Πώς θα πείσετε τα παιδί σας να αφήσει την οθόνη του υπολογιστή για το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους
Είναι εντυπωσιακό το πόσα παιδιά προτιμούν πλέον την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Αντί, όμως, να κατηγορούμε την νέα γενιά για τις συνήθειές της, μήπως πρέπει πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας; Πόσες ευκαιρίες για ελεύθερο παιχνίδι τους δίνουμε καθημερινά; Πόσο ασχολούμαστε μαζί τους και πόσο συχνά τα «παρκάρουμε» στην τηλεόραση για να κάνουμε τις δουλειές μας;
Επειδή, όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, ας δούμε πως θα τα βγάλουμε από την …πρίζα, ώστε να κινητοποιηθούν. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το ελεύθερο παιχνίδι είναι κομβικό για την υγιή του ανάπτυξη (σωματική, νοητική και συναισθηματική) και τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά έχετε τον χρόνο και την φύση με το μέρος σας!
Βγείτε έξω.Ακόμα και αν το παιδί αντιδρά στις μεγάλες βόλτες, μπορείτε καθημερινά να κάνετε μικρές εξορμήσεις και σιγά σιγά να αυξάνετε τον χρόνο. Επιλέξτε μια παραλία, ένα πάρκο, μια παιδική χαρά, έναν ζωολογικό κήπο ή απλώς βγείτε στον κήπο του σπιτιού ή στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας. Φυσικά, μην του επιτρέψετε να πάρει μαζί το videogame του. Αντίθετα…
Παρέχετε εξοπλισμό και δώστε ιδέες.Για να κινητοποιήσετε το μικρό σας για καλοκαιρινές εξερευνήσεις πρέπει να το εφοδιάσετε με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ένα ποδήλατο, μια μπάλα, ένα σκοινάκι, ρακέτες ή προτάσεις για ομαδικά παιχνίδια με φίλους, όπως το κρυφτό, είναι αρκετά για να κάνετε μια καλή αρχή.
Όρια στα παιχνίδια στον υπολογιστή. Αν το παιδί σας προτιμά να μένει μέσα, κολλημένο στον υπολογιστή, είναι καιρός να θέσετε κάποια όρια στο χρόνο έκθεσης στις οθόνες και να προτείνετε εναλλακτικές δραστηριότητες. Εάν αντιδρά, μην υποχωρείτε. Αργότερα θα σας ευγνωμονεί!
Διακοπές στη φύση. Οργανώστε τις διακοπές σας με γνώμονα την επαφή με τη φύση και το εξωτερικό περιβάλλον. Αν κατάγεστε από κάποιο χωριό ή νησί και έχετε τη δυνατότητα, στείλτε τα παιδιά σας για διακοπές σε γιαγιάδες ή άλλους συγγενείς. Διαφορετικά σχεδιάστε τις διακοπές σας, εστιάζοντας σε δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορίες, ποδήλατο και φυσικά ατελείωτο κολύμπι.
Επενδύστε στην απλότητα.Δεν χρειάζεται να είστε διαρκώς στο τρέξιμο για να προλάβετε να κάνετε όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε τις βδομάδες που διαρκούν οι διακοπές σας. Υπάρχουν και χαλαροί τρόποι για να πείσετε το παιδί σας να βγει από το σπίτι, όπως για παράδειγμα ένα απογευματινό πικ νικ στην παραλία ή μια βόλτα για να συλλέξετε καρπούς, φρούτα και λουλούδια.
Μην γκρινιάζετε. Εάν δεν το αφήσετε να γίνει ένα με την φύση, δεν θα ευχαριστηθεί το παιχνίδι έξω. Από το να ακούει συνεχώς «μην κυλιέσαι», «μην πατάς την λάσπη», «μην ακουμπάς τα χέρια σου κάτω» θα προτιμήσει να μείνει σπίτι όπου δεν υπάρχουν οι διαρκείς απαγορεύσεις σας.
Διαβάστε ακόμα: «Λερωθείτε, κάνει καλό!»