Ετεροθαλή αδέλφια

Βοηθήστε τα ετεροθαλή αδέλφια να αγαπηθούν σαν πραγματικά.

Πώς να χειριστείτε μια περίπλοκη σχέση

* Με τη συνεργασία της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου

Είναι γεγονός πως τα διαζύγια στις μέρες μας έχουν αυξηθεί. Το ίδιο, όμως, και η διάθεση του ανθρώπου να κυνηγήσει την ευτυχία ως το τέλος της ζωής του. Πλέον, αυτή δεν τελειώνει με έναν χωρισμό ή έναν θάνατο, αλλά, αντίθετα, συνεχίζεται έστω και με μικρά βήματα.

Κατά συνέπεια, είναι παραπάνω από πιθανό να συναντήσετε έναν νέο σύντροφο και, γιατί όχι, να θελήσετε να φτιάξετε μαζί μια νέα οικογένεια. Η επιθυμία αυτή είναι φυσική και λογική. Τι γίνεται, όμως, όταν στην ζωή του ενός ή και των δύο ήδη υπάρχουν παιδιά και πόσο μπορεί μια νέα γέννηση να περιπλέξει την κατάσταση;

Η απάντηση είναι πως χωρίς ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Κι αυτό επειδή ο φυσικός γονιός πολλές φορές αισθάνεται μπερδεμένος και δεν γνωρίζει πώς να φερθεί σε περιπτώσεις καυγάδων. Ποιανού το μέρος να πάρει; Τι επιπτώσεις θα έχει η επιλογή πλευράς στην σχέση του με το άλλο παιδί; Θα κάνει σωστή επιλογή ή θα διαλέξει εμπλεκόμενος συναισθηματικά;

Η εν λόγω σύγχυση, ωστόσο, κάνει συχνά τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια. Η ζήλεια, η επιθετικότητα και η προκλητική συμπεριφορά είναι συνηθισμένες αντιδράσεις ενός παιδιού που αισθάνεται αδικημένο. Αδικημένο από τον γονιό του που πήρε το μέρος του ετεροθαλή αδελφού του. Αδικημένο από την έλλειψη του άλλου φυσικού του γονιού. Αδικημένο από την εύνοια της τύχης στο νέο του αδελφάκι που μπορεί ακόμη και ζει με την πραγματική του οικογένεια.

Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα κάποιες φορές οδηγούν το παιδί στην απομόνωση και στην νοσταλγία της παλιάς του ζωής. Ως εκ τούτου, η αδυναμία του να δεθεί με τον θετό του γονιό αλλά και με το ετεροθαλές αδελφάκι του είναι φυσικό επακόλουθο. Η προκατάληψη και η καχυποψία δεν λείπουν διόλου στις μεταξύ τους σχέσεις. Πολλές φορές, μάλιστα, και οι δύο εισπράττουν την ματαίωση ακόμα κι αν δεν τους αξίζει, ακόμη κι αν όλοι ταχθούν με το μέρος τους.

Ειδικά για το νέο παιδί η αίσθηση της απόρριψης από τόσο μικρή ηλικία είναι ιδιαίτερα τραυματική. Το μικρούλι, άλλωστε, δεν γνωρίζει γιατί το αδελφάκι του δεν του δίνει σημασία και δεν θέλει να παίξει μαζί του. Ακόμη, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η συμπεριφορά του γονιού του είναι τόσο αγχωτική, αμήχανη και ασταθής.

 Από τα παραπάνω μάλλον έχετε ήδη καταλάβει πως ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε την κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Από εσάς εξαρτάται εάν τα παιδιά θα παραμείνουν στην αρχική απόμακρη σχέση τους ή θα καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά, να γίνουν φίλοι ή ακόμη και να αισθανθούν πραγματικά αδέλφια.

  • Τόσο εσείς όσο και ο νέος σας σύντροφος θα χρειαστεί να ποντάρετε στην συναισθηματική επικοινωνία με τα παιδιά σας. Η ατμόσφαιρα του σπιτιού πρέπει να είναι ήρεμη και να παρέχει σε όλους ένα αίσθημα ασφάλειας, ώστε να καταστείλετε τα ανταγωνιστικά συναισθήματα.
  • Ακόμη, είναι αναγκαίο να τους μοιράζετε εξίσου την αγάπη, την τρυφερότητα και την προσοχή σας και να δείχνετε την αποδοχή σας σε κάθε ενέργεια που κάνουν και τα φέρνει πιο κοντά.
  • Επίσης, σημαντικό είναι να παρεμβαίνετε σε κάθε ανησυχία που προκύπτει ώστε να μην γίνει «χιονοστοιβάδα» και σηκώσει φράγματα ανάμεσα στα αδέλφια.
  • Ωστόσο, η παρέμβαση στους καυγάδες οφείλει να είναι διακριτική για να μην νιώσει αδικημένο κάποιο από τα παιδιά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισημαίνετε το πρόβλημα και να       τους ζητάτε να το λύσουν μεταξύ τους. Βέβαια, προσπαθήστε να επιβεβαιώνετε κάθε φορά πως η ειρήνη έχει αποκατασταθεί.
  • Επιπλέον, προσπαθήστε να μην κάνετε διακρίσεις ανάμεσα στο φυσικό και το μη φυσικό σας παιδί. Μπορεί να μην είναι «σαρξ εκ της σαρκός σας» αλλά είναι κομμάτι του τωρινού σας συντρόφου και θα ήταν καλό να του φέρεστε με τρυφερότητα.
  • Ακόμη και οι δύο θα πρέπει να μιλάτε και να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στον πρώην σύντροφο του συντρόφου σας. Μην ξεχνάτε πως ακόμα κι αν χώρισαν αυτός παραμένει πάντα γονιός του θετού σας παιδιού.
  • Παρότι εννοείται, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι σημαντικό εξ αρχής να θέσετε ξεκάθαρους κανόνες και όρια που θα ισχύουν για όλα τα παιδιά και να τους τηρείτε.
  • Τέλος, εάν η διαφορά ηλικίας των παιδιών σας το επιτρέπει, καλό θα ήταν να γράψετε σε μια ομάδα που απαιτεί συνεργασία. Συγχρονισμένη κολύμβηση (για κορίτσια), σκυταλοδρομία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ό,τι άλλο σκεφτείτε και υπάρχει στην περιοχή σας θα τα βοηθήσει να αποτινάξουν την ένταση και να αναπτύξουν αισθήματα συντροφικότητας!

 Το έργο που πρέπει να φέρεται εις πέρας ίσως σας φαίνεται δύσκολο. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, μην καταθέσετε τα όπλα. Εάν κάποια στιγμή τα προβλήματα σας φανούν «βουνό» μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Αυτός θα σας παράσχει εξειδικευμένες συμβουλές για να γίνουν οι οικογενειακές σας σχέσεις αρμονικότερες!