«Κακοί» βαθμοί;

«Κακοί» βαθμοί;

To μικρό σας δεν τα καταφέρνει στο σχολείο; Σκεφτείτε θετικά και αφιερώστε χρόνο για να του εμπνεύσετε την αγάπη για τη μελέτη.

Ενώ εκείνο επιμένει ότι διαβάζει εσείς βλέπετε ότι οι βαθμοί του δεν είναι ικανοποιητικοί και η απόδοσή του στο σχολείο μέτρια. Πριν απογοητευτείτε ή θυμώσετε σκεφτείτε πως οι βαθμοί είναι μια ένδειξη ελλείψεων σε συγκεκριμένα μαθήματα και ότι με λίγη βοήθεια μπορείτε να το βοηθήσετε να γίνει καλύτερο. Με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Μείνετε σε επαφή. Επικοινωνείτε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού σας για να δώσει μια πειρσσότερο ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων του.
  • Περισσότερη εξάσκηση. Αν αντιλαμβάνεστε ότι το μικρό σας δυσκολεύεται σε κάτι συγκεκριμένο, λόγου χάρη στα μαθηματικά, εξασκηθείτε μαζί στο σπίτι με διασκεδαστικό τρόπο. Αφήστε το, για παράδειγμα, να σας μετρήσει τα υλικά σε μια συνταγή ή τα χρήματα που πρέπει να δώσετε κάθε φορά που φτάνετε στο ταμείο. Από την άλλη, αν παρατηρείτε πως δυσκολεύεται στα θεωρητικά μαθήματα, κάντε το διάβασμα βιβλίων και παραμυθιών καθημερινή σας συνήθεια. Φροντίστε να μιλάτε για όσα διαβάζετε και να επιλέγετε βιβλία που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.
  • Ψάξτε στο ίντερνετ. Ανακαλύψτε διαδικτυακά παιχνίδια για εξάσκηση σε αριθμητική και γλώσσα. Η τεχνολογία, άλλωστε, γνωρίζει πώς να κάνει την μάθηση διασκέδαση.
  • Ζητήστε βοήθεια. Ζητήστε από κάποιο συγγενή ή φίλο που έχει γνώσεις ή παιδαγωγική εμπειρία να το βοηθήσει ή προσλάβετε κάποιον δάσκαλο για ιδιαίτερα για να το βοηθήσει στη μελέτη των μαθημάτων που έχει ελλείψεις. Εάν επενδύσετε χρήματα τώρα που θέτει τις βάσεις, αργότερα ίσως να μην χρειαστεί να επαναπροσλάβετε βοήθεια ειδικού.
  • Ρωτήστε τι πήγε «στραβά». Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνεται το παιδί σας να αξιολογήσει τον εαυτό του. Τις περισσότερες φορές άλλωστε το ίδιο γνωρίζει σε ποια σημεία δυσκολεύεται. Στη συνέχεια ρωτήστε το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.
  • Καλλιεργήστε κάποιο άλλο ταλέντο. Ακόμα και αν το μικρό σας δεν τα πάει καλά στο σχολείο, πιθανόν να έχει ταλέντο σε κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, η γυμναστική ή οι κατασκευές. Φροντίστε, λοιπόν, να καλλιεργήσετε τις δεξιότητές του σε αυτούς τους τομείς.

  • Μιλήστε για τα θετικά του στοιχεία. Βοηθήστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας επισημαίνοντας τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως την ικανότητα του να μοιράζεται ή άλλες δεξιότητες, όπως, λόγου χάρη, να φροντίζει τα λουλούδια σας, το κατοικίδιο ζωάκι σας κ.λπ.
  • Μην τιμωρείτε. Ένας χαμηλός βαθμός δεν μπορεί να είναι λόγος τιμωρίας. Αφήστε τον στην άκρη και προχωρήστε μπροστά.

 

Extra tip: Το να μπορεί κανείς να συνεχίζει μετά από μια αποτυχία είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται και είναι πολύ σημαντική για όλη τη ζωή ενός ανθρώπου. Εσείς ως γονείς φροντίστε να μάθετε το παιδί σας να επιβιώνει μετά από έναν άσχημο βαθμό, να διδάσκεται από αυτό και να βελτιώνεται.