Φόβος για το σκοτάδι και τα νυχτερινά τέρατα!

Φόβος για τα νυχτερινά τέρατα

Όταν το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι, η διαδικασία του ύπνου γίνεται δύσκολη. Πώς μπορείτε να καθησυχάσετε τους φόβους του;

*Με τη συνεργασία της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.


Φανταστικά τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι και φαντάσματα που μπαίνουν από το παράθυρο… Μήπως το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι και φαντάζεται ότι κάποιο τέρας θα εμφανιστεί ξαφνικά ενόσω κοιμάται; Η φαντασία ενός νηπίου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα κι έτσι είναι φυσικό να φαντάζεται διάφορα πράγματα. Σας προτείνουμε τρόπους για να καθησυχάσετε το παιδί σας και να διαχειριστείτε τους φόβους του.

 

Σχετικά με το ζήτημα δεν υπάρχει μια κοινή προσέγγιση από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τη μια άποψη οι γονείς δεν πρέπει να δέχονται την ύπαρξη του τέρατος που μπορεί να ξεπροβάλλει από το σκοτάδι γιατί φράσεις του τύπου «μην ανησυχείς, ο μπαμπάς το τρόμαξε πριν πέσεις για ύπνο» δεν λειτουργούν. Επίσης, το να ελέγχουν οι γονείς το κρεβάτι του παιδιού τους κάθε βράδυ είναι σαν να αποδέχονται την ύπαρξη των τεράτων, οπότε αυτό ενισχύει την ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή αυτά να βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι αν οι γονείς δεν δέχονται την παρουσία των «φανταστικών» απειλών πάλι δημιουργείται πρόβλημα. Τα παιδιά βλέπουν τέρατα και μυθικά πλάσματα τόσο στην τηλεόραση όσο και στα βιβλία, οπότε δημιουργείται σύγχυση αν παραδεχτείτε ότι αυτά δεν υπάρχουν. Επίσης, δεν θα θέλατε να υποτιμήσετε τους φόβους του μικρού σας μιας και για αυτό αποτελούν μεγάλο ζήτημα.

 

Ακολουθώντας τη μέση οδό

Υπάρχει και η τρίτη προσέγγιση η οποία παντρεύει τις δύο προηγούμενες. Σύμφωνα με αυτή ένας καλός τρόπος να απαλύνετε τους φόβους του μωρού σας είναι να ακολουθείτε τη μέση οδό, δηλαδή και να καθησυχάζετε το μικρό σας αλλά να είστε ταυτόχρονα ασαφής σε σχέση με την ύπαρξη των τρομακτικών πλασμάτων.

  • Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι δεν υπάρχει κανένα τέρας στο δωμάτιό του και ότι θα το προστατέψετε ό,τι και να γίνει. Βάλτε την αγαπημένη του κούκλα δίπλα στο κρεβάτι του για φρουρό, έτσι ώστε να νιώθει ότι κάποιος το προσέχει όσο θα κοιμάται και αν βοηθάει, χρησιμοποιήστε φωτάκι νυκτός.
  • Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να πριν πάτε για ύπνο το μικρό σας να κάθεστε για λίγο μαζί του στο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, εξηγώντας του ότι εσείς δεν φοβάστε και καθησυχάζοντάς το. Αν μπορεί να αντέξει αυτή την κατάσταση για πέντε λεπτά, οδηγήστε το μετά στο κρεβάτι του. Σιγά σιγά διατηρώντας αυτή τη ρουτίνα θα νιώθει πιο άνετα στο σκοτάδι.
  • Φόβος για το σκοτάδι

 

6 απλά βήματα για να ξεπεράσει τους φόβους του

  • Διαβεβαιώστε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από το κρεβάτι του μικρού σας και πείτε του ότι θα βρίσκεστε κοντά του.
  • Χρησιμοποιήστε φωτάκι νυκτός στο δωμάτιό του.
  • Διηγηθείτε του ιστορίες με ευχάριστα πράγματα που γίνονται στο σκοτάδι.
  • Κάντε το να ελέγξει το φόβο του. Δώστε του για παράδειγμα ένα σπρέι με «μαγικό νερό» ή ένα «μαγικό ραβδί» για να το κουνάει και να διώχνει τα φανταστικά τέρατα.
  • Αποφύγετε να απορρίπτετε τους φόβους του μικρού σας. Πείτε για παράδειγμα ότι κι εσείς φοβόσασταν όταν είσαστε μικροί αλλά ότι το ξεπεράσατε.
  • Μην χρησιμοποιείτε το κρεβάτι ως τόπο τιμωρίας γιατί έτσι ενισχύετε την εικόνα ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο μέρος.

 

Box Tip: Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε ούτε τα «τέρατα» ή οτιδήποτε άλλο φοβίζει το παιδί ως μέσο τιμωρίας. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «τώρα θα έρθει ο κακός ο λύκος που μαλώνει τα άτακτα παιδάκια» ή «φάε το φαγητό σου αλλιώς θα έρθει ο Μπαμπούλας». Με αυτόν τον τρόπο κάνετε τα τέρατα αληθινά και εντείνετε τον παιδικό φόβο!

 

Happy hour: Εάν δεν το έχετε ήδη δει επιλέξτε την επόμενη φορά που θα πάτε στο DVD club να νοικιάσετε το «Μπαμπούλας Α.Ε.», μία πολύ διασκεδαστική ταινία που θα δώσει άλλη διάσταση στους τρομακτικούς νυχτερινούς επισκέπτες!