Παιχνίδια για την παιδική χαρά

Παιχνίδια για την παιδική χαρά

Εμπλουτίστε τις δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, βάζοντας φαντασία

Πώς θα κάνετε πιο περιπετειώδες και πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι στην παιδική χαρά ή σε ένα πάρκο; Βάλτε φαντασία, κίνηση και δημιουργικότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι το μικρό σας θα αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και μπόλικο ενθουσιασμό!

Κυνήγι θησαυρού. Αφήστε τη φαντασία του να ταξιδέψει καθώς το προκαλείτε να ανακαλύψει το μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου και έπειτα «εκθέστε» τα ευρήματα σε ένα μουσείο που θα εγκαινιάσετε στο σπίτι. Πώς θα γίνουν τα παραπάνω; Θάψτε μικρά παιχνίδια, πλαστικά κόκκαλα και άλλα αντικείμενα στην άμμο ή στο χώμα της παιδικής χαράς που συχνάζετε και καθοδηγήστε το με αυτοσχέδιο χάρτη ή λέγοντάς του «κρύο», «ζέστη» για να τα ανακαλύψει!

Ιστορίες για μικρούς καβαλάρηδες. Πώς θα κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την ιππασία σε ένα από αυτά τα παιχνίδια που παριστάνουν πραγματικά ή φανταστικά ζώα και μετακινούνται πέρα – δώθε; Πλάθοντας ιστορίες για χάρη του μιας και η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη φαντασία του είναι ακόμα στα σπάργανα. Διηγηθείτε λοιπόν την ιστορία (είμαστε καβάλα σε δελφίνια και ταξιδεύουμε προς το πλοίο που περνάει, διασχίζουμε το δάσος καβάλα στο άλογο κ.λπ.) και προσποιηθείτε ότι αποτελείτε και εσείς ένας από τους πρωταγωνιστές της. Μόλις κουραστεί προτείνετε του να ταΐσει τον συνοδοιπόρο του και προετοιμαστείτε για μια καινούργια ιστορία για την επόμενη ημέρα. 

Κούνια μπέλα! Το μικρό σας θα μάθει να κάνει κούνια μόνο του χρησιμοποιώντας την κίνηση των ποδιών του περίπου όταν γίνει 5 ετών. Μέχρι τότε βοηθήστε το να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες προτείνοντάς του να χτυπήσει τα πόδια του μεταξύ τους ή να τα σταυρώσει, να τα κουνήσει, να έχει το ένα ψηλά και το άλλο χαμηλά κ.λπ. Η κούνια είναι ένα από τα παιχνίδια που το βοηθάει να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματός του.

Ακολούθησέ με! Στην ηλικία αυτή τελειοποιεί την ικανότητά του να παρατηρεί και να ακολουθεί οδηγίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ενισχύστε τα παραπάνω στο πλαίσιο του παιχνιδιού σε μια παιδική χαρά, προτείνοντάς σας να σας ακολουθήσει στην τσουλήθρα, στο «γύρω – γύρω όλοι» και να μιμείται τις κινήσεις σας. Στη συνέχεια πείτε του πως ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε εσείς εκείνο.

Επιστροφή στη φύση. Ακόμα και μια τοπική παιδική χαρά προσφέρει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση. Προτείνετέ του να συλλέξει φύλλα και λουλούδια από τα γύρω φυτά και έπειτα να δει ποιο από όλα τσουλάει πιο γρήγορα στην τσουλήθρα.

Εναέρια διαδρομή. Αν επιλέξετε πιο περιπετειώδεις δραστηριότητες για το μικρό σας σε κάποιο adventureparkκαι κυρίως μια εναέρια διαδρομή από ένα σημείο στο άλλο με σχοινί, βοηθήστε το να συνηθίσει βάζοντας στη θέση  του το αγαπημένο του αρκουδάκι και σηκώστε το στα χέρια σας για να μετακινήσει εκείνο την κούκλα του. Όσο πιο δυνατά τόσο το καλύτερο μιας και η κούκλα θα μοιάζει να πετάει! Αυτό ίσως το κινητοποιήσει να δοκιμάσει και το ίδιο την εναέρια διαδρομή.