«Μαθήματα» εφηβικής ηλικίας

«Μαθήματα» εφηβικής ηλικίας

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας έφηβος

Πριν το παιδί μας βγει στον κόσμο και ενώ αρχίζει να συνάπτει σχέσεις και να διαμορφώνει την προσωπικότητά του θέλουμε να του μεταλαμπαδεύσουμε αξίες και να του δώσουμε μικρά «μαθήματα» που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει με ασφάλεια και έξω από την οικογενειακή φωλιά.  Το ποια θα είναι αυτά εξαρτώνται από τις αξίες της οικογένειας σας ή από το πώς εσείς αξιολογείτε το κάθε τι. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες για 5 πράγματα που αξίζει να μάθετε στο παιδί σας ενώ διανύει την εφηβική ηλικία.

Πώς να διαχειρίζεται μια διαφωνία. Γίνεται μια διαφωνία με τον σύντροφό σας να έχει διδακτικό χαρακτήρα για το παιδί σας; Φυσικά! Άλλωστε όταν και εκείνο θα βγει στον κόσμο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα «εργαλεία» για να μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις, όπως π.χ. έναν διαπληκτισμό. Φροντίστε βέβαια να διαφωνείτε κόσμια. Δηλαδή χωρίς φωνές, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματά σας, ακούγοντας τον άλλον και καταλήγοντας σε μια λύση ή συμβιβασμό. Έχετε κάνει έτσι το πρώτο βήμα για να δείξετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται ανάλογες καταστάσεις που αφορούν στο ίδιο.   

Διαβάστε ακόμα: «Διαμάχες με μικρούς μάρτυρες».

Ότι μπορεί να λέει «όχι». Οι υποχρεώσεις του σχολείου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, οι δεσμεύσεις για συναντήσεις με φίλους και συγγενείς συνθέτουν ένα βαρύ καθημερινό πρόγραμμα για το παιδί σας. Αν όμως παρά την κούραση αποφεύγει να αρνηθεί μια πρόσκληση για παιχνίδι, έξοδο ή επίσκεψη σε κάποιο σπίτι επειδή φοβάται ότι θα θυμώσει ή θα δυσαρεστήσει τους άλλους, θα πρέπει να το μάθετε ότι πολλές φορές είναι καλύτερο να λέει κανείς «όχι» παρά να υπόσχεται κάτι χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορεί να το πραγματοποιήσει.

Ότι ο σεβασμός δεν αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας ότι ο σεβασμός δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους μεγαλύτερους σε ηλικία, στους δασκάλους του ή σε άλλους ενήλικες αλλά σε όλους τους συνανθρώπους του οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή επαγγέλματος.

Ότι για να προσπαθείς για ένα στόχο είναι πολύ καλύτερο από το να προσπαθείς για το χειροκρότημα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να θέσουν στόχους χωρίς να επιθυμούν πάντα την επιβράβευση και να καταλάβουν πως η προσπάθεια και ο ίδιος ο στόχος έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά όταν πρόκειται για μια δραστηριότητα που κάνουν αφιλοκερδώς προκειμένου να βοηθήσουν, καλό είναι να γνωρίζουν ότι η ίδια η πράξη και ο σκοπός της έχουν σημασία και όχι η υστεροφημία ή η αναγνώριση και οι επευφημίες από τρίτους.

Ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να σβήσεις κάτι που έχεις δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Κυρίως αυτό αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις που δημοσιεύονται. Προφανώς μπορεί να «κατεβάσει» μια φωτογραφία αλλά ξέρει με ποιον τρόπο την έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποιος τρίτος; Επομένως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό με τα δεδομένα που δημοσιεύει. Από την πλευρά σας πρέπει να το βοηθήσετε να προστατεύει την ιδιωτικότητά του, να σέβεται την ιδιωτικότητα των άλλων και να φυλάγεται από τη διαδικτυακή βία. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας «Διαδικτυακή βία».