Βοηθήστε το έφηβο να κοιμηθεί όσο πρέπει

Βοηθήστε το έφηβο να κοιμηθεί όσο πρέπει

8 tips για να κοιμάται αρκετές ώρες ο έφηβος

Όπως συμβαίνει με τα παιδιά, ο επαρκής ύπνος είναι κομβικός και για τους εφήβους, αφού αποτελεί «τροφή» για τον εγκέφαλό τους. Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες παρουσιάζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση, ενώ βιώνουν συχνά συναισθήματα λύπης και κατάθλιψη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο συνιστώμενος χρόνος βραδινού ύπνου είναι οι 8 με 9 ώρες κάθε βράδυ αλλά πόσοι έφηβοι κατορθώνουν να κοιμούνται τόσες ώρες; Από τη μια θέλουν να προλάβουν τις καθημερινές υποχρεώσεις (σχολείο, μελέτη στο σπίτι, εξωσχολικές δραστηριότητες) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα  τον απαραίτητο χρόνο για κοινωνικοποίηση και από την άλλη αντιστέκονται σε μια συνήθεια που τους θυμίζει την παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα να θυσιάζουν ώρες από τον πολύτιμο ύπνο τους. Για να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να αποκτήσει υγιείς συνήθειες σχετικά με τον ύπνο ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. 

  1. Καθιερώστε συνήθειες που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει πριν την ώρα του ύπνου, όπως π.χ. ένα μπάνιο, η ακρόαση χαλαρής μουσικής, η ανάγνωση βιβλίου. Οι δραστηριότητες αυτές θα προετοιμάσουν τον οργανισμό και θα στείλουν σήματα στο σώμα ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
  2. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που προκαλούν ένταση και αυξάνουν την αγωνία και το άγχος μία ώρα πριν τον ύπνο, όπως η μελέτη για ένα τεστ, τα βιντεοπαιχνίδια, οι βίαιες εκπομπές και ταινίες, η ανάγνωση βιβλίων τρόμου.
  3. Συμφωνήστε να μην χρησιμοποιεί το κινητό και τον υπολογιστή του για τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάει για ύπνο. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε του να τα αφήνει σε κάποιο δωμάτιο κοινής χρήσης και όχι στο υπνοδωμάτιό του.
  4. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να ακολουθεί μια τακτική ρουτίνα που να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και άσκηση.
  5. Ζητήστε του να αποφύγει την λήψη καφεΐνης μετά τις 4 το απόγευμα. Συζητήστε μαζί του για τους κινδύνους που εγκυμονεί το τσιγάρο και το αλκοόλ στην υγεία του αλλά και πόσο αρνητική επίδραση έχουν αυτά στις συνήθειες του ύπνου.
  6. Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο και αυτές που ξυπνάει το πρωί. Έτσι ο οργανισμός του θα συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα κοιμάται πιο εύκολα τα βράδια.
  7. Αν νυστάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφήστε τον να κοιμηθεί αλλά φροντίστε ο ύπνος του να μην ξεπερνάει τα 30 με 45 λεπτά.
  8. Κρατήστε μια πιο χαλαρή στάση στο να κοιμάται πιο αργά το σαββατοκύριακο αλλά και να ξυπνάει πιο αργά σε σχέση με τις καθημερινές για να μην χάνει ώρες ύπνου.