Πως να μη φοβάται τον παιδίατρο!

Πως να μη φοβάται τον παιδίατρο!

Εξοικειώστε το μικρό σας για την επερχόμενη επίσκεψη στον παιδίατρο

Οι επισκέψεις στον παιδίατρο μπορεί να είναι πολύ δραματικές για ένα παιδί και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Για σκεφτείτε πως θα νιώθατε εσείς εάν πηγαίνατε σε ένα άγνωστο μέρος και θα έπρεπε να εμπιστευτείτε ένα πρόσωπο που δεν σας είναι οικείο για να σας εξετάσει με «περίεργα» εργαλεία, όπως στηθοσκόπια και ξυλάκια για τη γλώσσα;

Το μυστικό, λοιπόν, για να αποφύγετε όσο γίνεται την αντίδραση του μικρού σας είναι να το προετοιμάσετε κατάλληλα. Να του εξηγήσετε, δηλαδή, τι πρόκειται να συμβεί στο ιατρείο και να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι ρόλων για μια μικρή πρόβα στο σπίτι ώστε να εξοικειωθεί.

Περιγράψτε του τι ακριβώς κάνει ο γιατρός και παρουσιάστε έναν λόγο για την επίσκεψή σας. Εξηγήστε του ότι ένας γιατρός φροντίζει την υγεία των παιδιών και βοηθάει κάποιον που είναι άρρωστος να αισθανθεί καλύτερα. Πείτε του ότι ο γιατρός θα εξετάσει διάφορα μέρη του σώματός του (επί τη ευκαιρία κάντε και μια επανάληψη στα μέρη του σώματος που έχετε μάθει) και επισημάνετε τις διαφορές της απλής επίσκεψης για checkup και της επίσκεψης λόγω ασθένειας.Μην παραλείψετε να του πείτε ότι όλοι επισκέπτονται τον γιατρό, ακόμα και τα κατοικίδια ζωάκια.

Συνεχίστε με μια εικονική περιήγηση στο ιατρείο του.Αν έχετε επισκεφθεί ξανά το ιατρείο το μικρό σας θα έχει ήδη πάρει μια ιδέα για τη χρησιμότητα κάθε χώρου, τι μπορεί να κάνει στο καθένα από αυτούς και πώς περίπου είναι η διαδικασία της εξέτασης. Υπενθυμίστε του ξανά τη διαδικασία αλλά και τα ενδιαφέροντα αντικείμενα που μπορεί να βρει στο χώρο του ιατρείου (από βιβλία και παιχνίδια στον χώρο αναμονής μέχρι το στηθοσκόπιο μέσα στο ιατρείο).

Επιστρατεύστε το παιχνίδι.Το παιχνίδι ρόλων για άλλη μια φορά θα κάνει το θαύμα του. Αφενός θα το εξοικειώσει με τη διαδικασία και θα το κάνει να νιώσει σιγουριά, αφετέρου θα αποκτήσει μια εικόνα για το πώς θα το εξετάσει ο γιατρός.

Κάντε πρόβα για την εξέταση του λαιμού και των αυτιών. Αν ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το λαιμό και τα αυτάκια του, εξέταση που πιθανόν θα είναι άβολη για το μικρό σας, εξηγήστε του πως πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα εργαλεία και φως. Και πάλι κάντε μια πρόβα, εξηγώντας του πώς να κρατάει ανοιχτό το στόμα του κάνοντας και εσείς το ίδιο.  

Ακούγοντας την καρδιά.Προχωρήστε σε ένα μικρό μάθημα ανατομίας για να του δώσετε μια εικόνα του τι είναι και πού βρίσκεται η καρδιά του αλλά και με ποιο τρόπο ο γιατρός θα ακούσει τον χτύπο της. Βάλτε το χεράκι του στο σημείο για να νιώσει τον χτύπο και στη συνέχεια για να ακούσει τη δική σας καρδιά.

Μην παραλείψετε να του μιλήσετε για τα εμβόλια. Εξηγήστε του το λόγο που χρειάζεται να κάνει εμβόλια και αν η ιδέα τον τρομάζει προτείνετε την ώρα του εμβολίου  να κρατάει σφιχτά το αρκουδάκι του, να κοιτάει εσάς ή να σκέφτεται κάτι που αγαπάει.

Εξασκήστε στο να ακολουθεί απλές οδηγίες. Ο γιατρός είναι πιθανό να του ζητήσει να σταθεί ακίνητο με τεντωμένη την πλάτη, να ανοίξει το στόμα του, να βήξει, επομένως κάντε μια μικρή εξάσκηση στο σπίτι για να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Δώστε του το ελεύθερο να κάνει ερωτήσεις στον γιατρό. Σκεφτείτε μαζί μια λίστα με πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσε να κάνει στον γιατρό, που θα το βοηθήσουν να νιώσει πιο άνετα με τη διαδικασία της εξέτασης.  

Μιλήστε θετικά για τον γιατρό. Είναι σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια να μιλάμε για τον γιατρό με θετικό τρόπο, ώστε να προωθήσουμε την σχέση γιατρού-παιδιού. Φυσικά, καλό είναι να αποφεύγετε να «απειλείτε» τα παιδιά με τον γιατρό (π.χ. «εάν δεν κάτσεις καλά θα σε πάω στον γιατρό να σου κάνει εμβόλιο») για να μην εντείνετε τους φόβους του.

Μάθετε κι αυτό! Πολύ βοηθητικό για τις επισκέψεις στον γιατρό μπορεί να φανεί ένα κουκλάκι που θα έχει μόνο για αυτόν τον λόγο. Για παράδειγμα, μπορείτε να του αγοράσετε ένα αρκουδάκι που θα είναι ο σύντροφός του στις ιατρικές επισκέψεις και μόνο εκεί. Εκτός του ότι μπορεί να ανυπομονεί για τις επισκέψεις στον γιατρό μόνο και μόνο για να παίξει με το παιχνίδι του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι για να εκμαιεύσετε πληροφορίες για τα συναισθήματα και τους φόβους του. Πείτε για παράδειγμα :

-«Ήρθε η ώρα για να πάμε τον αρκούδο στον γιατρό. Πως αισθάνεται ο αρκούδος για αυτό;»

SOS Tip: Μην παραλείψετε να εξηγήσετε στο παιδί ότι αυτά που του διδάξατε για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και ο κανόνας των εσωρούχων συνεχίζουν να ισχύουν, απλώς μερικές φορές οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι γονείς χρειάζεται να εξετάζουν όλα τα μέρη του σώματος. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, αποτελούν εξαιρέσεις.