Πίσω στα θρανία με ελεύθερο χρόνο

Πίσω στα θρανία με ελεύθερο χρόνο

Μειώστε τις καθημερινές δραστηριότητες, χαρίστε του ελεύθερο χρόνο

Για πολλές οικογένειες η επιστροφή στα σχολικά θρανία σημαίνει και επιστροφή σε μια γεμάτη και αγχώδη καθημερινότητα. Εξωσχολικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες και κάθε λογής φροντιστήρια συνθέτουν μαζί με το σχολείο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πολλών παιδιών ακριβώς γιατί οι γονείς θεωρούν πως αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τους προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζονται.

Μέσα σε όλα αυτά, όμως υπάρχει χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι; Για ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια; Για χαζολόγημα; Προτού oι πόρτες των σχολείων ανοίξουν αναθεωρήστε το ετήσιο πρόγραμμα του παιδιού σας και αφήστε του χώρο και χρόνο για να απολαύσει την παιδική ηλικία χωρίς πίεση, καθώς τόσο το παιχνίδι όσο και οι κενές ώρες, οι ώρες δηλαδή που δεν έχει να κάνει κάτι συγκεκριμένο, είναι εξίσου σημαντικές.

Αναθεωρήστε τις δραστηριότητες που ακολουθεί το παιδί σας. Αν το πρόγραμμά του την προηγούμενη σχολική χρονιά ήταν παραφορτωμένο δείτε πώς μπορείτε να ελαττώσετε τις ώρες που απασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες, διατηρώντας ωστόσο τα ενδιαφέροντά του. Αν για παράδειγμα θέλετε η κόρη σας να μάθει χορό, επιλέξτε κάποια σχολή χορού που προσφέρει μαθήματα λιγότερες ημέρες και ώρες.

Γίνετε το παράδειγμα προς μίμηση. Θυμηθείτε πως το παιδί σας παρακολουθεί τις συνήθειές σας και τον τρόπο που οργανώνετε την καθημερινότητά σας. Άρα αν εσείς μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά σας, τις καθημερινές υποχρεώσεις, την ξεκούραση και τη διασκέδαση, εκείνο θα λάβει το μήνυμα και πιθανόν να θελήσει να σας μιμηθεί.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας. Ακόμα και αν η καθημερινότητά σας δεν σας επιτρέπει να περνάτε χρόνο οικογενειακώς φροντίστε τουλάχιστον τις στιγμές που συγκεντρώνεστε όλοι μαζί να επικοινωνείτε πραγματικά. Συζητήστε ή παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, θυμηθείτε ιστορίες από το παρελθόν ή φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες.

Προσέξτε να μην επηρεάζεστε από τον κοινωνικό σας περίγυρο. Πολλές φορές η εγγραφή του παιδιού σας σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες οφείλεται στο ότι «έτσι κάνουν όλα τα παιδιά» ή «έτσι κάνουν τα παιδιά των φιλικών σας ζευγαριών». Κι όμως οι ανάγκες τις δικής σας οικογένειας και του παιδιού σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των φίλων σας, των γνωστών σας ή του γείτονά σας και καλό είναι να λειτουργείτε με γνώμονα αυτές και όχι την πίεση από τον κοινωνικό σας περίγυρο. 

Μην ανησυχείτε ότι θα βαρεθεί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι και από ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσουν ή να ονειροπολήσουν. Ακόμα και η ανία, σε περίπτωση που σας ανησυχεί, θα το κινητοποιήσει να επιστρατεύσει τη φαντασία του και να κάνει κάτι που πραγματικά το ενδιαφέρει.