Κηπουρική για μπόμπιρες

Κηπουρική για μπόμπιρες

Συνδυάστε παιχνίδι, μάθηση και …κηπουρική

Σκεφτήκατε ποτέ πόσο ευχάριστη και ταυτόχρονα εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να είναι για το μικρό σας το φύτεμα σπόρων σε γλάστρες; Από τη μια θα μάθει πώς γεννιούνται και μεγαλώνουν τα φυτά, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία και από την άλλη η κηπουρική θα αποτελέσει αφορμή για να εξασκηθεί ακόμα και στην αριθμητική ή στο γράψιμο! Ακόμα και αν εσείς είστε αυτοί τελικά που θα κάνετε τη δουλειά, θα δώσετε την αφορμή στο μικρό σας να παίξει δημιουργικά με το χώμα και τους σπόρους αλλά και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Πώς θα γίνουν όλα τα παραπάνω; Αρκεί να ακολουθήσετε τις προτάσεις που ακολουθούν.

  • Καταρχήν επιλέξτε τους σπόρους που θα φυτέψετε. Καλές επιλογές είναι τα ηλιοτρόπια, τα μπιζέλια ή η καλέντουλα που προσελκύει πεταλούδες. Τα βασικά βήματα είναι να βρείτε μια γλάστρα, να τη γεμίσετε μέχρι την μέση με χώμα, να προσθέσετε τους σπόρους, να τους καλύψετε και να την ποτίζετε.   
  • Στρώστε κάτω ένα σεντόνι για να μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε μετά αλλά και να συγκεντρώσετε το χώμα που θα πέσει από τη γλάστρα.
  • Χρησιμοποιήστε παλιές ή ανακυκλώσιμες γλάστρες. Για παράδειγμα γλάστρες που χρησιμοποιούσατε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και δοχεία γενικής χρήσης, αυγοθήκες, ακόμα και παλιά παπούτσια ή γαλότσες.

Γαλότσες γλάστρες

  • Το μικρό σας πιθανόν να βρίσκει πιο εύκολο στη χρήση ένα κουτάλι παρά ένα μεγαλύτερο φτυάρι, ειδικά αν τα γλαστράκια που χρησιμοποιείτε είναι μικρά. 
  • Το πιο πιθανό είναι να ενθουσιαστεί με τη διαδικασία και να θέλει να παίξει με το χώμα και τους σπόρους. Επειδή όμως έχει σημασία οι σπόροι να φυτευτούν σωστά για να υπάρχει αποτέλεσμα, προμηθεύστε τα με μερικές επιπλέον γλάστρες και λίγο χώμα ώστε να πειραματιστεί μόνο του όσο εσείς θα φυτεύετε.  
  • Αναζητήστε τις πληροφορίες για κάθε φυτό που φυτεύετε και αδράξτε την ευκαιρία για να συζητήσετε με το μικρό σας γιατί κάποια φυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσουν, γιατί πρέπει να τα ποτίζετε, ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσουν κ.ά.
  • Παρατηρήστε το διαφορετικό σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος κάθε σπόρου. Πριν ανοίξετε το σακουλάκι που τους περιέχει παροτρύνετε το μικρό σας να μαντέψει τη μορφή που θα έχουν οι σπόροι του φυτού που θα φυτέψετε.
  • Κάντε εξάσκηση στην αριθμητική μετρώντας τους σπόρους και τοποθετώντας σε κάθε γλάστρα τον αριθμό που πρέπει.
  • Για εξάσκηση στο γράψιμο, προτείνετε στο μικρό σας να γράψει τις δικές του ταμπέλες για να αναγνωρίζει τους σπόρους που βρίσκονται σε κάθε γλάστρα.
  • Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με την εξέλιξη του κάθε φυτού αλλά και με τη φροντίδα που χρειάζεται. Σημειώστε λόγου χάρη πότε θα πρέπει να ξεπεταχτούν τα πρώτα φυλλαράκια, πόσο χρειάζεται να το ποτίζετε ή πότε θα ανθίσει το λουλούδι.

Extra Tip: Καλό είναι να μάθετε στο μικρό σας πώς να προστατεύεται από τα μικρόβια, τις ακαθαρσίες ή τα χημικά-φάρμακα που μπορεί να περιέχει το χώμα. Μάθετέ του να φοράει γάντια κάθε φορά που ασχολείται με τα φυτά του και εκπαιδεύστε το, ώστε να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που τελειώνει την εργασία του.