Γωνιές δημιουργικού παιχνιδιού

Γωνιές δημιουργικού παιχνιδιού

Ενθαρρύνετε το δημιουργικό παιχνίδι παρέχοντας του τα κατάλληλα υλικά

Τι είναι το δημιουργικό παιχνίδι; Είναι το παιχνίδι που εμπνέει τη δημιουργικότητα, που καλλιεργεί τη φαντασία, που δίνει ερεθίσματα και που δεν περιορίζει το παιδί σε ένα αυστηρό πλαίσιο αλλά του δίνει την δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα. Το δημιουργικό παιχνίδι προωθεί την επίλυση προβλημάτων, αναπτύσσει την κριτική και θεωρητική σκέψη, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων. 

Πώς θα ενθαρρύνετε το είδος αυτού του παιχνιδιού; Ένας τρόπος είναι να ορίσετε «γωνιές» μέσα στο σπίτι ή στο δωμάτιό του που να ενθαρρύνουν διαφορετικούς τύπους δημιουργικού παιχνιδιού, όπως ζωγραφική, μουσική, θέατρο, διάβασμα και κατασκευές. Δείτε και εφαρμόστε!

Η γωνιά του ζωγράφου. Συγκεντρώστε σε ένα σημείο κάθε είδους μπογιά που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το μικρό σας, ανάλογα με την ηλικία του. Όταν χρησιμοποιεί υγρές μπογιές, π.χ. τέμπερα ή νερομπογιές φροντίστε πάντα να επιβλέπετε τη χρήση τους. Αν έχετε τη δυνατότητα, έχετε σταθερά ένα σημείο όπου θα μπορεί να ζωγραφίσει όποτε θέλει. Για παράδειγμα, ένα τραπέζι όπου θα μπορεί να απλώσει τις μπογιές και τα χαρτιά του, μια ποδιά για να μπορεί να φοράει ώστε να μην λερώσει τα ρούχα του αλλά και ένα πανί για να μπορεί να καθαρίζει όταν τελειώσει. Δίπλα στις μπογιές, έχετε κουτιά με υλικά για κολάζ (κομμάτια από εφημερίδες, περιοδικά, χαρτιά περιτυλίγματος) αλλά και κουτιά με πλαστελίνες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές. Καθορίστε έναν συγκεκριμένο χώρο όπου μπορεί να «εκθέτει» τα έργα του, π.χ. έναν τοίχο στο δωμάτιο όπου θα μπορεί να κολλάει τους πίνακες ή τα κολάζ του.

Ζωραφιές

SOS Tip: Κάτω από το τραπέζι του ζωγράφου είναι συνετό να υπάρχει μόνιμα απλωμένος ένας μουσαμάς. Έτσι οι μπογές δεν θα πέφτους στο πάτωμα ή στο χαλί, ενώ το μάζεμα θα είναι πιο εύκολο.

Η γωνιά του θεάτρου. Σε ένα μπαούλο συγκεντρώστε παλιά δικά σας ρούχα, στολές από τις απόκριες, κοσμήματα που δεν χρησιμοποιείτε πια, παλιές πετσέτες ή σεντόνια. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, δώστε του ένα σετ με κουζινικά ή μια σκηνή καθώς και εξοπλισμό για κάμπινγκ . Κατασκευάστε ακόμα από χαρτόκουτο τη σκηνή ενός κουκλοθέατρου και αγοράστε  - ή ακόμα καλύτερα κατασκευάστε - γαντόκουκλες και δαχτυλόκουκλες. Ένας καθρέφτης στο δωμάτιο θα το βοηθήσει να θαυμάσει τον εαυτό του καθώς μεταμφιέζεται. Ζητήστε του να ανεβάσει μια παράσταση και να το τραβήξετε φωτογραφίες ή να το βιντεοσκοπήσετε. 

Η γωνιά της μουσικής. Κάντε μια συλλογή από απλά μουσικά όργανα, όπως ξυλόφωνα, φυσαρμόνικα, μικρά ντραμς για να δώσετε ερεθίσματα στο μικρό σας να πειραματιστεί με τη μουσική. Βάζετε συχνά μουσική στο σπίτι, επιλέγοντας διάφορα ακούσματα και αν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει και εκείνο. 

Η γωνιά των κατασκευών. Ξύλινα και πλαστικά τουβλάκια, κουτάκια συσκευασίας, χάρτινες κούτες σε κάθε μέγεθος, ρολά από χαρτιά υγείας, κάλτσες που δεν έχουν ζευγάρι και παλιές μπλούζες μπορούν να αποτελέσουν υλικά για Depositphotos 2267209_sκατασκευές. Τακτοποιήστε τα σε μια γωνιά και επιλέξτε μια μέρα της εβδομάδας για να κάθεστε μαζί και να δημιουργείτε.

Διαβάστε επίσης: Θέλετε έμπνευση για τις κατασκευές σας; Ξεσκονίστε την ενότητα «Δραστηριότητες» του parentips και θα βρείτε πολλές ιδέες και προτάσεις!

Λογοτεχνική γωνιά. Συλλέξτε ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία στη βιβλιοθήκη του μικρού σας και βάλτε από κάτω ένα αναπαυτικό πουφ για να μπορεί να κάθεται και να διαβάζει ή να μπορείτε να κουλουριάζεστε μαζί και να ταξιδεύετε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων. Βοηθήστε το, επίσης, να σκηνοθετήσει μια ιστορία ή να ζωγραφίσει μια εικόνα αντλώντας έμπνευση από ένα βιβλίο που διαβάσατε παρέα. Ζητήστε ακόμα από το μικρό σας να σας πει τη δική του ιστορία ή να φτιάξει το δικό του βιβλίο.