9 απαντήσεις σε δύσκολες παιδικές ερωτήσεις σχετικά με το σώμα

Τα παιδιά κάνουν συχνά περίεργες ερωτήσεις σε σχέση με το σώμα

Γιατί τα αγόρια έχουν ρόγες; Γιατί ο μπαμπάς έχει τόσες τρίχες; Αυτές και 7 ακόμα ερωτήσεις (και οι απαντήσεις τους) που δεν θα αφήσουν καμιά απορία!

Τα παιδιά είναι γνωστό πως κάνουν συχνές και περίεργες ερωτήσεις τις οποίες πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς να απαντήσουν. Μάθετε την απάντηση, χωρίς επιστημονικούς και εξειδικευμένους όρους ώστε να την κατανοήσετε ευκολότερα, και στην συνέχεια να βρείτε έναν απλό και εύληπτο τρόπο να την εξηγήσετε στο παιδάκι σας.

Γιατί τα αγόρια έχουν ρόγες;

Στην ενδομήτρια ζωή τα έμβρυα-αρσενικά και θηλυκά- αναπτύσσουν ιστούς στον μαστό και αποκτούν θηλές. Μεγαλώνοντας, τα οιστρογόνα στον οργανισμό των κοριτσιών αναγκάζουν το στήθος να διογκωθεί, ώστε αργότερα να καταφέρουν να θηλάσουν. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει στα αγόρια. Αυτά δεν δέχονται την ίδια «επίθεση» οιστρογόνων με αποτέλεσμα το στήθος τους παραμένει επίπεδο.

Γιατί σε κάποιους ανθρώπους ο αφαλός είναι μέσα και σε κάποιους έξω;

1 στους 10 ανθρώπους έχει αφαλό που βρίσκεται έξω από το σώμα του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι είτε γεννημένοι πρόωρα είτε κατάγονται από την Αφρική. Ουσιαστικά, ο αφαλός αποτελεί το πρώτο μας σημάδι και μένει στο σώμα μας μετά την κοπή του ομφάλιου λώρου. Κατά την βρεφική ηλικία αυτός μεγαλώνει έξω από την κοιλιά και αργότερα, όσο οι μύες της περιοχής σφίγγουν προσπαθώντας να κλείσουν το κενό, μπαίνει μέσα. Ωστόσο, καμιά φορά οι μύες δεν κλείνουν ολοσχερώς με αποτέλεσμα ο αφαλός να παραμένει έξω.

Τι είναι το σημάδι εκ γενετής;

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται φέροντας ορισμένα σημάδια ή τα αποκτούν μερικές ημέρες αργότερα. Τα κόκκινα σημάδια (π.χ. φραουλοειδές αιμαγγείωμα) οφείλονται σε διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, ενώ κάποια άλλα (ελιές, κρεατοελιές, μογγολικές κηλίδες κτλ.) οφείλουν την ύπαρξή τους σε μελαχρωματικές βλάβες. Κάποια εξαφανίζονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, άλλα θέλουν θεραπεία από τον γιατρό, ενώ κάποια άλλα θα συντροφεύσουν το μικρό σας για μια ζωή!

Γιατί ο μπαμπάς έχει τρίχες στο στήθος, στα δάχτυλα, την πλάτη, στο πρόσωπο κτλ;

Οι άνθρωποι που κατάγονται από βόρειες περιοχές τείνουν να έχουν περισσότερες τρίχες, εν συγκρίσει με όσους διαβιούσαν πάντοτε σε θερμά κλίματα. Άλλη μια απόδειξη πως οι τρίχες είναι κατάλοιπο του προγονικού μας παρελθόντος. Οι άνθρωποι των σπηλαίων πιθανότατα χρειάζονταν τις τρίχες για να παραμένουν ζεστοί, να τρομάζουν τα αρπακτικά και να προσελκύουν τις γυναίκες.

Γιατί πέφτουν τα δόντια των παιδιών;

Τα δόντια των παιδιών πέφτουν περίπου με την ίδια σειρά με την οποία εμφανίστηκαν, πρώτα τα δύο κάτω και τα δύο πάνω, μετά τα πλευρικά, κατόπιν οι κυνόδοντες και ούτω καθεξής. Αιτία της πτώσης είναι η δημιουργία χώρου για τα νέα μόνιμα δόντια. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε δόντια για να μασάμε την τροφή, καθώς επίσης για να αναπτύξουμε την ομιλία και να βοηθήσουμε να σχηματιστούν τα κόκαλα στην γνάθο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι φοράνε γυαλιά;

Ιδανικά θα έπρεπε τα μάτια των ανθρώπων να είναι ολοστρόγγυλα, αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Έτσι, εάν τα μάτια κάποιου είναι κοντά σε μήκος το άτομο αυτό παρουσιάζει πρεσβυωπία, ενώ άμα είναι μακριά εμφανίζει μυωπία. Για τον λόγο αυτό τα άτομα με οφθαλμολογικές παθήσεις είναι αναγκαίο να φορούν γυαλιά για να βλέπουν καλύτερα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι λευκοί και κάποιοι μαύροι;

Το σκούρο χρώμα δέρματος οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση μελανίνης, η οποία προστατεύει τα άτομα που κατάγονται από θερμότερα κλίματα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Η μελανίνη είναι που για τον ίδιο λόγο κάνει και τους λευκούς να μαυρίζουν το καλοκαίρι.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι φορούν σιδεράκια;

Με τα χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να αποκτούν στόμα μικρότερου μεγέθους, αφού άρχισαν να τρώνε μαλακότερες τροφές. Ωστόσο, τα μόνιμα δόντια τους συνέχισαν να είναι μεγάλα σε μέγεθος και πολλά σε αριθμό. Σε ένα μικρό επομένως στόμα τα δόντια συνωστίζονται και στραβώνουν. Έτσι οι άνθρωποι για λόγους υγείας και εμφάνισης τα φορούν για να αποκτήσουν ένα όμορφο υγιές χαμόγελο.

Γιατί έχουμε μύξες;

Όσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει το περιεχόμενο της μύτης μας, βρίσκεται εκεί για να μας προστατεύσει. Επομένως, ο οργανισμός την παράγει ώστε από κοινού με τις τρίχες να εμποδίσει την σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια να φτάσουν στους πνεύμονες μας καθώς αναπνέουμε. Ακόμη, χρησιμεύει στην ύγρανση της μύτης, για να μην ξεραθεί ή ερεθιστεί καθώς εισπνέουμε και εκπνέουμε. Τέλος, απόδειξη της χρησιμότητάς της είναι η καταρροή όταν αρρωσταίνουμε. Τότε ο οργανισμός υπερλειτουργεί για να διώξει τους παθογόνους μικροοργανισμούς μακριά από το σώμα μας!