Αναζωπυρώστε το ενδιαφέρον του για το σχολείο

Αναζωπυρώστε το ενδιαφέρον του για το σχολείο

Αυξήστε το ενδιαφέρον του για τη γνώση, συνδέοντας όσα μαθαίνει στο σχολείο με την καθημερινότητά του

Ενώ το μικρό σας ήταν ενθουσιασμένο με το σχολείο και τα καινούργια πράγματα που θα μάθαινε εκεί, ξαφνικά έχει αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του; Για να το βοηθήσετε να ανακτήσει την περιέργειά του για γνώση αλλά και τη χαρά του για το σχολείο δοκιμάστε να συνδέσετε τα μαθήματα με τα ενδιαφέροντά του και τις εμπειρίες του, παρέχοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του τις πληροφορίες που λαμβάνει και να αναγνωρίσει την αξία της μάθησης. Άλλωστε όταν επανέρχεται το ενδιαφέρον, αναζωπυρώνονται η προσπάθεια και η επιμονή.

Στόχος είναι να δημιουργήσετε μια γέφυρα ανάμεσα στα μαθήματα που έχει στο σχολείο και στη ζωή του, την οικογένειά σας, τις εμπειρίες του παρελθόντος, τα ενδιαφέροντά του, όπως για παράδειγμα συνδέοντας την ιστορία με την ιστορία της οικογένειάς σας, τη γεωγραφία με τα μέρη που έχετε ή θέλετε να ταξιδέψετε και τα μαθηματικά με την καθημερινή τους χρήση. Με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει ζωντανό το ενδιαφέρον του αλλά και η περιέργειά του για όσα μαθαίνει. Άλλωστε ο εγκέφαλος συγκρατεί πολύ πιο εύκολα πληροφορίες που σχετίζονται με προηγούμενες εμπειρίες ή μνήμες και μάλιστα για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε σχέση με πληροφορίες που λαμβάνει αποσπασματικά. Παράλληλη η χρήση όσων μαθαίνει στην καθημερινή ζωή, κάνοντας εξάσκηση στο σπίτι (π.χ. ένα πείραμα που έμαθε στη φυσική με υλικά της κουζίνας σας ή με κάποιο παιχνίδι του) θα το κάνει να θέλει να μάθει όσα πρέπει να μάθει γιατί πλέον αυτή η γνώση θα αφορά και το ίδιο ή όσα του αρέσουν.

Κάνοντας ερωτήσεις με νόημα. Για να κάνετε την απαραίτητη σύνδεση, σκεφτείτε ποιες ερωτήσεις θα μπορούσατε να του κάνετε ή με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια συζήτηση που να αφορά στη σχέση μαθημάτων και καθημερινής ζωής. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Αν έμαθε πρόσφατα κάτι ενδιαφέρον στην ιστορία, ρωτήστε το να το αξιολογήσει, συζητήστε τι θα έκανε εκείνο σε αντίστοιχη περίπτωση, πόσο δίκαιη ή άδικη ήταν η αντίδραση των ανθρώπων που συμμετείχαν στο γεγονός, πώς θα επηρεάζε τη ζωή του αν συνέβαινε σήμερα.
  • Καθώς αγοράζετε κάτι, ζητήστε από το παιδί σας να υπολογίσει πόσο κοστίζουν όσα έχετε επιλέξει, επειδή λόγου χάρη δεν θέλετε να ξεπεράσετε ένα συγκεκριμένο ποσό.
  • Ζητήστε του να υπολογίσει περίπου το βάρος μιας σακούλας με λαχανικά και αφού το δείτε να αναγράφεται στη ζυγαριά, ρωτήστε το πόσα ακόμα γραμμάρια χρειάζονται για να φτάσει τα κιλά που θέλετε.
  • Αναζητήστε την ημερομηνία έκδοσης ενός αγαπημένου του βιβλίου και συνδέστε το με την ημερομηνία γέννησής του, υπολογίστε πόσα χρόνια πριν εκδόθηκε ή αδράξτε την ευκαιρία για να μιλήσετε για ένα ιστορικό γεγονός της περιόδου που ενδεχομένως σχετίζεται και με την οικογένειά σας.
  • Παίξτε διάφορα παιχνίδια πρόβλεψης καθώς είστε στο αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα να μαντέψει πόσα κίτρινα αυτοκίνητα θα δει μέχρι να φτάσετε σπίτι ή σε πόση ώρα θα φτάσετε. Τέτοιου είδους παιχνίδια ενισχύουν το ενδιαφέρον του και κινητοποιούν τη σκέψη και τη φαντασία. 

Ενθαρρύνοντας την περιέργεια. Η περιέργεια είναι ένας από τους κινητήριους μοχλούς της γνώσης μιας και κινητοποιεί τον εγκέφαλο για να αντλήσει σχετικές πληροφορίες. Για να καλλιεργήσετε την περιέργεια δοκιμάστε την εξάσκηση στο σπίτι. Για παράδειγμα αν μαθαίνει τα κλάσματα στα μαθηματικά, βοηθήστε το να εξασκηθεί κόβοντας ένα καρότο σε μικρότερα κομμάτια και ζητώντας του να το συνθέσει ή φτιάξτε μαζί μια συνταγή μετρώντας τις ποσότητες των υλικών με δοχείο μέτρησης.

Κάνοντας τα αδιάφορα, ενδιαφέροντα. Όταν μαθαίνει κάτι το οποίο είναι βαρετό ή του είναι όντως αδιάφορο, δοκιμάστε να κάνετε τον τρόπο εκμάθησης πιο ενδιαφέροντα (και αυτό αν δεν μπορεί να γίνει στο σχολείο, κάντε το στο σπίτι). Αυτό θα το καταφέρετε χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και εικόνες, αν κάνετε πιο αστείο ή οπτικοποιήσετε το περιεχόμενο ενός βιβλίου, αν χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή ή εκπαιδευτικά παιχνίδια, την παντομίμα, το θεατρικό παιχνίδι, το γράψιμο σε μαυροπίνακα, την κατασκευή γραμμάτων και τα παιχνίδια με αυτά.

Μάθετε και αυτό: Παρέχοντας στο παιδί σας την ευκαιρία να εξερευνήσει και να εφαρμόσει αυτά που μαθαίνει, ο εγκέφαλός του αναπτύσσει περισσότερες νευρολογικές συνδέσεις, ενισχύοντας λειτουργίες όπως είναι η προσοχή, η κριτική ικανότητα, η ανάλυση, η οργάνωση, η διαχείριση χρόνου.