Κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Πώς θα αναθρέψετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

Αντί για μια όμορφη και υπερευαίσθητη «πριγκίπισσα» δεν είναι προτιμότερο να μεγαλώσετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση; Επειδή πολλές φορές τα παραμύθια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή, τα εφόδια που θα της δώσετε και οι αξίες που θα τις εμφυσήσετε φροντίστε να τη βοηθήσουν να τα βγάλει πέρα σε ένα κόσμο όπου δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι τα κορίτσια έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τα αγόρια. 

Διδάξτε της ότι μπορεί να γίνει αυτό που θέλει. Ή διαφορετικά «μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις» με την έννοια ότι όλα είναι δυνατά. Φυσικά τίποτα δεν γίνεται με έναν μαγικό τρόπο, αφού τα περισσότερα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, υπομονής και επιμονής, αλλά το ζητούμενο είναι να έχετε δείξει στην κόρη σας ότι οτιδήποτε θελήσει μπορεί να το επιτύχει. Μην περιοριστείτε μόνο στα λόγια, αλλά φροντίστε να παρέχετε και τις κατάλληλες ευκαιρίες για να πετύχει τον στόχο της από το πιο απλό, π.χ. να της αγοράσετε ένα μουσικό όργανο αν το όνειρό της είναι να μάθει μουσική μέχρι να τη στηρίξετε στο μέλλον σε αυτό που θέλει να σπουδάσει (ακόμα κι αν ανήκει σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο). 

Μάθετέ την να μην επηρεάζεται από την αρνητική διάθεση των άλλων. Είναι αναπόφευκτο να συναντήσει ανθρώπους που θα την πληγώσουν, θα την προδώσουν ή θα την προσβάλλουν,  γι’  αυτό μην την αφήσετε να ζει στο γυάλινο πύργο της για να την «προστατεύσετε» από την κακία του κόσμου. Αντιθέτως, φροντίστε να της υπενθυμίζετε τα καλά της στοιχεία και τους ανθρώπους που την αγαπούν, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να δίνει σημασία σε εκείνους που συμπεριφέρονται άσχημα, αφού αυτοί που στην πραγματικότητα μετράνε είναι οι άνθρωποι που την νοιάζονται. Διδάξτε της πως δεν θα πετύχει τίποτα αν ανταποδώσει μια κακία ή ένα ψέμα με τον ίδιο τρόπο και πως το καλύτερο όπλο σε κακεντρεχή σχόλια είναι το γέλιο και η ήρεμη αντιμετώπιση.

 «Ναι» στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέσα από τις εξωσχολικές δραστηριότητες που την ενδιαφέρουν (χορός, γυμναστική, ομαδικά αθλήματα, μουσική) θα μάθει τις δυνάμεις του σώματός της και την δύναμη της θέλησής της, θα κατανοήσει πως όλα βελτιώνονται με σκληρή δουλειά, ενώ θα διδαχθεί το πώς να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα και να συνεργάζεται με άλλα άτομα για έναν σκοπό. Ένα περιβάλλον όπου θα συναντά φίλους και θα απασχολείται με κάτι που της αρέσει, είναι ιδανικό για να χτίσει την αυτοπεποίθησή της ή να καλλιεργήσει τις ηγετικές της ικανότητες. Προσέξτε, ωστόσο, να μην παραφορτώσετε το καθημερινό της πρόγραμμα και να μην επιτρέψετε οι δραστηριότητες να γίνονται εις βάρος του ύπνου ή των γευμάτων. Τέλος φροντίστε να μην είστε απλά παρατηρητές αλλά να εμπλακείτε και εσείς σε αυτό που κάνει, δείχνοντάς έτσι ότι υποστηρίζετε έμπρακτα τις επιλογές τις.

Μικρά και καθημερινά. Τα βράδια λίγο πριν κοιμηθεί πιάστε κουβεντούλα στο κρεβάτι της. Είναι μια ευκαιρία να τη ρωτήσετε τι είναι αυτό που την κάνει να νιώθει όμορφα ή τι είναι αυτό που φοβάται. Αφιερώστε 15 λεπτά από την ημέρα σας για να κάνετε μαζί κάτι που θέλει εκείνη, όπως να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να παίξετε κάτι, να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε. Μην ξεχνάτε να την ενθαρρύνετε και να αναδεικνύεται τα καλά της στοιχεία – όχι μόνο όσα αφορούν στην εξωτερική της εμφάνιση– αλλά και τις ικανότητές της, το χιούμορ της, την εξυπνάδα της, την προσπάθεια που καταβάλει.

Διαβάστε ακόμα: «Έχεις κορίτσι; Μην το καταδικάζεις!»