Παιχνίδι μνήμης για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Παιχνίδι μνήμης

Ενισχύστε την μνήμη και τις λεκτικές του ικανότητες αναβιώνοντας μαζί μια ιστορία από το παρελθόν.

Αναπτύσσει ισχυρή μνήμη όταν μετατρέπει συμβάντα σε ιστορίες με νόημα. Και επειδή ακόμα είναι μικρό για να είναι εξ αρχής ένας αξιόλογος «παραμυθάς» ή ομιλητής, η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για να ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας. Πέρα από τη μνήμη του, εξασκείτε τις λεκτικές του ικανότητες και κινητοποιείτε τη φαντασία του, ενώ έχετε έτοιμο ένα απλό παιχνίδι, ικανό να του αποσπάσει την προσοχή τις δύσκολες στιγμές. Πάμε να δούμε έναν απλό τρόπο για να ενισχύσετε τη μνήμη του και όχι μόνο.

Σκεφτείτε ένα γεγονός, όπως μια επίσκεψη, ένα πάρτι, ένα παιχνίδι που μοιραστήκατε μαζί με το παιδί σας. Θα είναι πιο εύκολο να το αναβιώσετε, θυμίζοντας ο ένας στον άλλον λεπτομέρειες.

Προσπαθήστε να φανταστείτε γιατί αυτό το γεγονός ήταν σημαντικό για το παιδί σας και πώς το βίωσε. Συχνά οι ενήλικες και τα παιδιά παρατηρούν διαφορετικά πράγματα και έχουν διαφορετική οπτική για τα ίδια γεγονότα.

Κάντε ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν με «ναι» ή «όχι». Για παράδειγμα, ρωτήστε το «πού πήγατε», «τι κάνατε», «τι συνέβη εκεί», «πώς ένιωσε». Έτσι του δίνετε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσει τη δική του οπτική για το συμβάν.

Αν το μικρό σας δεν απαντάει, προσφέρετε στοιχεία. Αν η απάντηση είναι «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι», δοκιμάστε να του δώσετε περισσότερα στοιχεία για να το βοηθήσετε, κυρίως μέσω ερωτήσεων.

Προετοιμαστείτε να διηγηθείτε εσείς το μεγαλύτερο μέρος του συμβάντος τις πρώτες φορές. Δεν είναι τόσο εύκολο για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να αρχίσει να διηγείται κάτι που βίωσε. Από την ηλικία των 5 και μετά θα συμμετέχει πιο ενεργά σε μια διήγηση με λίγη ώθηση από μέρους σας.

Δείτε το σαν παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να κάνετε επίσημη ή αυστηρή τη διαδικασία. Δείτε το σαν παιχνίδι ή σαν έναν ευχάριστο τρόπο για να του αποσπάσετε την προσοχή ή να το κρατήσετε απασχολημένο όταν οδηγείτε, όταν πηγαίνετε βόλτα ή όταν τρώτε το μεσημέρι.