Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται στη χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά;
Τις περιόδους που η γρίπη είναι σε έξαρση, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, είναι και πιο συχνό να γίνονται λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Όσο και αν πιστεύετε πως είστε πολύ προσεκτικοί – και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό – έχετε στο νου σας κάποια από τα συχνά λάθη που γίνονται για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι η χορήγηση του φαρμάκου που σας έχει συστήσει ο γιατρός ή που αγοράζετε χωρίς συνταγή γίνεται με ασφάλεια.
Λάθος δόση.Ακολουθήστε πιστά τη δόση που συστήνει ο παιδίατρος ή ο φαρμακοποιός ή ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Η δόση του φαρμάκου βασίζεται στο βάρος του παιδιού, αλλά πολλά φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού αναγράφουν στη συσκευασία τη δόση που συνίσταται για κάθε ηλικία αλλά με βάση το μέσο όρο βάρους. Επίσης επειδή τα κουτάλια σούπας ή γλυκού υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, αν το φάρμακο δεν έχει μετρητή ο πιο ασφαλής τρόπος για να μετρήσετε ακριβώς τα ml ενός σιροπιού είναι να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα και έπειτα να αδειάσετε το περιεχόμενο σε ένα κουτάλι.
Διπλή δόση κατά λάθος. Δεν είναι ακατόρθωτο, έχοντας πολλά να κάνετε ή από λάθος συνεννόηση να ξεχαστείτε και να δώσετε διπλή δόση από ένα φάρμακο ή να του δώσετε την επόμενη δόση νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Καταγράψτε τις ώρες που πρέπει να παίρνει το φάρμακο σε έναν πίνακα σβήνοντας τις φορές που του το δίνετε ή κολλήστε ένα αυτοκόλλητο πάνω στη συσκευασία για υπενθύμιση. Φροντίστε να ενημερώνετε το πρόσωπο που το φροντίζει παρέχοντας πρόσβαση στον πίνακά σας (εκεί θα μπορεί να σημειώνει και εκείνο πότε του χορήγησε την επόμενη δόση). Επίσης αν παραλείψετε μια δόση, μην του δώσετε διπλή για να την αναπληρώσετε, αλλά επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.
Δόσεις πολύ κοντά η μια στην άλλη. Ακολουθήστε αυστηρά τη συχνότητα με την οποία πρέπει να χορηγείτε το φάρμακο (ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός θα σας έχει ενημερώσει κατάλληλα), χωρίς να δίνετε τις δόσεις πολύ κοντά τη μια στην άλλη ή με μεγάλη χρονική απόκλιση μεταξύ τους. Επίσης δεν συνίσταται η εναλλαγή δύο φαρμάκων ταυτόχρονα, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Χορήγηση λάθους φαρμάκου. Βεβαιωθείτε πως η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου δεν έχει περάσει, πως ανταποκρίνεται στα συμπτώματα του παιδιού και είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Φροντίστε ακόμα να μην τοποθετείτε τα φάρμακα σε άλλη συσκευασία, να πετάτε το χαρτί με τις οδηγίες χρήσης ή να βγάζετε τις ετικέτες από τα μπουκαλάκια. Αποκτήστε δε τη συνήθεια να τσεκάρετε συχνά το φαρμακείο του σπιτιού σας και να πετάτε τα φάρμακα που έχουν λήξει.
Λάθος χορήγηση. Τα περισσότερα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα, αλλά υπάρχουν και άλλα που χορηγούνται από τη μύτη ή είναι για εξωτερική χρήση. Συνεπώς διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.