Μαθήματα μαγειρικής για αρχάριους

Μαθήματα μαγειρικής για αρχάριους

Αν θέλετε να μάθετε το μικρό σας να τρώει τα πάντα και παράλληλα να το διδάξετε να επιλέγει υγιεινές τροφές υπάρχει μια πολύ απλή λύση που συνδυάζει και τα δύο: να μαγειρεύετε παρέα!

Πέρα από τoότι θα μάθει να τρώει τα πάντα και θα επιλέγει υποσυνείδητα υγιεινές τροφές, η μαγειρική έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Αρχικά, θα μάθει να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού, να προσφέρει συμμετέχοντας σε μια συλλογική διαδικασία και να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του και τις καθημερινές του ανάγκες. Επιπλέον, αν το μικρό σας είναι αρκετά επιλεκτικό σε σχέση με το φαγητό, είναι πιθανό να δοκιμάζει νέες γεύσεις αν συμμετέχει στην προετοιμασία ενός γεύματος.

 

Η μαγειρική, ακόμα, είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσετε για την υγιεινή διατροφή, τα αγνά υλικά, τα θρεπτικά συστατικά και τις παραδοσιακές συνταγές. Τέλος μαγειρεύοντας παρέα θα εξασκηθείτε στα μαθηματικά υπολογίζοντας τις δόσεις για κάθε συνταγή! Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ξεκινήσετε.

  1. Εύκολα γεύματα. Εισάγετε το μικρό σας στον κόσμο της μαγειρικής προετοιμάζοντας εύκολα γεύματα, όπως το πρωινό ή κάποιο σνακ. Προτιμήστε να μαγειρέψετε παρέα το Σαββατοκύριακο για να έχετε περισσότερο χρόνο, αφενός για να εξηγείτε τη διαδικασία αφετέρου για να μην πελαγώσετε αν έχετε βεβαρυμμένο καθημερινό πρόγραμμα. Φροντίστε να επιβλέπετε, ειδικά αν χρειαστεί να κόψει λαχανικά ή άλλα υλικά με μαχαίρι.
  2. Μην περιοριστείτε στα γλυκά. Μπορεί το να ψήνετε μπισκότα να είναι διασκεδαστικό για το μικρό σας, αλλά το ίδιο ευχάριστο θα είναι να φτιάξει μια σαλάτα ή σάντουιτς. Μπορείτε να του δώσετε τα υλικά και να το αφήσετε να τα συνδυάσει με το δικό του τρόπο. Δείξτε του ακόμα πώς να διαβάζει και να ακολουθεί τα βήματα μιας συνταγής έτσι ώστε να μάθει να δουλεύει ανεξάρτητα.  
  3. Προετοιμαστείτεγιατηναναστάτωση. Για να το μάθετε να μαγειρεύει ακολουθήστε τρία βήματα. Σε πρώτη φάση αφήστε το να σας παρακολουθεί και να σας βοηθάει στα απλά πράγματα. Στη συνέχεια αφήστε του τα υλικά για να τα συνδυάσει. Αυτό το στάδιο είναι πιο δύσκολο και απαιτεί αρκετή οργάνωση από μέρους σας για να μην καταλήξει η κουζίνα βομβαρδισμένο τοπίο. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να μαζέψει και να καθαρίσει. Τέλος αφήστε το να μαγειρέψει τελείως μόνο του, δηλαδή να επιλέξει τα υλικά και να ετοιμάσει το γεύμα, φυσικά προσφέροντας τη βοήθειά σας όπου χρειαστεί.

Extratip: Ακολουθήστε συνταγές που μπορεί να ετοιμάσει ανάλογα με την ηλικία. Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις, όπως να στραγγίξει το βραστό νερό με μακαρόνια ή να κόψει κοτόπουλο.

Διαβάστε ακόμα το «Junior Master Chef»