Καθαριότητα όλοι μαζί!

Καθαριότητα όλοι μαζί!

Πώς θα κινητοποιήσετε το παιδί σας για να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού και πώς θα κρατήσετε τα μικρόβια έξω από το σπίτι σας

Η καθαριότητα, λέει ένα ρητό, είναι η μισή αρχοντιά. Για να είναι, λοιπόν, το σπίτι σας «αρχοντικό», δηλαδή να είναι καθαρό, περιποιημένο και κυρίως χωρίς μικρόβια, χρειάζεται οργάνωση, ειδικά αν έχετε ένα σωρό πράγματα που πρέπει να κάνετε μέσα στη μέρα, όπως να φροντίσετε, μεταξύ άλλων, το μωρό σας ή το νήπιο. Είναι καλό βέβαια στη διαδικασία της καθαριότητας να εμπλέξετε και το παιδί σας, όχι μόνο για να σας βοηθήσει, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να αναλάβει ευθύνες και να προσφέρει στο σπίτι. Ας δούμε πώς θα το πείσετε να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού αλλά και μερικά tips για το πώς να κρατήσετε τα βακτήρια έξω από την πόρτα σας.  

  • Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις απαραίτητες εργασίες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ορίσετε ακριβώς ποιες είναι οι δουλειές που πρέπει να γίνουν αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι φυσικό το παιδί σας να μην ασχολείται όπως θα έπρεπε, αν μια δουλειά δεν είναι συγκεκριμένη ή διαρκεί πολύ. Ένας ημερήσιος πίνακας κολλημένος στο ψυγείο είναι μια πολύ καλή ιδέα για να υπενθυμίσει σε κάθε μέλος της οικογένειας τι έχει αναλάβει και πότε.
  • Δεν χρειάζεται να τσακώνεστε για τις δουλειές του σπιτιού. Οργανώστε ένα οικογενειακό «meeting», μιλήστε για τις δουλειές που θα πρέπει να έχουν γίνει μέσα στην εβδομάδα και ζητήστε από κάθε μέλος να αναλάβει εκείνες της αρεσκείας του. Σημειώστε τις σε ένα χαρτί και τοποθετήστε την λίστα σε κοινή θέα. Εάν τα παιδιά σας αγνοούν τις δουλειές που ανέλαβαν, φροντίστε να τους τις υπενθυμίζετε.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν τις δουλειές που μπορεί να τους φανούν ότι έχουν περισσότερη πλάκα, όπως για παράδειγμα να ψεκάσουν τα τζάμια, ή να χρησιμοποιήσουν τα πατάκια του παρκέ και ας κάνουν «πατινάζ» στο πάτωμα.
  • Εξηγήστε συγκεκριμένα τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει. Πιθανόν το παιδί σας να έχει τελείως διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να είναι ένα καθαρό δωμάτιο. Άρα κάντε κατανοητό τι περιμένετε από εκείνο.
  • Για να το κινητοποιήσετε, επιλέξτε μία ώρα που θα κάνετε μαζί τις δουλειές που έχετε αναλάβει. Επιλέξτε ένα τραγούδι και «διαγωνιστείτε» στο ποιος θα προλάβει να ολοκληρώσει την δουλειά που ανέλαβε πριν τελειώσει το τραγούδι. 3 λεπτά, άλλωστε, είναι υπεραρκετά για να στρώσει το κρεβάτι του ή να μαζέψει τα παιχνίδια του από το πάτωμα!  
  • Φροντίστε να είστε δίκαιοι. Μην αλλάζετε ξαφνικά τις υποχρεώσεις του παιδιού σας και μοιράστε τις δουλειές ανάμεσα στα αδέρφια ισόποσα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας τις δυνατότητές τους ανάλογα με την ηλικία τους. 
  • Οι επιπτώσεις να είναι αναμενόμενες. Συζητήστε από πριν και γνωστοποιήστε στα παιδιά σας ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν αναλάβουν τις υποχρεώσεις που έχετε συμφωνήσει. Θα χρειαστεί επίσης να παραμείνετε σταθεροί στις επιπτώσεις που έχετε ορίσει. Δείτε μερικά παραδείγματα αποτελεσματικών επιπτώσεων εδώ.

Κρατήστε τα βακτήρια εκτός

  • Κατά την επιστροφή στο σπίτι, μάθετε τα παιδιά σας να σκουπίζουν τα πόδια τους στο χαλάκι της πόρτας. Ακόμα καλύτερα; Ζητήστε τους να τα βγάζουν και να φορούν παντόφλες.
  • Αερίζετε καθημερινά τα δωμάτια του σπιτιού και τινάζετε τα κλινοσκεπάσματα (εάν μπορείτε και τα χαλιά). Κατόπιν, ξεσκονίστε, σκουπίστε και σφουγγαρίστε (με αυτήν ακριβώς την σειρά) για να απαλλάξετε το σπίτι από την σκόνη που μπήκε μέσα.
  • Δίνετε έμφαση στα σημεία που φαίνεται να είναι η «αδυναμία» των μικροβίων, όπως τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα, τα MP3 players, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και το ποντίκι, τα πόμολα των πορτών, τα τηλεχειριστήρια, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και η βάση για τις οδοντόβουρτσες κτλ. Τα βακτήρια δεν κατοικούν μόνο στην κουζίνα και στην τουαλέτα!