπτώσεις με αποτέλεσμα»
Αποφύγετε να παίρνετε το μέρος κάποιου ή να κριτικάρετε. Όταν κρίνετε το αδερφάκι του ή έναν φίλο του σε περίπτωση που το παιδί σας πληγώθηκε ή δυσαρεστήθηκε με κάτι, παρουσιάζεστε περισσότερο σαν δικαστής και λιγότερο σαν κάποιος τον οποίο θα μπορούσε εύκολα να εμπιστευθεί κανείς. Φροντίστε λοιπόν να μην παίρνετε το μέρος κανενός ακόμα και αν πρόκειται για το παιδί σας.
Ακούστε χωρίς να προσπαθείτε να φτιάξετε την κατάσταση,δίνοντας μόνο συμβουλές όταν σας ζητηθεί. Ενστικτωδώς θέλετε να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας. Ωστόσο πριν τρέξετε να φτιάξετε ή να διορθώσετε μια κατάσταση, προσπαθήστε απλά να ακούσετε. Ένα παιδί θα ανοιχτεί αν του αφήσετε χώρο και χρόνο, απλά δηλώνοντας με την παρουσία σας ότι είστε εκεί. Σχολιάστε τα συναισθήματα που βιώνει και αποφύγετε να υποσχεθείτε ότι όλα θα πάνε καλά ή την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις.
Ειλικρινείς ομολογίες.Εσείςείστεαλάνθαστοι; Προφανώςόχι. Φροντίστε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι τα περισσότερα από τα λάθη που έχουν κάνει τα έχετε κάνει και εσείς. Η παραδοχή αυτή είναι σημαντική για να σας υπενθυμίζει τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνα ότι αγαπάτε χωρίς να ασκείτε κριτική.
Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε το παιδίσας να πάρει την πρωτοβουλία. Φροντίστε με τα λόγια και τις πράξεις σας να δηλώσετε ότι είστε ανοιχτοί, διαθέσιμοι, χωρίς καμιά διάθεση κριτικής ή απαξίωσης και αφήστε το παιδί σας, χωρίς να το πιέζετε, να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει μια κουβέντα και να σας αποκαλύψει ένα μυστικό. Επιπλέον αν είναι ανάγκη φροντίστε να τα αφήσετε όλα στην άκρη και να παραμείνετε στο πλάι του για όσο σας χρειάζεται.