Μάθετε το μικρό σας να είναι ανεξάρτητο, αναλαμβάνοντας ευθύνες που έχει την ικανότητα να διαχειριστεί
Όταν από συνήθεια κάνουμε πράγματα για το μικρό μας που έχει τη δυνατότητα να κάνει από μόνο του, του στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Και ποιες είναι οι συνέπειες; Ένα παιδί που δεν είναι ανεξάρτητο, δεν έχει αυτοπεποίθηση και δεν γνωρίζει (γιατί ακριβώς δεν έχει μάθει) να λύνει τα προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητά του.
Τα καλά νέα, ωστόσο είναι ότι αν κανείς έχει ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν αυτή την τακτική, μπορεί εύκολα να τη διορθώσει, ώστε το πρόβλημα να μην γίνει μη αναστρέψιμο ακολουθώντας το παιδί και στην ενήλικη ζωή του. Για να μάθετε το μικρό σας να είναι πιο ανεξάρτητο, ακολουθήστε 8 βήματα.
Εντοπίστε ότι κάνετε πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται και επισημάνετέ το στο μικρό σας. Αλλάξτε τα δεδομένα και ενθαρρύνετε το μικρό σας να βοηθάει εσάς. Πείτε του ακόμα ότι δεν θέλετε να το αντιμετωπίζετε σαν μικρό παιδί, ενώ αυτό είναι ικανό να κάνει πράγματα που κάνουν τα μεγάλα παιδιά. Αποφύγετε ωστόσο να χρησιμοποιείτε φράσεις «δεν είσαι μωρό πια», καθώς η λέξη μωρό έχει συναισθηματική αξία περισσότερο σε αυτές τις ηλικίες.
Ανακαλύψτε ευκαιρίες. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που μπορεί να κάνει από μόνο του, όπως π.χ. να ντύνεται, να τρώει, να χτενίζει τα μαλλιά του, να πλένει τα δόντια του και ρωτήστε ποια από αυτά νιώθει ότι μπορεί να καταφέρει. Πιθανόν το ίδιο να σας πει ότι θέλει να δοκιμάσει πολύ περισσότερα!
Θέστε προτεραιότητες.Μην το φορτώσετε με πολλά από την αρχή, ξεκινήστε σιγά σιγά και αυξήστε σταδιακά τα πράγματα που μπορεί να αναλάβει μόνο του.
Βρείτε χρόνο. Αν το μικρό σας χρειάζεται τον διπλάσιο ή τον τριπλάσιο χρόνο από ό,τι χρειαζόσασταν εσείς για να κάνει κάτι μόνο του, ξεκινήστε να ετοιμάζεστε νωρίτερα ή φροντίστε να βρείτε τον χρόνο ώστε να έχει όσον χρειάζεται στη διάθεσή του. Πιθανόν να διαπιστώσετε πόσο πιο συνεργάσιμο και ήρεμο είναι αν όλα γίνονται στο χρόνο τους και δεν βιάζεστε αγχωμένοι για να προλάβετε, ειδικά αν πρόκειται για την πρωινή προετοιμασία.
Συμβιβαστείτε αλλά με διαπραγμάτευση.Αν για παράδειγμα το ενθαρρύνετε να ντυθεί και εκείνο αρνείται, συμβιβαστείτε αλλά διαπραγματευτείτε το. Πείτε του ότι εσείς θα αναλάβετε να του βάζετε την μπλούζα και εκείνο το παντελόνι ή τη φούστα και φροντίστε να το επιβραβεύετε προκειμένου να νιώσει έτοιμο να ντύνεται μόνο του σε λίγο καιρό.
Ξεχάστε την τελειότητα. Είναι φυσικό ότι το μικρό σας δοκιμάζοντας θα κάνει λάθη, θα καθυστερεί και πιθανόν θα προκαλεί ακαταστασία. Επομένως αποδεχτείτε ότι όλα αυτά που κάνει μόνο του δεν θα είναι προφανώς τέλεια. Μην του ασκείτε κριτική και βοηθήστε το όπου χρειάζεται, π.χ. να καθαρίσει το φαγητό που του έπεσε κάτω, λέγοντας του ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους.
Εντοπίστε τα θετικά ακόμα και αν έχει κάνει λάθος.Αν για παράδειγμα βάλει ανάποδα τα παπούτσια του, εκφραστείτε θετικά για το γεγονός ότι τα κατάφερε μόνο του και αφήστε το να καταλάβει εκείνο ότι έτσι δεν μπορεί άνετα να περπατήσει. Συνεχίστε να το ενθαρρύνετε, δηλώνοντας τη σιγουριά σας ότι την επόμενη φορά θα τα βάλει σωστά.
Λάβετε υπόψη σας τις συνθήκες. Αν το μικρό σας είναι κουρασμένο, άρρωστο ή προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα συνθήκη, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να του αναθέσετε νέες ευθύνες. Επίσης μην απογοητευτείτε αν αφού τα έχει καταφέρει μια χαρά με κάτι, σας ζητάει να το αναλάβετε εσείς. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Αν μάλιστα η ευθύνη μοιραστεί για ένα διάστημα είναι πιθανό να δοκιμάσει ξανά μόνο του, κάτι που δεν θα γίνει αν του ασκήσετε κριτική για το πισωγύρισμα.