Τι να κάνετε εάν το νήπιό σας πέσει και ραγίσει, χτυπήσει ή σπάσει το δόντι του.
Είναι γνωστό πως τα νήπια είναι ζιζάνια γεμάτα ενέργεια και πως πολλές φορές οι προσπάθειες να περπατήσουν, να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν και να πηδήξουν καταλήγουν στο πάτωμα. Τι πρέπει, όμως, να κάνετε εσείς εάν πέσει και χτυπήσει το δοντάκι του;
1.Καταρχήν, ελέγξτε εάν το παιδί έχει χτυπήσει σε κάποιο άλλο σημείο που να χρειάζεται άμεση φροντίδα. Εάν έχει τραυματιστεί, για παράδειγμα, στο κεφάλι ή στο πρόσωπο και χρειάζεται ιατρική θεραπεία, καλέστε τον γιατρό σας, ή , εάν είναι κάτι πραγματικά σοβαρό, το 166.
2.Εάν δεν συντρέχει άλλος λόγος ανησυχίας, ζητήστε του να δείτε το στόμα. Εάν τα ούλα τρέχουν αίμα, βάλτε το να ξεπλύνει το στόμα του και στην συνέχεια πιέστε το σημείο που αιμορραγεί με ένα υγρό πανί μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
3.Στην συνέχεια δώστε του μια γρανίτα. Η παγωμένη σύστασή της θα μειώσει το πρήξιμο, ενώ η γεύση της θα τραβήξει την σκέψη του παιδιού μακριά από τον πόνο.
4.Φυσικά εάν το δόντι και τα ούλα του μικρού σας δείχνει μια χαρά, το παιδί δεν πονάει και δεν παρουσιάζει μετά το χτύπημα και σε διάστημα δύο εβδομάδων κάποιο σημάδι μόλυνσης, όπως πυρετό, πρήξιμο και ευαισθησία, δεν χρειάζεται απαραιτήτως οδοντιατρικό έλεγχο.
5.Αντίθετα, εάν το δόντι σπάσει ή ραγίσει με αποτέλεσμα το παιδί να πονάει πάρα πολύ, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό. Μπορεί το χτύπημα να έχει αφήσει κάποιο νεύρο εκτεθειμένο. Επίσης, καλό θα ήταν να δείτε τον γιατρό και εάν το δόντι κουνιέται και είναι έτοιμο να φύγει. Εκείνος μπορεί να αποφασίσει να το αφαιρέσει, εφόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος να φύγει από μόνο του χωρίς το παιδί να το καταλάβει και να προκαλέσει πνιγμό, ή να το επανατοποθετήσει.
6.Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν το παιδί σας βγάλει εξαιτίας χτυπήματος κάποιο δόντι του, είναι σημαντικό να ζητήσετε την γνώμη του γιατρού σας. Τα νεογιλά δόντια βοηθούν την μάσηση, την ανάπτυξη της ομιλίας και εξασφαλίζουν χώρο για τα μόνιμα δόντια. Εάν έχει μείνει κάποιο κομμάτι στα ούλα που δεν έχει αφαιρεθεί ή αν το μόνιμο δόντι που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί έχει πάθει ζημιά, ο μόνος τρόπος να το γνωρίζετε είναι η εξέταση.
7.Τέλος, μειώστε κατά το δυνατόν τα ατυχήματα του μικρού σας ελαττώνοντας τους κινδύνους που καραδοκούν στο σπίτι (δείτε πως εδώ) και το αυτοκίνητο και μαθαίνοντας το παιδί να μην τρέχει έχοντας κάποιο αντικείμενο στο στόμα του (π.χ. γλειφιτζούρι, οδοντόβουρτσα κτλ.).