Τροφές που απαλύνουν τα συμπτώματα

Άρρωστο νήπιο

Αρνείται να φάει όταν είναι άρρωστο; Δοκιμάστε να του σερβίρετε τα καταλληλότερα φαγητά και υγρά ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει.

 Το σημαντικότερο κατά τη διάρκεια γρίπης, πυρετού, εμετού ή διάρροιας είναι η κατανάλωση υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Μπορεί να μην αποτελεί σοβαρό πρόβλημα η άρνηση του να φάει μια ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να μην παραμένει περισσότερες από 8 με 10 ώρες χωρίς να έχει καταναλώσει κάποιο ρόφημα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, δίνετε σε μωρά κάτω του 1 έτους το λιγότερο 30 με 60 ml υγρού ανά ώρα (μητρικό γάλα ή ρόφημα που σας έχει συστήσει ο γιατρός). Τα παιδιά 1 έτους και άνω χρειάζονται 90 με 120 mlανά ώρα. Φυσικά θα χρειαστεί να του σερβίρετε μεγαλύτερες ποσότητες υγρών όταν έχει διάρροια ή κάνει εμετό. Γενικότερα τα συμπτώματα του παιδιού σας θα καθορίσουν το είδος των υγρών και στερεάς τροφής που αντέχει να καταναλώσει. Δείτε τι είναι Νήπιο με χυμό πορτοκαλιούπροτιμότερο να του σερβίρετε ανά περίπτωση.

Ναυτία και εμετός. Σερβίρετε μικρές ποσότητες ελαφριού φαγητού, όπως τοστ, κρέμα μήλου και σούπα με ρύζι ή φιδέ. Είναι σημαντικό να του δίνετε πολύ νερό και ίσως ένα φρεσκοστυμμμένο χυμό πορτοκαλιού ή χαμομήλι για να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει. Συμβουλεύστε το να αποφεύγει να πιει μεγάλη ποσότητα ροφήματος με τη μια γιατί μπορεί να προκαλέσει εμετό. Επίσης τα λιπαρά φαγητά και το γάλα μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία.

Πυρετός. Όσο αυξάνεται ο πυρετός τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ανάγκη για θερμίδες. Αν το μικρό σας έχει πυρετό, σερβίρετε κρέμες, πουρέ πατάτας αλλά και κοτόσουπα. Το σώμα όταν έχει πυρετό χρησιμοποιεί τα αποθέματα υγρών, τα οποία επίσης μειώνονται κατά την εφίδρωση, όταν ο πυρετός πέφτει. Συνεπώς φροντίστε να πίνει πολλά υγρά, κατά προτίμηση δροσερό νερό, αραιωμένους χυμούς και βότανα. Αποφύγετε τα καταψυγμένα φαγητά.

Βήχας και ερεθισμένος λαιμός. Επιλέξτε δροσερά φαγητά με μαλακή υφή που θα μαλακώσουν το λαιμό και θα είναι πιο εύκολα στην κατάποση, όπως κρέμες και smoothiesφρούτων. Ο πόνος του λαιμού κατά την κατάποση ενδέχεται να κάνει το μικρό σας να αρνείται να πιει υγρά. Δοκιμάστε να του δώσετε παγάκια νερού ή Ice-Pops-Cover-086χυμού σε sticks. Για το λαιμό βοηθάει επίσης το ζεστό τσάι με μέλι. Αποφύγετε το πορτοκάλι και το αλάτι καθώς μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο τον λαιμό του, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πέψη. 

Μπούκωμα. Η κοτόσουπα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού ενώ αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών. Από υγρά επιλέξτε ζεστά ροφήματα που θα διαλύσουν τις βλέννες και ζεστή σπιτική λεμονάδα για βιταμίνη C. Βοηθητικό ςείναι και ο ζεστός χυμός μήλου με κανέλα. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς μπορεί η υφή τους να είναι ενοχλητική για ένα παιδί που είναι μπουκωμένο.

Διάρροια. Οι μικρές ποσότητες φαγητού βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τα υγρά. Σε περίπτωση διάρροιας προτιμήστε μπανάνα, ρύζι, κρέμα μήλου, φρυγανιές και τοστ. Το μικρό σας πρέπει να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει, συνεπώς πρέπει να πίνει πολύ νερό και άλλα ροφήματα. Προτιμήστε να του τα σερβίρετε σε ποτήρι με καλαμάκι ή με καπάκι ή σε κούπα με ιδιαίτερα σχέδια. Τέλος, πολύ βοηθητική στην διάρροια, έχει αποδειχθεί πρακτικά πως είναι η coca-cola με λίγες σταγόνες λεμονιού. Εάν το μικρό σας πίνει τέτοιου είδους ροφήματα, δοκιμάστε να το ανακουφίσετε με ένα ευχάριστο για εκείνο σπιτικό γιατροσόφι, αλλά μην την συνυπολογίσετε στα υγρά που ήπιε. Χρησιμοποιήστε την μόνο για να σταματήσετε την διάρροια και όχι για να το ενυδατώσετε, μιας και η καφεϊνη περισσότερο αφυδατώνει παρά βοηθάει. Αποφύγετε τα αλμυρά, τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς είναι δύσπεπτα. Τα φρούτα, τα λιπαρά φαγητά και οι χυμοί ενδέχεται να επιδεινώσουν τη διάρροια.

SOS Τip:Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας αν εντοπίσετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως:

  • Μείωση της ροής των ούρων
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Λιγότερα δάκρυα όταν κλαίει
  • Λήθαργος
  • Ξηρότητα στο στόμα
  • Στα μωρά ένα μαλακό βαθούλωμα στην κορυφή του κεφαλιού.