Τέρμα τα ορνιθοσκαλίσματα!

Τέρμα τα ορνιθοσκαλίσματα!

Πώς να εξασκήσετε το μικρό σας το γράψιμο, βελτιώνοντας παράλληλα τον γραφικό του χαρακτήρα

Στον ψηφιακό κόσμο μπορεί εμείς να χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο το χαρτί και το μολύβι, αλλά τα παιδιά μας θα χρειαστεί να γράφουν σωστά τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν το σχολείο. Για να τα ενθαρρύνετε να συνηθίσουν τη χρήση του μολυβιού για να γράφουν αλλά και για να καταφέρουν τα γραπτά τους να είναι ευανάγνωστα ακολουθήστε ορισμένα από τα παρακάτω tricks.  

1. Υλικά σε ετοιμότητα. Έχετε χαρτιά, μολύβια, μαρκαδοράκια σε εμφανές σημείο στο σπίτι ώστε να έχει πάντα εύκολη πρόσβαση. Είναι και αυτός ένας τρόπος ότι το γράψιμο μπορεί να γίνει και παιχνίδι.

2. Ζωγράφισέ το. Σε λευκά χαρτιά σχεδιάστε μερικά κεφαλαία γράμματα και ζητήστε από το μικρό σας να χρησιμοποιήσει το καθένα από αυτά για να φτιάξει μια ζωγραφιά. Για παράδειγμα το Π θα μπορούσε να γίνει ένα κάστρο, το Ι μια πεταλούδα. Τα γράμματα για τα παιδιά θα πρέπει να είναι παιχνίδι, χαρά, καλλιτεχνία. Σε διαφορετική περίπτωση, αποτελούν άνοστα σχέδια που προσπαθούν να τα ξεπετάξουν.

3. Αόρατα γράμματα. Σχεδιάστε με ένα καλαμάκι γράμματα στη πλάτη του μικρού σας και ζητήστε να μαντέψει το γράμμα ή τη λέξη που σχηματίσατε. Ξεκινήστε με πιο απλά γράμματα και προχωρήστε στα σύνθετα. Στην συνέχεια, ζητήστε και από εκείνο να κάνει το ίδιο. Προσπαθώντας να είναι όσο πιο ακριβές γίνεται θα βελτιώσει τις κινήσεις του.

4. Παίξτε παιχνίδια με χαρτί και μολύβι. Διαβάστε το άρθρο μας «Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι» και επιλέξτε κάθε τόσο κάποιο από αυτά για να παίξετε. Μέσα από την ευχάριστη αυτή δραστηριότητα θα μάθει να ελέγχει τις γραμμές και τις καμπύλες του και θα εξασκηθείτε στο γράψιμο.

5. Τέχνη του δρόμου. Μήπως θα ενθουσιαζόταν με την ιδέα να γράψει ένα τεράστιο μήνυμα στην αυλή ή στο δρόμο με κιμωλία; Δώστε του τα υλικά και βγείτε να παραστήσετε καλλιτέχνες του δρόμου. Υπενθυμίστε του, όμως, πως με το παιχνίδι του αφήνει και μηνύματα για τους περαστικούς, οπότε και πρέπει αυτά να μπορούν να διαβαστούν απ’ όλους. Έτσι θα είναι πιο προσεκτικό! Το καλοκαίρι, φυσικά, μεταφέρετε την τέχνη σας στην αμμουδιά!

Τέχνη του δρόμου

6. Ημερολόγιο. Προτείνετε να κρατήσετε όλοι μαζί ημερολόγιο με σχόλια για το πώς περάσατε την εβδομάδα. Ενθαρρύνετε το να γράφει καθημερινά και μην αμελείτε να αναφέρεστε σε πράγματα που έγραψε και σας άρεσαν.

7. Μηνύματα. Αφήστε μηνύματα – ερωτήσεις σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ζητήστε να σας γράψει την απάντηση και να την αφήσει σε κάποιο σημείο έκπληξη ώστε να μπορείτε να τη βρείτε.

8. Υπαγορεύστε του. Αν συνηθίσετε να έχετε έναν… προσωπικό γραμματέα θα το βοηθήσετε να εξασκηθεί στο γράψιμο. Ζητήστε του να γράψει τη λίστα με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε, τις σημειώσεις στο ημερολόγιό σας ή μια συνταγή που ακούσατε.  

9. Το δοχείο με τις επιθυμίες. Ζητήστε του να γράψει σε χαρτάκια σε τι παιχνίδια ή τι δραστηριότητες θα ήθελε να επιδοθεί το Σαββατοκύριακο και να τα τοποθετήσει σε ένα δοχείο. Όταν φτάσει το Σάββατο αφήστε το να επιλέξει στην τύχη κάποιο από αυτά και να τα ανανεώσει με νέες γραπτές ιδέες για την επόμενη φορά.

SOSTip:Αν τα γράμματά του μοιάζουν με ορνιθοσκαλίσματα δοκιμάστε να δώσετε στο μικρό σας ένα πιο μικρό σε μήκος μολύβι. Ένα κανονικό μολύβι πιθανόν να είναι δύσκολο στο χειρισμό και έτσι να μην το βοηθά να γράφει ευανάγνωστα.