Παίζοντας με ασφάλεια!

Πως να σιγουρευτείτε ότι ένα παιχνίδι είναι ασφαλές

Πριν αφήσετε ένα καινούργιο παιχνίδι στην αγκαλιά του μικρού σας μην ξεχάσετε να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές.

Τα παιχνίδια είναι ίσως τα πιο συναρπαστικά αντικείμενα για το μικρό σας. Ωστόσο, κάποια από αυτά μπορεί να κρύβουν μικρούς κινδύνους. Για αυτό είναι καλό πριν ενθουσιαστείτε με την εμφάνιση μιας κούκλας ή ενός κάστρου να προσέξετε κάποιες λεπτομέρειες για να είστε σίγουροι ότι εκτός από διασκεδαστικό είναι και απόλυτα ασφαλές για το παιδάκι σας.

  • Σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλο για την ηλικία του μικρού σας. Πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι ελέγξτε αν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Ίσως δείτε να αναγράφεται στη συσκευασία ότι περιέχει τμήματα που είναι ακατάλληλα για παιδάκια κάτω των 3 ετών. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι το μικρό σας είναι πιο αναπτυγμένο από άλλα παιδάκια της ηλικίας του είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες των παιχνιδιών μιας και είναι συνηθισμένο τα μικρά να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ηλικίες. Το συνηθέστερο όλων; Να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους!
  • Κάντε ένα μικρό έλεγχο. Σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια που αγοράζετε είναι σε σφραγισμένες ή κλειστές συσκευασίες. Όταν το αγοράσετε και το ανοίξετε στο σπίτι ελέγξτε εάν υπάρχουν εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα ρόδες, κουμπιά ή οτιδήποτε μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να βρεθεί στο στόμα του μικρού σας. Για παιδάκια κάτω των 3 ετών οτιδήποτε μπορεί να περάσει μέσα από το εσωτερικό ρολό του χαρτιού υγείας είναι πολύ μικρό. Κοιτάξτε επίσης αν το παιχνίδι έχει κάπου χτυπηθεί και έχει δημιουργήσει μυτερές γωνίες. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν το δώσετε στο μικρό σας, ειδικά αν είναι μωρό.
  • Παιδί που παίζειΚαθιερώστε κανόνες για το παιχνίδι. Είναι καλό να βρίσκεστε κοντά στο βλαστάρι σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά αν είναι μικρό σε ηλικία. Όταν μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να διαβάζει, μπορείτε να δείξετε πως είναι πολύ σημαντικό να ελέγχει τις οδηγίες ώστε να χρησιμοποιεί τα παιχνίδια σωστά. Επίσης, μάθετε το παιδάκι σας ότι κάποια παιχνίδια θα πρέπει να αποφεύγει να τα βάζει στο στόμα (π.χ. κηρομπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες κτλ.). Τέλος, πείτε του πως είναι αναγκαίο να μαζεύει τα παιχνίδια τους όταν σταματήσει να παίζει με αυτά.

Box tip: Το ποδήλατο είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Όταν το μικρό σας αρχίζει να μαθαίνει ποδήλατο πείτε του πως ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες είναι να φοράει το κράνος που του έχετε αγοράσει και να ελέγχει και εκείνο τα φρένα για να δει εάν «πιάνουν».

  • Μην αγνοείτε τις ανακλήσεις παιχνιδιών. Τα ΜΜΕ , κυρίως τα ηλεκτρονικά, αλλά και οι ιστοσελίδες των εταιριών που κατασκευάζουν παιχνίδια πολλές φορές ανακαλούν κάποια προϊόντα που θεωρήθηκαν ακατάλληλα. Μην τα αγνοήσετε!