Χαράξτε διαδρομές στον χάρτη

Χαράξτε διαδρομές στον χάρτη

Πώς ένας χάρτης μπορεί να γίνει εργαλείο για να εξασκηθεί στην ανάγνωση, τη γραφή και το σχέδιο

Είτε ξεκινάτε για εκδρομή οδικώς είτε για μια απλή διαδρομή μέσα στην πόλη, μπορείτε εύκολα να της δώσετε χαρακτήρα διδακτικό αλλά και πιο ευχάριστο για το παιδί σας. Πώς; Δίνοντας του ένα χάρτη και αφήνοντάς το να χαράξει τις βόλτες σας στο χαρτί. Δεν του δίνετε μόνο την αίσθηση ότι συμμετέχει πιο ενεργά στην εκδρομή ή τη βόλτα σας, αλλά και μια ευκαιρία να καλλιεργήσει τη γραφή και την ανάγνωση, την αίσθηση του χώρου και τη γεωγραφία.

  1. Πριν φύγετε ή μέσα στο αυτοκίνητο παροτρύνετε το παιδί σας να βρει τη διαδρομή στο χάρτη, αφού προηγουμένως του έχετε εξηγήσει κάποια βασικά στοιχεία για το πώς διαβάζει κανείς έναν χάρτη. Ποιες περιοχές που αναφέρονται στον χάρτη βλέπει στη διαδρομή;
  2. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, δείτε τη διαδρομή που κάνατε και συζητήστε για τα σημεία που συναντήσατε. Είναι μια ευκαιρία για ευχάριστη και εποικοδομητική κουβεντούλα. Ερωτήσεις όπως «τι είχε περισσότερο ενδιαφέρον;», «πού δυσκολευτήκαμε;», «τι ήταν το πιο παράξενο που συναντήσαμε στο δρόμο;» θα του δώσουν κίνητρα για να εξασκηθεί στη χρήση νέων λέξεων και να διηγηθεί τα βιώματά του.
  3. Με το δάχτυλο ή με ένα μολύβι σχεδιάστε τη διαδρομή στο χάρτη, κυκλώστε τα σημαντικά σημεία, σημειώστε πού θα θέλατε να ξαναπάτε.
  4. Χρησιμοποιήστε τον χάρτη για να παίξετε. Βάλτε στο μυαλό σας ένα σημείο και καθοδηγήστε το μικρό σας, δίνοντας οδηγίες (στρίψε δεξιά στον δεύτερο δρόμο, πέρνα έξω από το θέατρο κ.λπ.) για να φτάσει ως εκεί.
  5. Σχεδιάστε μαζί τον δικό σας χάρτη. Μπορείτε είτε να σχεδιάσετε ξανά μια γνωστή διαδρομή είτε να φτιάξετε μια νέα με τη φαντασία σας. Ανά διαστήματα μπορείτε να εμπλουτίζετε τον χάρτη σας με νέα στοιχεία, φτιάχνοντας μέχρι και ολόκληρη πόλη. Έτσι θα εξασκηθεί δημιουργικά στη ζωγραφική και στη γραφή.