Παθητική τηλεθέαση: Μια βλαβερή συνήθεια!

Παθητική τηλεθέαση: Μια βλαβερή συνήθεια!

Τι συμβαίνει όταν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή στο σπίτι χωρίς κανένας να βλέπει;

Δεν είναι μόνο η έκθεση στην οθόνη και η παρακολούθηση τηλεόρασης που συνδέονται με προβλήματα συγκέντρωσης και αδυναμίας συγκράτησης πληροφοριών αλλά και η «παθητική» έκθεση, όταν η τηλεόραση είναι μονίμως ανοιχτή χωρίς κανένας να παρακολουθεί κάτι συγκεκριμένο.

Επιπτώσεις από την «παθητική» έκθεση

Ακόμα και αν ένα παιδί δεν παρακολουθεί ενεργητικά μια εκπομπή, συνεχίζει να βομβαρδίζεται από τους συνεχείς ήχους και τις εικόνες που εναλλάσσονται από μια τηλεόραση που είναι μονίμως ανοιχτή. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μερικές από τις επιπτώσεις είναι η αδυναμία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η δυσκολία να παρακολουθήσει τον ήχο φυσικών φωνών, η χαμηλής ποιότητας αλληλεπίδραση με τους γονείς. Για παράδειγμα, αν η τηλεόραση είναι ανοιχτή όταν μελετάει τα μαθήματά του, το παιδί συγκρατεί λιγότερες πληροφορίες γεγονός που έχει αντίκτυπο στην επίδοσή του στο σχολείο. Αν η τηλεόραση είναι η βασική «παρέα» κατά τη διάρκεια του γεύματος, αυτόματα παρεμποδίζεται η συζήτηση και η υγιής επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

Πώς θα μειώσετε την «παθητική» έκθεση στην τηλεοπτική οθόνη;

  • Καθιερώστε μια ημέρα χωρίς τηλεόραση. Επιλέξτε μια ημέρα της εβδομάδας που η τηλεόραση θα είναι κλειστή. Βρείτε εναλλακτικές ασχολίες όπως ομαδικό παιχνίδι ή διάβασμα παρέα με το μικρό σας. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πως μπορείτε να περάσετε καλά και χωρίς αυτή.
  • Κλείστε τη όταν δεν βλέπετε. Δεν χρειάζεται να την έχετε ανοιχτή απλά για να ακούγεται κάτι μέσα στο σπίτι, για τον σκοπό αυτό μπορείτε να βάλετε μουσική, η οποία έχει θετική επιρροή ως άκουσμα.
  • Αποφύγετε να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια της μελέτης ή των γευμάτων.
  • Περιορίστε την σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες που θα βλέπετε τηλεόραση και απαγορεύστε άλλες. Για παράδειγμα, μην επιτρέπετε την τηλεόραση πριν το σχολείο, πριν τελειώσει το παιδί σας τα μαθήματά του ή  το φαγητό του. Τα παραπάνω αφορούν στην έκθεση σε οποιαδήποτε οθόνη, συμπεριλαμβανομένων του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων. Ζητήστε από τα παιδιά σας να επιλέξουν μια συγκεκριμένη εκπομπή που επιθυμούν και ανοίξτε την τηλεόραση μόνο την ώρα που ξεκινάει, αν φυσικά δεν συμπίπτει χρονικά με τα παραπάνω (μελέτη, φαγητό, συζήτηση με γονείς).
  • Αποτελέστε παράδειγμα προς μίμηση. Η δική σας στάση θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Αποφεύγοντας τις πολλές ώρες τηλεθέασης θα κατορθώσετε να αφιερώσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας και να ασχοληθείτε με άλλες πιο δημιουργικές δραστηριότητες.