Γιατί είναι καλό να διαβάζει φωναχτά;

Γιατί είναι καλό να διαβάζει φωναχτά;

Επτά λόγοι που η ανάγνωση φωναχτά είναι ευεργετική

Χρειάζεται το μικρό σας να συνηθίσει να διαβάζει φωναχτά; Όσο και αν θεωρείτε ότι δεν έχει και μεγάλη διαφορά σε σχέση με το να διαβάζει από μέσα του, στην πραγματικότητα αυτού του είδους η εξάσκηση είναι ευεργετική για πολλούς λόγους, όπως η ευκολία στην κατανόηση, η ευκολότερη εκμάθηση λέξεων και νοημάτων, η αυτοπεποίθηση ως αναγνώστη. Για τους λόγους αυτούς, όπως περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια, αξίζει να ενθαρρύνετε το μικρό σας να σας διαβάζει τα βιβλία του. 

Αποκτά ευχέρεια στην ανάγνωση.Διαβάζοντας δυνατά, αναπτύσσει ευχέρεια στην ανάγνωση, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα τις λέξεις που βλέπει και αυτή είναι μια δεξιότητα που το βοηθάει να διαβάζει με ακρίβεια.

Αναπτύσσει κατανόηση. Η ανάνωση ενός κειμένου δυνατά ενισχύει το βαθμό κατανόησής του, των λέξεων, της δομής και των μοτίβων ενώ το βοηθάει να εξοικειωθεί με τις λέξεις αλλά και με τα διάφορα νοήματα που προκύπτουν μέσα την αλληλεπίδρασή του με το κείμενο. Όσο πιο εκφραστική και ακριβής είναι η ανάγνωσή του (σε αυτό βοηθάει η εξάσκηση), τόσο περισσότερο κατανοεί και τα κείμενα που επιλέγει.

Αναπτύσσει κριτική ικανότητα στην ανάγνωση.Στο πλαίσιο της ανάγνωσης, ένα παιδί συνειδητά αποφασίζει πού πρέπει να δώσει έμφαση, ώστε να επικοινωνήσει τόσο τα προφανή όσο και τα βαθύτερα νοήματα του κειμένου. Από τη στιγμή που για παράδειγμα καταλάβει ποια συναισθήματα θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας, θα αποφασίσει πόσο θα διαφοροποιήσει τον τόνο της φωνής του προκειμένου να τα επικοινωνήσει. Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί και εξασκεί την κριτική του ικανότητα αφού αναλύει το νόημα, κάνει συγκρίσεις, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα και αποφασίζει πώς θα το μεταφέρει προφορικά. Έτσι αναπτύσσει την ικανότητα να κατανοεί βαθύτερα το περιεχόμενο ενός κειμένου.

Αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες. Η σωστή ανάγνωση απαιτεί χρόνο, προσοχή και συγκεκριμένα βοηθάει το παιδί να εξελίξει τις γνώσεις του στη γραμματική, να ενισχύσει τη μνήμη, να κατανοήσει τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος και να καταλάβει ποια είναι η σωστή σύνταξη και σειρά των λέξεων για να παραχθεί κάθε φορά το επιθυμητό νόημα. Όλα αυτά γίνονται πιο εύκολα κατανοητά και «κατακτιούνται» πιο γρήγορα όταν ακούει αυτό που διαβάζει.

Βοηθάει τους αδύναμους αναγνώστες. Η ανάγνωση δυνατά απαιτεί συγκέντρωση, χρόνο και προετοιμασία και αυτό είναι σημαντικό για την εξάσκηση ενός παιδιού που δεν είναι τόσο δυνατός αναγνώστης. Καθώς διαβάζει καταλαβαίνει αν αυτό που διαβάζει ακούγεται καλά ή αν βγάζει νόημα με αποτέλεσμα να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ανάγνωση και το διάβασμα γενικότερα.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του. Αποκτά αυτοπεποίθηση ως αναγνώστης οποιουδήποτε γραπτού κειμένου και όσο περισσότερο εξασκείται τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδα αυτοπεποίθησής του.

Είναι πιο πιθανό να θέλει να μοιραστεί τις νέες δεξιότητες του.Και αυτό σημαίνει πως όσο εξασκείται και βελτιώνεται στην ανάγνωση τόσο περισσότερο θα θέλει να διαβάζει δυνατά για να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του για τη νέα του δεξιότητα.