Δείπνο με φαντασία

Οικογένεια στο τραπέζι

Πώς να κάνετε το οικογενειακό δείπνο ακόμα πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο

Το φαγητό γύρω από το τραπέζι είναι μια συνήθεια με οφέλη για τα μέλη μιας οικογένειας καθώς ενισχύει τους δεσμούς της, προάγει την επικοινωνία και αποτελεί μάθημα για τα παιδιά σε ότι αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές. Ακόμα και αν δεν έχετε πάντα χρόνο να τρώτε όλοι μαζί, μην εγκαταλείψετε την ιδέα έστω κάποιες φορές την εβδομάδα να συγκεντρώνεστε γύρω από το τραπέζι. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς ευφάνταστους τρόπους για να εμπλουτίσετε το δείπνο σας με παιχνίδι και διασκέδαση.

Ταξίδι στο παρελθόν. Συμφωνήστε πως θα… μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή και θα φάτε το φαγητό σας με τα χέρια όπως έτρωγαν παλαιότερα οι άνθρωποι. Επιλέξτε φαγητά που είναι εύκολο να τα πιάσετε με τα χέρια για να μην κάνετε όλη την κουζίνα άνω κάτω. Προτρέψτε τα μικρά σας να ντυθούν αναλόγως (περικεφαλαίες, κουρέλια για ρούχα κ.λπ.).

Δείπνο σε μια άλλη χώρα. Όπως και παραπάνω, συμφωνήστε πως σήμερα δεν είστε από την Ελλάδα αλλά από μια χώρα του εξωτερικού, για παράδειγμα την Κίνα. Φορέστε ανάλογα ρούχα (τι είχε ντυθεί το μικρό σας τις απόκριες), φάτε κινέζικο, εάν μπορείτε χρησιμοποιήστε ξυλάκια, ακούστε την ανάλογη μουσική κοκ.

Με συντροφιά μια ταινία. Επιλέξτε την ταινία με βάση το φαγητό που θα υπάρχει στο μενού της ημέρας και οργανώστε το δείπνο ένα Σαββατόβραδο. Πρώτα φάτε το φαγητό και αφού τελειώσετε δείτε την ταινία συνοδεύοντάς τη με ελαφρύ επιδόρπιο. Θέλετε ιδέες? Για μικρότερα σε ηλικία παιδιά προτείνουμε τον «Rattatouille», την «Λαίδη και τον Αλήτη» (μακαρόνια με κεφτεδάκια), το «Βρέχει κεφτέδες», ενώ για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά (Γυμνάσιο-Λύκειο) καλέ επιλογές είναι το «Πράσινες τηγανιτές ντομάτες», το «No Reservations», το «Julie and Julia» κτλ.

Επιδρομή χρωμάτων. Ετοιμάστε ένα τραπέζι γεμάτο χρώματα με επιλογές από τα έντονα χρώματα της ίριδας (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, γαλάζιο, μπλε, μωβ). Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες με διάφορα λαχανικά και διαφόρων χρωμάτων πιπεριές, φτιάξτε μια μωβ κουνουπιδόσουπα, σερβίρετε για επιδόρπιο ένα red velvet κτλ.  

Φτιάξτο μόνος σου. Μια τελευταία ιδέα είναι να φέρετε στο τραπέζι τα υλικά αποδομημένα και να κληθεί ο καθένας να φτιάξει μόνος του το φαγητό, όπως ακριβώς το θέλει. Φέρτε πίτες, χοιρινά καλαμάκια, ντομάτες, τζατζίκι και κρεμμύδια για να φτιάξει σουβλάκι. Tortillas, κοτόπουλο με πιπεριές, sour crème και guacamole για να φτιάξει fajitas. Ψωμάκια, μπιφτέκια, κέτσαπ, μαρούλι και ντομάτα για να φτιάξει hamburger κ.ο.κ.

SOS Tip:

Για να γίνει πιο απολαυστικό το δείπνο, επιτρέψτε στο παιδάκι σας να αναμειχθεί στην κουζίνα. Προτείνετε στο μικρό σας να συμμετέχει στη διοργάνωση του δείπνου, λέγοντας τη γνώμη του για το μενού και βοηθώντας στην προετοιμασία και το μαγείρεμα ανάλογα με την ηλικία του. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για ακαταστασία στην κουζίνα και λεκέδες στα ρούχα του. Δεν πειράζει, σημασία έχει να το χαρείτε!