Βοηθήστε το παιδάκι σας να ξεπεράσει το άγχος που αισθάνεται στο σχολείο.
Αναμφισβήτητα οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει αμφιβολία πως βαδίζουμε προς το χειρότερο. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι μία ακόμα κινδυνολογία, μια καταστροφολογική συνομωσία για να σπείρουμε τον φόβο και να υποκινήσουμε την αδράνεια και τον ωχαδερφισμό. Αντίθετα, πηγάζει από την παρατήρηση πως η αθωότητα και η ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας φθίνει κάνοντας χώρο στο άγχος να εισβάλλει στην παιδική ζωή.
Φυσικά το στρες το συναντάμε σήμερα σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας και σε πάμπολλες διακυμάνσεις. Από το στρες για την εξέταση και το διαγώνισμα στο σχολείο μέχρι- θεός φυλάξει- την αγωνία για το οικονομικό μέλλον της οικογένειας! Εμείς, ωστόσο, σήμερα θα ασχοληθούμε με το πρώτο, το «εύκολο» κομμάτι της υπόθεσης.
Πως θα διαπιστώσω πως το παιδί παρουσιάζει άγχος για το σχολείο;
Για να καταλάβετε εάν το παιδί δυσκολεύεται να χειριστεί με ευκολία και ηρεμία ό,τι αφορά στο σχολείο, αρκεί να αναζητήσετε τα παρακάτω σημάδια:
- Παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για εξωσχολικές δραστηριότητες;
- Μήπως γκρινιάζει σχετικά με το σχολείο;
- Μήπως κουράζεται υπερβολικά;
- Μήπως έχει αναπτύξει μεγάλη ευαισθησία στην κριτική και δεν αντέχει τις προκλήσεις ή τις αντιξοότητες;
Γιατί αισθάνεται άγχος;
Γενικά να θυμάστε πως όταν το στρες εμφανίζεται συνήθως είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων:
- Των απαιτήσεων μιας κατάστασης
- Των ικανοτήτων αλλά και των μέσων που ένα παιδί μπορεί να διαθέσει σε αυτήν
- Και της στήριξης που του παρέχεται από το στενό περιβάλλον.
Εάν, λοιπόν, εξετάσετε προσεκτικά τους τρεις αυτούς παράγοντες σε σχέση με το βλαστάρι σας είναι πιθανό να διαπιστώσετε που υστερεί και να μπορέσετε να διορθώσετε την κατάσταση. Ένα παιδί που αντιμετωπίζει λογικές απαιτήσεις, έχει αυτοπεποίθηση, είναι ευέλικτο και έχει χαλαρούς και υποστηρικτικούς γονείς θα έχει πιθανότατα μια καλύτερη μαθησιακή εμπειρία. Αυτός είναι και ο στόχος σας!
Τι μπορώ να κάνω;
- Δίνετε βάση στις ανησυχίες του παιδιού.
- Ακούτε το προσεκτικά και δείξτε πως το καταλαβαίνετε και το στηρίζετε.
- Βοηθάτε το παιδί να διεκπεραιώνει τα καθήκοντα του σχολείου.
- Ενθαρρύνετέ το να επιζητά τις προκλήσεις και όχι να τις φοβάται. Άλλωστε, κάθε παιδί που πέρασε τα σχολικά του χρόνια ως «φυτό» μπορεί να επιβεβαιώσει πως «τα διαγωνίσματα μας κάνουν καλύτερους μαθητές»!
- Αφήνετε το παιδί σας να λύνει μόνο του τα προβλήματα που προκύπτουν (και που φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει) και μην επεμβαίνετε ακόμα κι αν έχετε σκεφτεί κάποια καλύτερη λύση.
- Επιβεβαιώνετε τακτικά πως το παιδί σας διαθέτει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Αυτός είναι ουσιώδης για την συναισθηματική ωρίμανση και την πνευματική διαύγεια του μικρού σας.
- Επιδοκιμάζετε την επιτυχία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του και όχι μόνο στο σχολείο, τις ξένες γλώσσες ή τα σπόρ. Επικροτήστε την ικανότητά του να κάνει εύκολα φίλους, να εκφράζει τα συναισθήματά του, να κάνει θελήματα χωρίς να βαρυγκωμά κτλ.
- Θέτετε για το παιδί στόχους που μπορεί να επιτύχει. Έτσι αυξάνετε την ανταγωνιστικότητά του, την επιμονή του και , τελικά, την αυτοπεποίθησή του. Να θυμάστε πως τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να επιζητάτε από αυτά την τελειότητα. Επίσης, ποτέ μην συγκρίνετε το ένα παιδί με το άλλο.
- Τέλος, παρότι γνωρίζουμε πως αγαπάτε το παιδί σας χωρίς όρους, είναι πολύ σημαντικό να του το δώσετε και εκείνου να το καταλάβει. Μην το αφήνετε να πιστεύει πως εάν αποτύχει σε κάτι, θα σας απογοητεύσει και θα χάσει ένα μέρος της εκτίμησης και της αγάπης σας.
SOS Tip: Εάν παρατηρήσετε πως το παιδί βιώνει μια πολύ σοβαρή μορφή άγχους καλό θα ήταν να ενημερώσετε και την δασκάλα του για να ελέγξει και εκείνη την συμπεριφορά του τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο και για να δουλέψετε από κοινού την λύση του προβλήματος. Εάν, ωστόσο, αυτό παρά τις προσπάθειές σας δεν μειώνεται στο ελάχιστο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γιατρό.