Τι να κάνετε αν το μικρό σας δεν τα πάει καλά με τον δάσκαλό του
Μπορεί να ανησυχείτε αν το παιδί σας θα τα καταφέρνει στο σχολείο, αν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο διάβασμα και τον φόρτο των εργασιών στο σπίτι, αλλά είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να μην τα πηγαίνει καλά με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του; Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Δείτε 8 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να περάσει αναίμακτα η φετινή σχολική χρονιά.
- Συζητήστε το. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακούσετε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Κάντε του ερωτήσεις τις οποίες εύκολα μπορεί να απαντήσει του, όπως, για παράδειγμα, «τι συνέβη πριν φωνάξει ο δάσκαλος;», «φώναξε σε όλους ή μόνο σε εσένα;». Ίσως χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μάθουν τα παιδιά να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν με τον δάσκαλο στην τάξη και πιθανόν να μην καταλαβαίνουν τι ρόλο παίζουν τα ίδια στη διαμόρφωση μιας κατάστασης.
- Πάρτε το σοβαρά. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε στο μικρό σας ότι όλα θα πάνε καλά, το να παραβλέψετε ένα περιστατικό και να λήξετε την κουβέντα με αυτό τον τρόπο θα είναι σαν να του δείχνετε ότι δεν ενδιαφέρεστε και τόσο για τα συναισθήματά του.
- Μην θυμώνετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξετε τα συναισθήματα σας ειδικά αν ο/η δάσκαλος/α φώναξε στο παιδί σας, αλλά το να επισκεφθείτε τον εκπαιδευτικό με επιθετική διάθεση δεν θα βοηθήσει την κατάσταση και μπορεί να τη χειροτερέψει για το μικρό σας. Θυμηθείτε, άλλωστε, ότι ο καθένας έχει την δική του προοπτική και άποψη για το περιστατικό και είναι καλό όταν θα είστε ήρεμοι να μάθετε και τις δύο όψεις της ιστορίας.
- Μιλήστε με τον δάσκαλο. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους όταν έχουν προβληματική σχέση με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τους. Αν το μικρό σας επιστρέψει σπίτι και σας πει ότι ο δάσκαλος του το μισεί και ότι έχει διαρκώς πρόβλημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματα του παιδιού σας με τον εκπαιδευτικό, καθώς εκείνος μπορεί να μην έχει καταλάβει πώς αισθάνεται ο μαθητής του. Η ενημέρωση μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει τι ανάγκες έχει το παιδί σας και έτσι αναλόγως να διαμορφώσει την αντιμετώπισή του προς αυτό.
- Προτείνετε να συμμετέχει στη συζήτηση. Αν υπάρχει δυνατότητα, συζητήστε με το παιδί σας παρουσία του δασκάλου του. Έτσι αφενός θα δείτε από πρώτο χέρι με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν, αφετέρου θα δείξετε στο μικρό σας ότι δεν μιλάτε για αυτό πίσω από την πλάτη του.
- Προσφέρετε συνεχή στήριξη. Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι δεν ταιριάζουν καθόλου μεταξύ τους και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με το παιδί σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το ακούτε να σας μιλάει για την καθημερινότητά του στο σχολείο. Φροντίστε να επισημάνετε ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν θα ταιριάζει ή δεν θα του αρέσουν αλλά ακόμα και τότε θα πρέπει να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό.
- Αναλογιστείτε το παρελθόν. Κάποτε ήσασταν και εσύ παιδί. Θα είναι πολύ ανακουφιστικό για το μικρό σας αν του πείτε πως καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Αν και εσείς είχατε κάποτε άσχημη σχέση με τον δάσκαλό σας, πείτε πώς το ξεπεράσατε.
Εάν βλέπετε το μικρό σας να περνάει άσχημα ή να υποφέρει στο σχολείο, είναι λογικό να ξυπνήσει το προστατευτικό σας ένστικτο και να θελήσετε να του αλλάξετε τμήμα ή ακόμα και σχολείο. Πριν, όμως, σπεύσετε να «σώσετε» το παιδί σας από μια άσχημη κατάσταση πρέπει να κάνετε πιο πριν τα πάντα για να τη διορθώσετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα του μάθετε πως αν δεν τα πάει καλά με κάποιον άνθρωπο, και συγκεκριμένα με κάποιον που ασκεί πάνω του ένα είδος εξουσίας, μπορεί απλά να φεύγει. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις. Μην προσπαθήσετε ποτέ να συμβιβάσετε το παιδί σας με έναν δάσκαλο που, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σωματική βία ή αρέσκεται σε ρατσιστικά σχόλια.