10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για χαρούμενα παιδιά

10 επιστημονικοί τρόποι για χαρούμενα παιδιά

10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να γίνει το παιδί σας ένας χαρούμενος ενήλικας

Όποιον γονιό και να ρωτήσεις θα σου πει ότι το μόνο που θέλει είναι να είναι το παιδί του χαρούμενο. Αν, λοιπόν, σας έλεγα ότι υπάρχουν 10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να πετύχετε κάτι τέτοιο δεν θα σπεύδατε να τους εφαρμόσετε; Φυσικά και ναι!

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε…

Βεβαιωθείτε ότι έχει μπόλικο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι.

Το ελεύθερο παιχνίδι, μη δομημένο παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά ένα δοκιμαστικό έδαφος της μετέπειτα ζωής. Στην ουσία, τους χαρίζει σημαντικές εμπειρίες ζωής, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένοι ενήλικες γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο AmericanJournalofPlay η έλλειψη παιχνιδιού επηρεάζει την συναισθηματική ανάπτυξη, αυξάνει το άγχος, την θλίψη, ενώ οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης και διατήρησης αυτοελέγχου.

Επιβραβεύστε την σκληρή δουλειά

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford το είδος του επαίνου επηρεάζει τα κίνητρα του παιδιού αργότερα, παίζει σημαντικό ρόλο στις πεποιθήσεις των παιδιών για τον εαυτό τους και την επιθυμία τους να αναλάβουν τις προκλήσεις στο μέλλον και ενθαρρύνει στρατηγικές για την αντιμετώπιση μιας αποτυχίας. Αντί, λοιπόν, να επαινείτε τα ταλέντα, εστιάστε την προσπάθεια. Μην πείτε, για παράδειγμα, «είσαι καλός στο μπάσκετ» αλλά πείτε «αυτή ήταν μια πολύ καλή βολή» ή μην πείτε «είσαι πολύ έξυπνος» αλλά πείτε «φαίνεται ότι διάβασες σκληρά για αυτό το διαγώνισμα».

oikjogeneiakes-paradoseis-nuxta-epitrapeziou

Δημιουργήστε οικογενειακές παραδόσεις

Τα οικογενειακά γεύματα, οι νύχτες ταινίας, οι βραδιές για επιτραπέζια, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι ειδικές τελετές για τα γενέθλια… είναι ένας τρόπος να προσφέρετε στο παιδί σταθερότητα. Σταθερότητα σημαίνει ασφάλεια και ασφάλεια σημαίνει ευτυχία. Τόσο απλό!

Αφήστε τα να ασχοληθούν μόνα τους με τις σχολικές εργασίες

Οι περισσότεροι γονείς βοηθούν τα παιδιά στις σχολικές εργασίες από αγάπη. Θέλουν να διορθώνουν τα λάθη τους και να φροντίζουν ότι θα πάνε στο σχολείο τέλεια προετοιμασμένα. Ωστόσο, αυτό ακούσια περνά στο παιδί το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό να ολοκληρώσει κάτι μόνο του. Κάντε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω και επιτρέψτε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο για όσα του αναλογούν, ώστε όχι μόνο να απολαμβάνει την επιτυχία αλλά και να μπορεί μεγαλώνοντας να είναι ανεξάρτητο, να έχει αυτοπεποίθηση και να μπορεί να στηρίζετε στις δυνάμεις που γνωρίζει ότι έχει.

arnitika-sunaisthimata-ygih

Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι και τα αρνητικά συναισθήματα είναι υγιή.

Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι λυπημένος, θυμωμένος ή φοβισμένος. Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναμετρηθεί το παιδί μαζί τους μεγαλώνοντας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποδεχθούν τα αρνητικά συναισθήματα ως φυσιολογικά ώστε να μην αισθάνονται ενοχές για αυτά και προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί θα μπορέσει να μάθει τρόπους να τα αντιμετωπίζει.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Το λάθος των υπερπροστατευτικών γονιών είναι ότι δεν αφήνουν τα παιδιά να αποτύχουν, κάτι που έχει αποδειχθεί να είναι τελείως αντιπαραγωγικό. Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να μάθει το παιδί πως θα τα καταφέρει καλύτερα την επόμενη φορά. Εάν ποτέ δεν αποτυγχάνεις σημαίνει ότι δεν δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και δεν αναλαμβάνεις ρίσκα. Το παιδί, όμως, έχει μια ζωή να ζήσει, εκατοντάδες καινούργια πράγματα να γνωρίσει, χιλιάδες δρόμους να επιλέξει και αυτό δεν μπορεί να το κάνει υπό την συνεχή γονική προστασία και ανταπόκριση. Μην τα συγκρίνετε μεταξύ τους ή με άλλους

Μην συγκρίνετε το παιδί σας με κανέναν άλλον

Μπορεί να φαντάζει δελεαστικό να χρησιμοποιείτε κάποιον ως παράδειγμα («κοίτα τον Παύλο τι καλός μαθητής που είναι» ή «γιατί δεν κρατάς κι εσύ το δωμάτιό σου στην εντέλεια σαν τον αδελφό σου;») αλλά μην το κάνετε! Τα παιδιά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό και έχουν την δική τους ιδιοσυγκρασία. Συγκρίνοντας το με κάποιον άλλον είναι σαν να εννοείται ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικό. Αποδεχθείτε, λοιπόν, το παιδί σας για αυτό που είναι, προσφέρετε κίνητρα, ενθάρρυνση και υποστήριξη και αφήστε το να χαράξει το δικό του μονοπάτι.

Δημιουργήστε χαρούμενες αναμνήσεις

Φροντίστε ώστε ο απολογισμός της ημέρας να είναι ένα συνονθύλευμα χαρούμενων αναμνήσεων. Παίξτε, τραγουδήστε, χορέψτε, φτιάξτε κατασκευές, περάστε χρόνο μαζί, πείτε αστεία, γελάστε, κάντε ακόμα και χαζομάρες… Το να τα κάνετε χαρούμενα τα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να παραμείνουν χαρούμενοι και ως ενήλικες.

xarouenoi-goneis

Γίνεται εσείς οι ίδιοι χαρούμενοι άνθρωποι

Είναι δύσκολο να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί εάν εσείς οι ίδιοι δεν είστε ευτυχισμένοι γονείς. Δείχνοντας στα παιδιά σας πως μοιάζει η ευτυχία τα ενθαρρύνετε ώστε να επιδιώξουν και εκείνα με την σειρά τους τα ανάλογα για τον εαυτό τους. Φροντίστε, λοιπόν, και τον εαυτό σας και μην κάνετε σκοπό της ζωής σας αφιερώνετε κάθε λεπτό στα παιδιά σας. Μπορεί αυτό να είναι η φυσική σας τάση αλλά έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά δεν μεγαλώνουν σωστά εάν οι ενήλικες παραμελούν την προσωπική ζωή και τις σχέσεις τους.

 Μην μαλώνετε ή συζητάτε πού σημαντικά ζητήματα μπροστά τους

Σκέφτεστε να κάνετε μια μεγάλη επένδυση; Αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα; Ανησυχείτε για την υγεία της γιαγιάς; Καλύτερα κρατήστε αυτές τις συζητήσεις μακριά από τα παιδικά αυτιά, μιας και η ανησυχία ή η αβεβαιότητα κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασταθή και ανήσυχα. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά να είναι παιδιά και να περνούν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία. Κι αν τύχει κάτι να ακούσουν ή υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να συζητήσετε μαζί τους (π.χ. έχετε αποφασίσει να πάρετε διαζύγιο) ελέγξτε τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα χωρίς να επηρεαστεί η σταθερότητα της οικογένειάς σας.

Διαβάστε ακόμα: «10 βήματα για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί»