Την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων βελτιώνει η κουβεντούλα με τον φανταστικό του φίλο
Η παρουσία και η «συναναστροφή» με ένα φανταστικό φίλο βοηθάει ένα παιδί να γίνεται καλύτερο στην επίλυση προβλημάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Durham.
Τα παιδιά που έχουν φανταστικούς φίλους αναπτύσσουν τη σκέψη τους και γίνονται καλύτερα σε διανοητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την επίλυση γρίφων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ένας φανταστικός φίλος κινητοποιεί ένα παιδί να μιλάει πολύ περισσότερο στον εαυτό του από ότι θα μιλούσε αν αυτός δεν υπήρχε. Γύρω στα 7 έτη, ένα παιδί μετατρέπει αυτόν τον «διάλογο» σε σκέψη, θέτοντας τις βάσεις για πιο σύνθετους συλλογισμούς.
Η έρευνα που περιγράφεται στο Journal of Experimental Child Psychology έγινε σε 148 παιδιά 5 ετών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος τα παιδιά επισκέφθηκαν με τη μητέρα τους ένα κατάστημα με παγωτά, ενώ μετά την επίσκεψη κάθε μητέρα διάβαζε κάτι, αφήνοντας το μικρό της μόνο του. Οι ερευνητές παρατήρησαν σε αυτό το στάδιο πόσο συχνά τα παιδιά μιλούσαν στον εαυτό τους. Λιγότερα από τα μισά παιδιά παραδέχτηκαν ότι έχουν ένα φανταστικό φίλο, η ύπαρξη του οποίου διπλασίαζε το πόσο αυτά μιλούσαν στον εαυτό τους. Παρόλο που η σχέση του διαλόγου με τον φανταστικό φίλο με τις καλύτερες διανοητικές επιδόσεις δεν είναι άμεση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτού του τύπου η κουβέντα θα τα ωφελήσει αργότερα στη ζωή τους.