Τρία σημάδια που δείχνουν ότι έφτασε η στιγμή να εγκαταλείψει τον ημερήσιο ύπνο
Κάπου ανάμεσα στους 15 με 18 μήνες τα νήπια συνήθως κάνουν την μετάβαση από τους δύο ημερήσιους ύπνους στον έναν. Σε ποια ηλικία, όμως, σταματούν τελείως να κοιμούνται το μεσημέρι;
Σύμφωνα με έρευνες το 92% των παιδιών ηλικίας έως 3 ετών κοιμούνται το μεσημέρι, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 40% μέχρι την ηλικία των 4. Μέσα στον επόμενο χρόνο, ηλικία που τα παιδιά συνήθως ξεκινούν το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα θα σταματήσουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζονται εναλλαγές μεταξύ ήσυχων και πιο ενεργητικών δραστηριοτήτων.
Από την στιγμή, λοιπόν, που θα παρατηρήσετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα παιδί δεν χρειάζεται και δεν θέλει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι λάθος να το πιέζετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι ότι ο μεσημεριανός ύπνος θα δώσει ώθηση στην ενεργητικότητά του, κάτι που το δυσκολέψει να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ.
3 σημάδια θα δείχνουν ότι έφτασε η κατάλληλη χρονική στιγμή.
- Αντιδρά και χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποκοιμηθεί την ώρα του ημερήσιου υπνάκου.
- Χρειάζεται πολύ χρόνο να αποκοιμηθεί το βράδυ και δεν είναι κουρασμένο όταν έχει φτάσει η συνηθισμένη ώρα που το βάζετε στο κρεβάτι του.
- Παραλείπει εντελώς τον απογευματινό ύπνο χωρίς αρνητικές συνέπειες. Αν καμιά φορά παραλείπει να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν εξαντλείται, δεν φαίνεται κουρασμένο και πηγαίνει το βράδυ για ύπνο μια λογική ώρα, τότε είναι έτοιμο να αποχαιρετίσει τον απογευματινό ύπνο.
Αντίθετα, ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το παιδί χρειάζεται ακόμη να κοιμάται τα μεσημέρια κρύβεται στη συμπεριφορά του. Εάν όταν παραλείπετε τον ημερήσιο ύπνο, παρατηρείτε πως το παιδί γίνεται πιο γκρινιάρικο, επιθετικό, υπερκινητικό και αφηρημένο, τότε μάλλον θα πρέπει να το αφήνετε να κοιμηθεί.
Τι αλλάζει στην ρουτίνα του παιδιού;
Το ότι σταματάει να κοιμάται το μεσημέρι, δεν σημαίνει πως πλέον δεν χρειάζεται πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αντικαταστήστε την ώρα ύπνου με την «ώρα ησυχίας». Κλείστε τηλεοράσεις, ραδιόφωνο και υπολογιστές και προτείνετε μια ήρεμη δραστηριότητα, όπως παιχνίδι κατασκευών, παιχνίδι με κούκλες ή ζωγραφική.
- Δύο ώρες πριν τον ύπνο, ακολουθήστε και πάλι μια χαλαρή ρουτίνα, που να περιλαμβάνει μπάνιο, πιτζάμες, ελαφρύ γεύμα, ήρεμες δραστηριότητες, ανάγνωση παραμυθιού και πολλές αγκαλιές.
- Βάλτε το για ύπνο νωρίς, την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, χαιδέψτε του απαλά την πλατούλα και πείτε του μια ιστορία.