Μαθήματα κηπουρικής, μαθήματα ζωής

Μαθήματα κηπουρικής, μαθήματα ζωής

Όταν οι μικροί κηπουροί μαθαίνουν για τη ζωή

Μπορεί η κηπουρική να είναι η αφορμή για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τη φύση, αλλά είναι και ένας ευχάριστος τρόπος για να πάρει μαθήματα ζωής. Αν το σκεφτείτε, η περιποίηση ενός φυτού περιλαμβάνει τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα, την πρόκληση, το να πάρει κανείς ένα ρίσκο, ακόμα και το να επιλύει προβλήματα, δεξιότητες που θα χρειαστεί αργότερα στη ζωή του.

Τι θα δώσει η διαδικασία στο μικρό σας και φυσικά σε εσάς;

Την αγάπη για τη φύση. Θα έρθει σε επαφή με το μυστήριο και τη δύναμη της φύσης, συνεπώς και της ίδιας της ζωής.

 

Την υπευθυνότητα. Έχει αναλάβει να κρατήσει κάποια φυτά εν ζωή και δεν μπορεί να τα παραμελήσει ή να τα παρατήσει στην τύχη τους.

Την απόλαυση και την εμπειρία της αναμονής για το αποτέλεσμα. Χωρίς να γνωρίζει από πριν αν αυτό που θα φυτέψει θα έχει επιτυχία θα απολαύσει την διαδικασία, φυτεύοντας, ποτίζοντας και φροντίζοντας το φυτό μέχρι αυτό να ξεπεταχτεί, να βγάλει φυλλαράκια ή καρπούς.

Μικρός κηπουρός

Την διάθεση για έρευνα. Θα χρειαστούν περισσότερες γνώσεις από αυτές που ήδη έχει για να μεγαλώσετε ένα φυτό. Πότε πρέπει να φυτευτεί; Κάθε πότε και τι ώρα θέλει πότισμα; Σε ποιο σημείο πρέπει να φυτευτεί (στην σκιά ή στο ήλιο;) κοκ. Όλα αυτά κρύβονται στα βιβλία, στο διαδίκτυο και το μυαλό συγγενών και φίλων και δεν έχει παρά να ζητήσει να μάθει.

Την δημιουργικότητα. Εκτός από γνώσεις, πιθανότατα θα χρειαστεί να βάλει και το μυαλό του να δουλέψει για να επιλύσει τυχόν προβλήματα. Πως θα στηριχθεί η φασολιά που μεγαλώνει; Προς τα πού να στρέψει την βουκαμβίλια για να πάρει ένα ωραίο σχήμα και να κάνει σκιά;

Την επιθυμία να ρισκάρει. Μέσα από την κηπουρική δύσκολων ή ασυνήθιστων φυτών θα μάθει πώς να αφήνει πίσω την ασφάλεια και να παίρνει ρίσκα, δεξιότητα που θα του χρειαστεί αργότερα στη ζωή του.

ExtraTip

Εάν το μικρό σας δεν δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις ή δεν συμπαθεί και τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, η κηπουρική είναι ένα μέσο για να προσθέσει γεύσεις στο πιάτο του. Εφόσον έκανε τόσο κόπο, δεν μπορεί παρά να δοκιμάσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του!

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Λιλιπούτειοι κηπουροί» για να μάθετε πώς να βάλετε την κηπουρική στη ζωή του παιδιού σας ξεκινώντας από φυτά που δίνουν εύκολα καρπούς!