Χτίστε τη ρουτίνα μετά το σχολείο

Χτίστε τη ρουτίνα μετά το σχολείο

Ιδέες για να οργανώσετε ευχάριστα και χωρίς άγχος τον χρόνο σας μετά το σχολείο

Τα καταφέρατε μια χαρά με την πρωινή ρουτίνα πριν το σχολείο, χωρίς άγχος και πίεση, ακριβώς το ίδιο και το μικρό σας το οποίο ξυπνάει στην ώρα του, τρώει πρωινό, ντύνεται και ακολουθεί με τη σειρά που πρέπει τις ετοιμασίες πριν την αναχώρηση. Μήπως όμως, στην προσπάθειά σας να κυλήσει ρολόι το πρωινό, έχετε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις ώρες μετά το σχολείο, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για να ολοκληρωθεί ομαλά η ημέρα;

Ορίστε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τον χρόνο σας σωστά και κυρίως ευχάριστα, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά και η πρωινή ρουτίνα της επόμενης ημέρας.

  • Προσφέρετε στο μικρό σας ένα υγιεινό snack (όπως μπανάνα, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, ρυχογκοφρέτες με μέλι) που θα το κρατήσει μέχρι το δείπνο (αν έχει φάει ήδη μεσημεριανό στο σχολείο).
  • Για να αποφύγετε τις αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου (και κυρίως την ώρα που κοιμάται το βράδυ) μην ενθαρρύνετε το μικρό σας να αποκοιμιέται στο αυτοκίνητο κατά την επιστροφή από το σχολείο. Αν η απόσταση το επιτρέπει, γυρίστε σπίτι με τα πόδια. Είναι και μια ευκαιρία για να βρεθείτε οι δύο σας και να πείτε τα νέα της ημέρας.
  • Αν το παιδί σας έχει πολλή ενέργεια μετά το σχολείο, φροντίστε να το βοηθήσετε να εκτονωθεί με λίγο τρέξιμο στο παρκάκι το οποίο διασχίζετε για να επιστρέψετε σπίτι ή με ανέβασμα από τις σκάλες, ώστε να έχει ηρεμήσει εν μέρει πριν φτάσετε.
  • Αποφύγετε να το βομβαρδίζετε με ερωτήσεις από το πρώτο λεπτό για το τι έκανε στο σχολείο, με ποιους έπαιξε, σε πόσες ερωτήσεις απάντησε κ.λπ. Σίγουρα θα θέλει να σας διηγηθεί τα κατορθώματά του αλλά πιθανόν να έχει τους δικούς του ρυθμούς. Αν το πιέσετε με πολλές ερωτήσεις πιο πιθανό είναι να μην σας δώσει καμία απάντηση.
  • Αδειάστε την σχολική τσάντα αμέσως μόλις φτάσετε σπίτι. Έτσι θα έχετε μια εικόνα για το ποια τετράδια ή βιβλία πρέπει να έχει για την επόμενη ημέρα ή ποιες ασκήσεις πρέπει να ετοιμάσει, αποφεύγοντας τα απρόοπτα, αλλά και το αν υπάρχει εκεί μέσα κάτι που δεν θα έπρεπε (π.χ. κάποιο παιχνίδι άλλου παιδιού) ή κάτι από τη δασκάλα που προορίζεται για εσάς.
  • Προετοιμαστείτε όσο γίνεται για το επόμενο πρωί. Ετοιμάστε το κολατσιό του, τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα και βοηθήστε το να ετοιμάσει την σάκα του αφού δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να τρέχετε το επόμενο πρωί πανικόβλητοι.
  • Φροντίστε τα πρώτα απογεύματα μετά το σχολείο να μην έχουν έντονο πρόγραμμα, καθώς το μικρό σας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής. Αποφύγετε τις πολλές συναθροίσεις για παιχνίδι και περιορίστε για αρχή τις εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι να μπει σε ένα ρυθμό.