Μιλώντας για το sex

Μιλώντας για sex

Πώς να μιλήσετε για ένα θέμα δύσκολο.

*Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ; Πόσες φανταστικές συζητήσεις δεν έχετε κάνει ιδρώνοντας και ξεφυσώντας για να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο και τις σωστές λέξεις; Δεν σας αδικούμε! Άλλωστε, η συζήτηση για «τα πουλάκια και τις μελισσούλες» έχει φτάσει πια σε ένα πιο άβολο επίπεδο, κατά το οποίο τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους! Πώς όμως; Ακολουθήστε κάποια βήματα που θα σας διευκολύνουν να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτό.

 

  • Να είστε προετοιμασμένοι. Ενημερωθείτε έτσι ώστε οι δικές σας απορίες να έχουν απαντηθεί πριν ακόμα μιλήσετε με το παιδί σας. Βλέπετε, τα παιδιά πολλές φορές ρωτούν πράγματα που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί να προβάρετε, αφού μπορεί να μην θέλατε να τα θίξετε ή να μην περιμένατε ότι θα αναφερθούν. Να είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
  • Κάντε μια μικρή πρόβα για όσα θέλετε να πείτε με φίλους ή άλλους γονείς έτσι ώστε να σας πουν τη γνώμη τους. Ίσως αυτό να σας διευκολύνει στη συζήτηση με το παιδί σας όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Μιλήστε του ήρεμα και καθαρά.
  • Να είστε ειλικρινείς. Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν είναι εύκολο ούτε για εσάς να μιλήσετε για το σεξ αλλά θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να μάθει κάποια πράγματα για τη σεξουαλική επαφή από εσάς. Παρόλο που θα προτιμούσατε να γίνουν αποδεκτές οι δικές σας αξίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η απόφαση είναι θέμα του παιδιού σας. Ακόμα και αν το παιδί σας διαφωνήσει ή θυμώσει με όσα του πείτε, σκεφτείτε ότι τουλάχιστον σας άκουσε. Οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει ένα σύστημα αξιών, ακόμα και αν είναι διαφορετικό από το δικό σας.
  • Να είστε καλοί ακροατές. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και να σας πει τις σκέψεις του. Φροντίστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε όσα έχει να σας πει.
  • Επιδιώξτε την ισορροπία. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά έχουν την ανάγκη της ιδιωτικής ζωής, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται πληροφορίες και κατευθύνσεις από τους γονείς τους. Αν καθυστερήσατε πολύ την συζήτηση και τώρα το παιδί σας αρνείται να μιλήσει μαζί σας για το σεξ, λέγοντάς σας πως δεν είναι δική σας δουλειά, πείτε του πως αφορά και εσάς. Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει πως ρωτάτε από αγάπη και ενδιαφέρον, ειδικά γιατί υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να είναι βλαβερές για την υγεία. Αν το παιδί σας ηρεμήσει, πείτε αυτά που θέλετε. Το μήνυμά σας μπορεί να περάσει έστω και με αυτόν τον τρόπο.
  • Ζητείστε βοήθεια. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε εσείς με το παιδί σας για το σεξ, ζητήστε βοήθεια από κάποιον φίλο που εμπιστεύεστε ή από κάποιον συγγενή με τον οποίο έχει καλές σχέσεις το παιδί σας. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε ένα βιβλίο με σχετικό θέμα και αφού το δώσετε στο παιδί σας να το διαβάσει να συζητήσετε στη συνέχεια.

Συζήτηση μάνας κόρης

Η κατάλληλη ηλικία

Τα παιδιά ξεκινούν να ρωτάνε για το σεξ ήδη από την ηλικία των 8 με 12 ετών, δηλαδή την εποχή περίπου που αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους αλλά και που συζητούν περισσότερο με τους συμμαθητές τους, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα media κτλ. Εάν, λοιπόν, ακούσετε από το μικρό σας κάποιο σχόλιο, απορία ή κουβέντα σχετική με το εν λόγω θέμα, μην το προσπεράσετε από αμηχανία. Αυτά είναι σημάδια πως το μικρούλι σας κάτι έχει δει, ακούσει, διαβάσει και πως έχει έρθει η ώρα για μια καθαρή συζήτηση. Ανοίξτε του κουβέντα και προσπαθήστε να αναπτύξετε μαζί του μια άνετη σχέση εμπιστοσύνης, ώστε αργότερα να σας συμβουλεύεται για τα ζητήματα αυτά. Εάν το παιδί σας δεν σας δίνει την ευκαιρία που αναζητάτε καθυστερήστε την συζήτηση. Όμως, να θυμάστε πως αυτή είναι σημαντικό να γίνει πριν το καμάρι σας πάει γυμνάσιο.

Μάθετε κι αυτό!

  • Σύμφωνα με έρευνες οι έφηβοι που μιλούσαν με τους γονείς ανοιχτά για το σεξ ήταν πιο υπεύθυνοι στη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
  • Όσον αφορά σημαντικά θέματα όπως είναι το σεξ και η σεξουαλικότητα, κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο που παίζετε και την επιρροή που ασκείτε στα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε πως είστε τα ιδανικά πρόσωπα για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις σχέσεις, την αγάπη και τη δέσμευση.