Σχολική Ετοιμότητα- A’ ΤΕΣΤ

Σχολική Ετοιμότητα- A’ ΤΕΣΤ

Είναι το παιδί μου έτοιμο για το σχολείο;

*Με την συνεργασία της λογοθεραπεύτριας, Μπαντανά Μαρίκας.

Η ένταξη στο Δημοτικό είναι μία περίοδος προσαρμογής τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για την οικογένειά του. Τα περισσότερα παιδιά έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες από τη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο και είναι έτοιμα για το Δημοτικό. Έτσι, χρειάζονται ένα μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, τόσο κοινωνικά όσο και μαθησιακά.

Πολλά, όμως, είναι τα παιδιά που, ακόμα και αν τα κατάφερναν με τη μαθησιακή ύλη του νηπιαγωγείου, δεν είναι έτοιμα για την ένταξη στο Δημοτικό και έτσι η νέα σχολική χρονιά συνοδεύεται από δυσκολίες. Το μοναδικό επίσημο κριτήριο εισαγωγής των παιδιών, στην πρώτη δημοτικού είναι η ηλικία. Το πιο σημαντικό κριτήριο όμως, είναι κατά πόσο το παιδί μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα μαθήματα και τις σχολικές του υποχρεώσεις, δηλαδή πόσο έτοιμο είναι για το σχολείο . Έτσι λοιπόν, αναφερόμαστε στον όρο Σχολική Ετοιμότητα.

Τι είναι το Α’ ΤΕΣΤ;

Το Α΄ ΤΕΣΤ είναι το πρώτο Ελληνικό Προληπτικό Τεστ Σχολικής Ετοιμότητας  για την ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών στην προσχολική ηλικία, οι οποίες είναι δυνατό να οφείλονται σε δυσκολίες στη σύνθετη σκέψη, την κρίση, την ομιλία, τους λεπτούς χειρισμούς, την γραφή, την συμπεριφορά, την υπερκινητικότητα και την συγκέντρωση της προσοχής. Καταστάσεις δηλαδή, που μπορούν να προληφθούν εάν οι γονείς έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και η διάγνωσή των παιδιών γίνει έγκαιρα.

Το Α’ Τεστ έχει 97% εγκυρότητα και 99,9% αξιοπιστία. Έχει αναγνωρισθεί από επίσημα όργανα και φορείς όπως η Παιδιατρική Εταιρεία και το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας για την χρησιμότητά του στον τομέα της πρόληψης. Οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες του Α΄ Τεστ παρέχουν τη δυνατότητα χορήγησής του σε όλα τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, τα οποία θα πάνε στην Α΄ τάξη του Δημοτικού την επόμενη χρονιά. Το τεστ είναι απλό, ευχάριστο και σύντομο. Ελέγχει κατά πόσο το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες το Δημοτικό σχολείο.

Τί δείχνει το Α - τεστ

Το A’ τεστ δεν μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα γενικά και δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση. Ελέγχει αποκλειστικά και μόνο τη σχολική ετοιμότητα. H εξέταση γίνεται μόνο από παιδιάτρους και θεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί και τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα. H εφαρμογή του διαρκεί μόλις 10 λεπτά και η βαθμολόγηση γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Αν το παιδάκι περάσει επιτυχώς τη δοκιμασία, σημαίνει ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για να τα πάει καλά στο σχολείο. Σε περίπτωση αποτυχίας, όμως, πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερής αναπτυξιακός έλεγχος, με τον οποίο θα εκτιμηθούν αναλυτικά οι δυσκολίες του παιδιού και θα βρεθεί η αιτία που τις προκαλεί. Τέλος, αν οι τιμές του τεστ είναι οριακές, αυτό σημαίνει ότι το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες σε κάποιους τομείς και ο ειδικός που κάνει το τεστ θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους γονείς για την αποκατάστασή τους. Έτσι, τα παιδιά που παρουσιάζουν μικρή ανωριμότητα μπορούν να αναπτύξουν τις συγκεκριμένες ικανότητές τους, ώστε οι «αδυναμίες» τους να μην εξελιχθούν σε μαθησιακές δυσκολίες. O ειδικός θα δώσει στους γονείς βιβλία με οδηγίες και σχέδια, καθώς και ασκήσεις, ώστε στο χρόνο που απομένει μέχρι να πάει στο σχολείο να βελτιωθούν οι επιδόσεις του.