Παιχνίδια στο τραπέζι

Παιχνίδια στο τραπέζι

Πώς να κάνετε το γεύμα πιο ενδιαφέρον για όλα τα μέλη της οικογένειας

Περιμένετε με χαρά να μαζευτείτε γύρω από το τραπέζι για να απολαύσετε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό της ημέρας, αλλά συνειδητοποιείτε πως δεν είναι όλοι το ίδιο ένθερμοι οπαδοί του οικογενειακού γεύματος. Το μικρό σας δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται στην ιδέα να γευματίσει μαζί σας γιατί βρίσκει πιο ενδιαφέρον να συνεχίσει το παιχνίδι, ακόμα και αν οι μυρωδιές από τα σερβιρισμένα πιάτα είναι γαργαλιστικές. Πρέπει να υπάρχει σίγουρα κάποιος τρόπος για να το πείσετε... Αρκεί να μετατρέψετε τα γεύματά σας σε ευχάριστα διαλείμματα ή να τα κάνετε να μοιάζουν με παιχνίδι. Δείτε πώς!

  1. «Φανταστικοί» καλεσμένοι. Ρωτήστε κάθε έναν από την οικογένειά σας ποιον θα ήθελε να προσκαλέσει για δείπνο και γιατί. Ο καλεσμένος μπορεί να είναι οποιοδήποτε ιστορικό, πραγματικό ή φανταστικό πρόσωπο, κάποιος ήρωας ταινίας ή κάποιος αγαπημένος τραγουδιστής. Φανταστείτε ότι τους προσκαλείτε όλους στο ίδιο γεύμα. Τι θα μπορούσαν να συζητούν μεταξύ τους ή τι ερωτήσεις θα τους κάνατε εσείς;
  2. Δημιουργήστε μια ιστορία. Κατά τη διάρκεια του γεύματος αρχίστε να λέτε μια ιστορία. Κάθε ένας θα μπορεί να συνεχίσει την ιστορία, προσθέτοντας δυο τρεις προτάσεις με καινούργια στοιχεία. Όταν το γεύμα τελειώνει φροντίστε να ολοκληρώσετε την ιστορία σας ή να την αφήσετε σε ένα κρίσιμο σημείο για να τη συνεχίσετε την επόμενη ημέρα.
  3. Τα νέα της ημέρας με περιορισμούς. Κάθε μέλος της οικογένειας θα αναλάβει να διηγηθεί πώς πέρασε την ημέρα του αλλά έχοντας κάποιους περιορισμούς. Επιλέξτε ένα γράμμα της αλφαβήτου και συμφωνήστε πως ο καθένας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στη διήγησή του λέξεις που θα ξεκινούν από αυτό το γράμμα. Έτσι θα βοηθήσετε το μικρό σας να εξασκηθεί στο λεξιλόγιο.
  4. Παιχνίδι με ζάρι. Συμωνήστε ότι θα ρίχνει ο καθένας με τη σειρά του ένα ζάρι στο τραπέζι προσπαθώντας να φτάσει (προσθέτωντας σταδιακά τους αριθμούς που του τυχαίνουν) σε ένα προκαθορισμένο νούμερο (π.χ. 50 ή 100). Ορίστε και περιορισμούς, για παράδειγμα αν κάποιος φέρει 1 το συνολικό του σκορ μηδενίζεται. Το παιχνίδι αυτό είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν εύκολα να κάνουν πρόσθεση.
  5. Κινέζικο πορτρέτο. Κάποιος σκέφτεται ένα πρόσωπο που όλοι γνωρίζετε χωρίς να το αποκαλύψει στους υπόλοιπους. Οι άλλοι κάνουν ερωτήσεις του τύπου «είναι διάσημος;», «είναι ηθοποιούς;», «είναι Έλληνας;» στις οποίες απαντά μόνο με ναι και όχι. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και με ζώα, επαγγέλματα, χώρες κτλ.