4 tips για να μάθετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του
Το μικρό σας, πολύ πριν ενηλικιωθεί και αρχίζει να κερδίζει τα δικά του χρήματα από προσωπική εργασία, θα πρέπει να έχει μάθει να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του. Πρόκειται για μια δεξιότητα που θα το βοηθήσει αργότερα να έχει τον έλεγχο των χρημάτων που λαμβάνει αλλά και να μην δαπανά λεφτά σε πράγματα που δεν του είναι χρήσιμα. Για να γίνει αυτό καλείστε να γίνετε οι πρώτοι του δάσκαλοι. Για τα «μαθήματα» οικονομίας ακολουθήστε τα παρακάτω tips.
Μην ενδίδετε σε όλα τα θέλω του. Αν κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποιο κατάστημα για αγορές παίρνετε και κάτι που σας ζητάει το μικρό σας, θα αναμένει ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται πάντα. Ότι, δηλαδή, μπορεί να αποκτά ό,τι επιθυμεί. Αυτό, όμως, μεγαλώνοντας ίσως και να σημαίνει ότι θα ξοδεύει όλα του τα χρήματα σε μια απλή βόλτα στα μαγαζιά. Για να μην αισθάνεστε κι εσείς άσχημα προσπαθήστε:
- Να του αποσπάτε την προσοχή με κάτι άλλο. Πείτε, για παράδειγμα, «πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα με τα ψώνια για να πάμε μετά στη παιδική χαρά.
- Να του τάζετε κάτι από κάποια προσφορά, όπως να αγοράσετε κάτι που χρειάζεστε και έχει ένα ακόμα προϊόν δώρο.
- Τέλος, εάν του δίνετε ένα υποτυπώδες χαρτζιλίκι μπορείτε να συμφωνήστε να πληρώσει με δικά του λεφτά αυτό που επιθυμεί ή ανταλλάξτε το δώρο με κάποια δουλειά που μπορεί να κάνει.
Διδάξτε το ότι τα χρήματα αποκτιούνταιμε προσπάθεια και είναι αποτέλεσμα εργασίας. Αν λοιπόν το μικρό σας θέλει να έχει τα δικά του λεφτά (μιλάμε για μονοψήφιο αριθμό) συμφωνήστε να τα κερδίζει με εργασία στο σπίτι. Διαχωρίστε για παράδειγμα τις δουλειές, σε αυτές που πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως και μάλιστα αφιλοκερδώς, γιατί είναι υποχρέωση όλων όσων κατοικούν στο ίδιο σπίτι, και σε εκείνες που αν θέλει μπορεί να τις κάνει με ένα συμβολικό αντίτιμο. Οι τελευταίες μπορεί να είναι η βοήθεια στο δείπνο, η φροντίδα του κατοικίδιου κ.ά.
Ενθαρρύνετε τη σωστή διαχείριση των χρημάτων.Συμφωνήστε με το μικρό σας να αποταμιεύει κάποια χρήματα για τα Χριστούγεννα, τα γενέθλιά του, το Πάσχα, τις καλοκαιρινές διακοπές ή για κάτι που θέλει πολύ να αποκτήσει, όπως λόγου χάρη μια κιθάρα. Το να αποταμιεύει για ένα στόχο αλλά και για ένα αντικείμενο που πράγματι χρειάζεται θα του δώσει τη δυνατότητα να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά του σωστά και πώς να τα δαπανά για υλικά αγαθά που του είναι χρήσιμα.
Δείξτε την όμορφη πλευρά δραστηριοτήτωνπου δεν έχουν αντίτιμο. Διδάξτε του ότι δεν χρειάζεται πάντα να δαπανά χρήματα για να διασκεδάσει ή ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνει για να νιώθει καλά. Υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα χωρίς αντίτιμο, τα οποία θα του δώσουν τη δυνατότητα να μάθει πώς να διαχειρίζεται τον χρόνο του, πώς να παραμένει δημιουργικό και πώς να καλλιεργήσει την επινοητικότητά, όπως οι δραστηριότητες στη φύση, το ελεύθερο παιχνίδι, οι χειροτεχνίες κ.ά.
Διαβάστε ακόμα: «Μαθήματα οικονομίας» και «Αποφύγετε λάθη όταν διδάσκεται… μαθήματα οικονομίας».