Μεσημεριανός ύπνος για κουρασμένα παιδιά

Ημερήσιος ύπνος για κουρασμένα παιδιά

Πώς θα το βάλετε για ύπνο όταν είναι υπερβολικά κουρασμένο;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά όσο δύσκολο είναι να βάλετε για μεσημεριανό ύπνο ένα ξεκούραστο παιδί με όρεξη για παιχνίδι και σκανταλιές άλλο τόσο δύσκολο είναι να οδηγήσετε στο κρεβάτι ένα παιδί που είναι κουρασμένο. Η κούραση δημιουργεί στο παιδί σύγχυση με αποτέλεσμα να αρνείται να ξαπλώσει, πολλές φορές επιστρατεύοντας κλάματα ή γκρίνια. Ωστόσο πάντα υπάρχει τρόπος να το πείσετε ότι δεν θα έρθει η καταστροφή αν πάρει τον απογευματινό του υπνάκο ή τουλάχιστον αν παραμείνει στο κρεβάτι του για μια ώρα ηρεμίας.

  1. Οδηγήστε το μικρό σας στο υπνοδωμάτιό αλλά αποφύγετε να του ανακοινώσετε ότι είναι ώρα για υπνάκο, καθώς αυτό από μόνο του είναι ικανό να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Πείτε του απλά ότι θα ακολουθήσει ώρα ησυχίας και θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του.
  2. Βάλτε χαλαρωτική μουσική που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να αποβάλλει την ένταση. Μην του επιτρέψετε να δει τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσει υπολογιστή (καλό είναι να μην επιτρέπετε γενικά τέτοιες συσκευές στο υπνοδωμάτιό του).
  3. Όταν το μικρό σας αποκοιμηθεί κλείστε τη μουσική. Αν έχει αποκοιμηθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από το κρεβάτι του, δεν χρειάζεται να το μετακινήσετε (υπάρχει ο κίνδυνος να ξυπνήσει) απλά σκεπάστε το ή βάλτε κάτω από το κεφάλι του ένα μαξιλάρι. Ακόμα κι αν δεν κατορθώσει να κοιμηθεί η ώρα ησυχίας στο δωμάτιο του θα λειτουργήσει ευεργετικά γιατί θα το βοηθήσει να ηρεμήσει, να γεμίσει τις μπαταρίες του και θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη κατάρρευση αργά το απόγευμα.
  4. Καθιερώστε μια ρουτίνα για τον ημερήσιο ύπνο. Αυτό είναι απαραίτητο αν το παιδί προσχολικής ηλικίας φαίνεται νυσταγμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκνευρίζεται εύκολα αργά το απόγευμα ή έχει προβλήματα συγκέντρωσης στον παιδικό σταθμό ή σε άλλες δραστηριότητες. Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι δεν κοιμάται αρκετά επομένως ο καθημερινός υπνάκος του είναι απαραίτητος για να ξεκουράζεται.

Διαβάστε ακόμα: «Είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό του υπνάκο;»