Διδάξτε τον σεβασμό για τα πράγματα

Υπεύθυνο για το σπίτι!

5 ιδέες για να το διδάξετε να σέβεται τα αντικείμενα του σπιτιού και τα δικά του υπάρχοντα

Μαθαίνοντας το παιδί σας να είναι υπεύθυνο και να σέβεται τα πράγματα του σπιτιού σας θέτετε τις βάσεις για να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αργότερα στη ζωή του. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από νωρίς, χωρίς να σκέφτεστε ότι είναι πολύ μικρό για αυτή τη διαδικασία. Πώς θα το διδάξετε; Σας δίνουμε μερικές ιδέες.

Γίνετε το παράδειγμα. Σαφώς αποτελείτε το βασικό μοντέλο μίμησης για το μικρό σας. Επομένως αν εσείς δείχνετε αδιαφορία για τα πράγματα που σας περιβάλλουν μην περιμένετε εκείνο να κάνει το αντίθετο. Κάθε φορά που τακτοποιείτε ή φροντίζετε κάτι στο σπίτι (π.χ. τα βιβλία στη θέση τους, το  στρώσιμο του κρεβατιού, το πότισμα των λουλουδιών) εξηγήστε στο παιδί σας για ποιο λόγο το κάνετε (π.χ. για να μην σκιστεί το βιβλίο, για να είναι καθαρό το δωμάτιο, για να μην ξεραθούν τα λουλούδια) και δείχνετε χαρούμενοι που θα διατηρήσετε τα πράγματά σας σε βάθος χρόνου.

Κινηθείτε κάνοντας μικρά βήματα. Αντί να πείτε «μάζεψε τα παιχνίδια σου» αφήνοντας το μικρό σας εμβρόντητο μιας και δεν θα ξέρει από πού να ξεκινήσει, κάντε μικρά βήματα. Ζητήστε να μαζέψει κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια και να τα τοποθετήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή να μαζεύει ένα εκείνο και ένα εσείς. Μπορείτε να προτείνετε ακόμα να μην βγάζει από το ντουλάπι ένα καινούργιο παιχνίδι αν πρώτα δεν έχει βάλει στη θέση του το προηγούμενο.

Φροντίζοντας το σπίτι. Είναι σημαντικό να καταλάβει πως πρέπει να προσέχει τα αντικείμενα του σπιτιού. Για παράδειγμα αν πηδάει πάνω στον καναπέ, θα πρέπει  να του  ζητήσετε  να σταματήσει, εξηγώντας του ταυτόχρονα τον λόγο. Σε καμία περίπτωση όμως μην τιμωρήσετε το μικρό σας επειδή έκανε κάτι κατά λάθος, όπως για παράδειγμα αν έριξε ένα ποτήρι με γάλα στο τραπεζομάντηλο. Απλά ζητήστε του να σας βοηθήσει για να το καθαρίσετε.

Σεβασμός στα πράγματα των  άλλων. Αν μάθετε στο μικρό σας να σέβεται τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, θα μάθει να σέβεται αργότερα τα παιχνίδια των συνομηλίκων του αλλά και τα υπάρχοντα άλλων ανθρώπων. Αν παρατηρήσετε ότι δεν σέβεται τα αντικείμενα σε ένα ξένο σπίτι, επιλέξτε μια μέθοδο πειθαρχίας, (όχι όμως μία που να απαιτεί την παρουσία του σε ένα δωμάτιο μόνο του)  και αν σας αγνοεί, φύγετε από το σπίτι.

Φροντίζοντας τα δικά του πράγματα. Η ευθύνη για τα υπάρχοντα του είναι το πρώτο βήμα για να μάθει πώς είναι υπεύθυνο αργότερα για τη ζωή και τις επιλογές του.  Διδάξτε  το, λοιπόν, να προσέχει όλα όσα του ανήκουν. Για παράδειγμα, αν χαλάσει ένα παιχνίδι εσκεμμένα ή επειδή δεν το μάζεψε, μην το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο. Έτσι θα μάθει πώς να είναι υπεύθυνο για τα πράγματα που χρειάζεται και ότι  αν δεν ενδιαφέρεται για αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.