Αναζητώντας τον ιδανικό βρεφονηπιακό σταθμό

Αναζητώντας τον ιδανικό βρεφονηπιακό σταθμό

Τι να προσέξετε όταν επιλέξετε για πρώτη φορά βρεφονηπιακό σταθμό για το μικρό σας

Όταν αποφασίσετε να στείλετε το αγγελούδι σας στοn παιδικό, τα προγράμματα που παρέχονται, το προσωπικό και οι χώροι θα πρέπει να καλύπτουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές φυσικά εξαρτώνται από το τι εσείς θεωρείτε ιδανικό, από τη φιλοσοφία σας, τις προσδοκίες σας αλλά και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας;  

1. Αριθμός παιδιών ανά ενήλικα. Η επίβλεψη και η διαδραστικότητα με τον βρεφονηπιαγωγό είναι σημαντικά σε αυτή την ηλικία, επομένως κατά την αναζήτησή σας, ελέγξτε πόσα παιδάκια βρίσκονται σε μια «τάξη» και πόσοι εκπαιδευτικοί ασχολούνται μαζί τους.

2. Ικανοποιημένα παιδιά. Μάθετε αν τα παιδάκια που πηγαίνουν στον συγκεκριμένο βρεφονηπιακό σταθμό είναι χαρούμενα και αν φαίνονται να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες και τις ώρες που βρίσκονται εκεί. Ρωτήστε άλλους γονείς και παρατηρήστε και τα ίδια, καθώς εκείνα αποτελούν το βασικό σας κριτήριο. 

3. Πρακτικές πειθαρχίας. Ρωτήστε για τις μεθόδους πειθαρχίας που ακολουθούν. Ενδεχομένως να σας φανούν πολύ αυστηρές, πολύ ελαστικές ή να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα εφαρμόζετε στο σπίτι.

4. Εκπαίδευση. Τι προσδοκίες έχετε σχετικά με την εκπαίδευση που παρέχεται; Σας ενδιαφέρει περισσότερο το παιχνίδι και η κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά της ηλικίας του ή η μάθηση σε πιο αυστηρά πλαίσια; Με βάση τα παραπάνω αξιολογήστε το πρόγραμμα που προσφέρει κάθε σταθμός σύμφωνα με την προσωπική σας φιλοσοφία.

5. Δραστηριότητες. Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, αλλά και για το πόσο απαιτητικές ή ενδιαφέρουσες είναι. Σημασία έχει επίσης αν είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Εδώ και πάλι κριτήριο μπορεί να είναι τα άλλα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

6. Περιβάλλον. Ζητήστε να κοιτάξετε τις αίθουσες και τους εξωτερικούς χώρους. Έχουν ζωντανά χρώματα; Είναι περιποιημένοι, καθαροί, ασφαλείς και άνετοι για ένα νήπιο; Υπάρχουν στους χώρους κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του; Υπάρχει αυλή ή παιδότοπος για φυσικό παιχνίδι;

7. Προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Έχει σημασία ο τρόπος που ο εκπαιδευτικός επικοινωνεί και αντιμετωπίζει τα παιδιά. Φαίνεται να έχει πραγματικό ενδιαφέρον; Διαθέτει το απαραίτητο κέφι να ασχοληθεί μαζί τους;

8. Ακολουθώντας το ένστικτό σας. Πρόκειται για το βασικότερο κριτήριο για την τελική σας επιλογή. Ακόμα και αν σταθμός φαίνεται ιδανικός σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχετε ορίσει, ενδεχομένως να αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά ή να μην σας εμπνέει εμπιστοσύνη κάποιος εκπαιδευτικός. Αφού επισκεφθείτε διάφορους σταθμούς κρατήστε σημειώσεις και κάντε ερωτήσεις. Στη συνέχεια συγκρίνετε τα δεδομένα που έχετε και αποφασίστε.